Foto: Shutterstock
Iegādājoties saulesbrilles, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību tam, lai tās patiešām pasargātu tavas acis no kaitīgā saules starojuma. Nepietiekama aizsardzība un skatīšanās saulē bez īpašas aizsardzības var radīt nopietnus redzes bojājumus, no kuriem ne visus ir iespējams pamanīt uzreiz.

Piedāvājam iepazīties ar noteikumiem, kas jāievēro, lai iegādātos brilles, kas aizsargās tavu redzi no kaitīgā starojuma. Atceries, ka ne vienmēr pati svarīgākā ir briļļu cena, jo, ja uz tām ir atbilstošais marķējums, ražotājam ir jāgarantē to atbilstība visām normatīvo aktu prasībām.

Bez brillēm saulē atrasties ir kaitīgi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Oftolmoloģijas klīnikas optometriste Ilze Kušķe uzsver, ka ultravioletais (UV) starojums ir kaitīgs ne vien ādai, bet arī acīm. Turklāt bīstama nav tikai lūkošanās saulē, bet arī vienkārša saulesbriļļu nenēsāšana saulainās dienās. Nodarītais kaitējums ne vienmēr ir pamanāms uzreiz, bet tas atstāj ietekmi uz pilnīgi visām acs struktūrām.

Foto: Shutterstock
Kušķe norāda, ka uzreiz pamanāmu kaitējumu redzei nodara lūkošanās saulē. Tas var radīt acs apdegumus. Tie neizpaužas tādā pašā veidā kā apdegumi uz ādas – neveidojas apsārtums vai čūlas. Parasti cilvēks pamana izmaiņas redzē, piemēram, pēc saules aptumsumiem mediķiem nereti nākas palīdzēt cilvēkiem, kas sūdzas par redzi aizēnojošiem plankumiem.

Dienās, kad ārā spīd saule, acis ir jāsargā, jo kaitīgs ir arī apkārt esošais UV starojums, nevis tikai lūkošanās saulē, uzsver Kušķe. Tas ietekmē visas acs struktūras un pasliktina redzi. Viens no iespējamiem bojājumu veidiem ir vecuma makulas deģenerācijas paātrināšanās. Parasti šī slimība skar gados vecākus cilvēkus, bet nepietiekamas rūpes par savām acīm saulainās dienās un atbilstošu aizsarglīdzekļu nelietošana tās attīstību paātrina.

Drošas saulesbrilles ne tikai optikas salonos

Saulesbrilles ir individuālās aizsardzības līdzeklis, kā atbilstību noteikumiem var noteikt pēc tā, vai uz saulesbrillēm ir CE marķējums, skaidro Patērētāju tiesību un aizsardzības centra pārstāve Santa Zarāne. Tas nozīmē, ka ražotājs uzņemas pilnu atbildību par preces atbilstību visām piemērojamām prasībām un varam pieņemt, ka šī prece ir droša lietošanai.

"To, vai saulesbrillēm ir pietiekami spēcīgs UV filtrs un vai tas ir norādīts atbilstošs, var pārbaudīt, tikai saulesbrilles testējot. Par testēšanu pircēji var interesēties optikas salonos. Tomēr saulesbrilles ar UV staru aizsardzību iespējams iegādāties ne tikai optikas salonos, bet arī citās tirdzniecības vietās. Tāpēc pats galvenais šajā gadījumā ir pievērst uzmanību preces marķējumam, kā arī izvēlēties uzticamu tirgotāju," stāsta Zarāne.

Foto: DELFI
"Daily Mail" skaidro, ka to, cik saulesbrilles ir tumšas, bieži apzīmē ar cipariem no nulle līdz četri. Šiem cipariem nav nekādas saistības ar aizsardzību pret UV stariem – pret tiem efektīvi var aizsargāt arī ļoti gaišas saulesbrilles, ja vien tām ir nepieciešamais marķējums. Briļļu krāsa ir svarīga, lai saprastu, kādām aktivitātēm tās ir paredzētas. Piemēram, vistumšākās saulesbrilles (apzīmē ar ciparu četri), nebūs piemērotas autovadīšanai.

Tāpat atceries, ka cena ne vienmēr raksturo to, cik labi brilles aizsargās tavas acis pret kaitīgajiem UV stariem. Ja brilles nemaksā daudz, bet uz tām ir CE marķējums, ražotājs apliecina, ka šīs saulesbrilles efektīvi pasargās tavas acis no kaitīgā UV starojuma.

Par CE marķējumu

CE zīme ir ražotāja apliecinājums, ka prece atbilst piemērojamām prasībām, kuras ir noteiktas Kopienas saskaņošanas tiesību aktos attiecībā uz tās uzlikšanu. CE zīme nodrošina preču brīvu kustību visā Kopienas tirgū, jo nav nepieciešama preču atkārtota pārbaude. CE zīme nav kvalitātes zīme, "CE" saīsinājums nāk no franču valodas "Conformité Européenne", kas nozīmē "Eiropas Atbilstība".

Plašāk zināmās preces, kurām nepieciešama CE zīme ir:

  • rotaļlietas;
  • mašīniekārtas;
  • elektropreces;
  • individuālie aizsardzības līdzekļi;
  • būvizstrādājumi;
  • gāzes iekārtas;
  • radio un telekomunikāciju iekārtas;
  • medicīnas ierīces.

Precēm, kurām tiesību akti neparedz CE zīmes piestiprināšanu, nedrīkst to pievienot.

Avots: PTAC

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!