Foto: Shutterstock
Iedomājieties, jūs guļat saldā miegā un tajā pašā laikā sākat atbrīvoties no liekā svara. Bez tabletēm, adatu terapijas, striktām diētām un nogurdinošiem treniņiem. Tas nav nekāds brīnums un nav mārketinga triks, bet gan jauna uztura sistēma, kas strauji iekaro pasauli. Jaunuma nosaukums – insulīna dalītais uzturs.

Visiem zināms, ka galvenie slaida auguma ienaidnieki ir ogļhidrāti. Dietologi ar tiem noņēmušies jau sen, bet par konfekšu, kūku un liekā svara saistību dzirdējuši pat bērni. Ir izgudrots ļoti daudz diētu ar zemu ogļhidrātu saturu. Piemēram, reiz tik populārā Atkinsa diēta: ēd olbaltumvielas un taukus, cik gribi, toties jāaizmirst par ogļhidrātiem. Rezultātā - straujš svara zudums, taču vienlaikus tu izjūti pastāvīgu smaguma sajūtu vēderā, nepatīkamu elpu, hronisku slimību saasināšanos, turklāt nierēm tiek radīta pārslodze. "Kremļa" vai "punktu" diētai tiek izmantots tas pats princips, taču tajā ir spēles elements - tiek uzskaitīti dienā apēstie punkti (katram produktam piešķirts noteikts punktu skaits). Ir vēl viena diēta, kurai tiek izmantots glikēmiskais indekss.

Šis indekss (katram produktam tas ir savs) atspoguļo to, cik ātri tiek pārstrādāti ogļhidrāti un palielinās insulīna līmenis asinīs. Zems insulīna līmenis veicina to, lai mūsu organisms uzkrātu mazāk tauku un izmantotu jau esošos tauku krājumus. Ja insulīna līmenis ir augsts - tad nu viss ir skaidrs... Visas šīs minētās diētas pamatojas uz to, ka no cilvēka uztura praktiski pilnībā tiek svītroti ogļhidrāti. Taču mums jau skolā mācīts, ka ogļhidrāti ir enerģijas avots, bet glikoze nepieciešama aktīvai smadzeņu darbībai. Un te nu esam nonākuši līdz jaunajai diētai (precīzāk - līdz uztura sistēmai) ar tiem pašiem ierobežojumiem, taču tajā ir daudz vairāk veselā saprāta.

Nakts maiņa

Uzreiz divi ārsti, kas pievērsušies uztura problēmām, - francūzis Lorāns Filips Martiness un vācietis Detlefs Pape - praktiski vienlaikus ir izdevuši grāmatas, kas propogandē insulīna dalīto uzturu. Šī diēta ir ļoti vienkārša un pietiekami efektīva. Tās būtība ir tā, ka liekie kilogrami tiek sadedzināti miega laikā. Taču nepriecājieties pirms laika! Bez tā, lai ieņemtu horizontālu stāvokli un iegrimtu Morfeja valstībā, no jums tiek prasīts vēl kas, jo brīnumi taču nenotiek paši no sevis.

Tomēr - kāpēc runa ir tieši par nakts tievēšanu? Viss slēpjas apstāklī, ka naktī, kamēr mēs guļam, atjaunojošie procesi organismā norit daudz intensīvāk. Lai veiktu šo smago darbu, organismam nepieciešami spēki. Ja ir ogļhidrāti - galvenais enerģijas avots, organisms pirmām kārtām izmanto tos. Bet, ja ogļhidrātu nav, tam nākas vilkt laukā uzkrājumus, tas ir, uzkrātos taukus. Pareizi ēdot, jūs varat radīt optimālus apstākļus tam, lai atbrīvotos no tauku nogulsnējumiem un zaudētu vienu divus kilogramus svara nedēļā! Kā tas iespējams? Lūk, kā! Kad mēs lietojam ogļhidrātus (cukuru, konfektes, putras, kartupeļus, makaronus, maizi), aizkuņģa dziedzeris izdala daudz insulīna, kurš bloķē tauku sadedzināšanas procesu. Naktī mums ir iespēja ļaut organismam izmantot tauku uzkrājumus. Tātad insulīna dalīta uztura galvenā būtība ir tā, ka neēdot ogļhidrātus vakarā tiek novērsta insulīna izdalīšanās pirms miega. "Iedomājieties cietumu, kurā sargi naktī aizmiguši un visas durvis izrādījušās plaši atvērtas. Pats par sevi saprotams, ka ieslodzītie bēg," skaidro dakteris Martiness.

Insulīna izdalīšanās virsotne jāsasniedz dienas laikā (no pulksten 11 līdz 17), kad tas nepieciešams organisma aktīvai funkcionēšanai. Bet, tuvojoties naktij, insulīna līmenis jāsamazina līdz minimumam. Lūk, ēdienkartes paraugs. No rīta - sātīgas brokastis, kuru pamatā ir saliktie ogļhidrāti: auzu pārslas, kvieši, mieži, augļi, jogurts (rīts ir vienīgā diennakts daļa, kad uzturā drīkst lietot piena produktus). Tad seko parastas pusdienas. Vienīgais ierobežojums: nekāda deserta, nekādu kartupeļu un vēlams ne pārāk daudz tauku. Vakarā - olbaltumu ēdieni ar augļiem un dārzeņiem bez eļļas. Proteīni pa tiešo dodas uz muskuļiem, bet augļi uzņemsies smadzeņu vajadzību apmierināšanu. Līdz ar to tauku uzkrājumi netiks papildināti, un "ieslodzītie bēgs no cietuma". Līdz ar to gan vilki paēduši (mēs zaudējam liekos kilogramus), gan aitas dzīvas (organismam netiek nodarīts kaitējums). Nevajag gan ogļhidrātus padarīt pa nāvīgiem ienaidniekiem, tomēr pārāk aizrauties ar tiem arī nevajag. Bet pārējo paveiks miegs...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!