Foto: Shutterstock
Cilvēka ķermenim ir vajadzīga regulāra tehniskā apkope, kas ļauj atrisināt dažādās veselības problēmas. Šim nolūkam nepieciešama regulāra ieeļošana, kam noder taukvielas, tostarp arī dažādas augu eļļas.

Festivāla "Helsus" dalībnieks, dziednieks Mārtiņš Geida atzīst, ka par eļļu pielietojumu, īpašībām un iedarbību uz ķermeni mūsdienās ir daudz pretrunīgas informācijas. Viņs uz šo jautājumu raugās ajūrvēdiskajā skatījumā un ir pāriecināts, ka nepietiekošs taukvielu daudzums var izraisīt nopietnas saslimšanas.

Eļļa un taukvielas

Geida konstatē, ka mūsdienās viens no veselības pasliktināšanās galvenajiem iemesliem ir organisma nespēja sašķelt taukaudus. To izraisījusi attaukotās pārtikas mode, kas tiek sludināta par veselīgu, taču realitāte ir pilnīgi pretēja, jo taukvielas mūsu organismam ir pat ļoti nepieciešanas. "Tie, kam ir bijusi saskarsme ar svaigu gaļu zina, ka to ietver eļļaina plēvīte. Atsevišķi muskuļi un svarīgākie orgāni atrodas eļļainā vidē, tāpēc ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekoši daudz taukvielu, lai organisms neizžūtu. Bez tām organismā pieaug sausums, kas rada daudz problēmu – locītavas sāk krakšķēt, sirds streikot, kuņģis nestrādā, āda paliek sausa, cieš gļotādas struktūra visā ķermenī, nervu sistēma ir pāruzbudināta," uzver dziednieks. Locītavu izžūšanu vēl veicina smaga fiziska slodze, straujā dzīve kustībā, sausās pārtikas lietošana. Sausums jeb spēja nodrošināt taukvielu līdzsvaru organismā veidojas gadiem, un, kad cilvēks jau sāk to visu fiziski just, faktiski jau ir par vēlu kaut ko mainīt.

Kādus produktus lietot?

Dziednieks iesaka - lai uzturētu normālu taukaudu veidošanos un līdzsvaru organismā, vislabāk lietot piena produktus: pienu, sviestu (arī kausēto sviestu ghī), kefīru, jogurtu, utt. Pēc tam sarakstā nāk dažādas augu eļļas. Ieteicamākās pārtikā - sezama eļļa, olīveļļa, saulespuķu, vīnogu kauliņu, kukurūzas, rapšu, kaņepju un linsēklu eļļa. Tās periodiski jāmaina, lai organisms dabūtu visu vajadzīgo. Cik daudz lietot? Mārtiņš Geida atzīst, ka ajūrvēdā nav nekādu ieteicamu universālu normu, jo katram no mums pirmelementi ir dažādās kombinācijās, kas vienam būs zāles, tas citam būs inde. "Visu izšķir cilvēka individuālā konstitūcija, ko normāls homo sapiens laika gaitā var noteikt pats," piebilst dziednieks.

Tā kā eļļas palīdz pārstrādāt barību, organismam jāpatērē daudz mazāk enerģijas. Protams, ka tas neattiecas uz ātro ēdināšanu, kur tiek izmantots pārāk daudz eļļas. Ja eļļas konkrētajam cilvēkam ir par daudz un ēdiens ir pārcepts, tad izdalīsies vairāk žults, lai to visu varētu pārstrādāt. Tas savukārt veicina organisma pārkaršanu, kas dod iespēju vairoties patogēnajai mikroflorai asinīs - uzmetas izsitumi, pat augoņi, tiek veicināta arī iekšējo iekaisumu attīstība. Par daudz taukvielu dzesē organismu un pieaug liekais svars, parādās miegainība, apātija, slinkums.

Eļļas īpašības un ietekme uz organismu

Eļļām ir atšķirīgi raksturi, tāpēc pirms to ārīgas un iekšķīgas lietošanas vajag konsultēties ar speciālistu vai rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju. "Eļļa ir auga ugunīgā substance, līdz ar to, izvēloties nepiemērotu eļļu, cilvēks sev var nodarīt lielu kaitējumu, piemēram, valriekstu eļļa pie paaugstināta asinsspiediena, aritmijas var radīt insultu un infarktu, ja ar to iesmērējas un ilgstoši atstāj uz ķermeņa, tāpat šī eļļa nav piemērota cilvēkiem ar vājām aknām un žultspūsli, piemēram, ar izslimotiem hepatītiem un citām aknu slimībām," uzver Geida. Dabas valsts produktiem ir ļoti spēcīga iedarbība, tāpēc jāzina viņu īpašības un raksturs, lai nenodarītu sev pāri. Tāpat kā divi cilvēki ar dažādiem raksturiem, nevar satikt, tā arī augs ar nepiemērotu raksturu nodarīs pāri.

Eļļu pozitīvās īpašības:

  • Eļļa ir eļļaina – palīdz uzturēt taukvielu līdzsvaru un pasargā visu organismu no izžūšanas, pārkaršanas un atdzišanas.
  • Sniedz mieru, līdzsvaru un līdz ar to nodrošina organisma pašregulēšanās funkciju.
  • Palīdz gadījumos, kad cilvēks ir pāruzbudināts vai arī pie atbilstošas ķermeņa konstitūcijas vienīgais līdzeklis, lai noturētu savu organismu līdzsvarā. Tāpēc tievajiem un sausajiem cilvēkiem, kuriem salst rokas un kājas, regulāras asas galvas sāpes, vienīgā procedūra, kas palīdz tikt galā ar vata došas iziešanu no līdzsvara, ir regulāra eļļošanās ar atbilstošu eļļu, kura ir sasildīta, virzienā no augšas uz leju. Pēc ieeļļošanās var iet siltā dušā vai vannā, lai pastiprinātu eļļas iedarbību. Tas palīdz noņemt uzkrāto saspringumu un brīnišķīgi atslābināties.
  • Eļļa ir karsta pēc savas dabas – palīdz uzlabot attiecības ar mainīgu un vēsu klimatu, palīdz justies komfortabli vējainā laikā, palielina cilvēka spēju pieņemt klimatiskās izmaiņas, arī karstā laikā. 
  • Uzlabo dzīves kvalitāti - eļļošanās procedūrām ajūrvēdā ir ļoti liela nozīme, tas ir viens no pamatiem ilgstošas jaunības saglabāšanā. Eļļas dod spēku, veselību, potenci. 
  • Dod spēku muskuļiem un organismam kopumā, jo uzlabo gremošanu šūnu līmenī (mikrogremošanu).
  • Labvēlīgi iedarbojas uz acīm, ausīm, un citām maņām, matiem – attīra ne tikai ķermeni, bet arī cilvēka psihi. Veicina matu augšanu. Pastiprinās cilvēka spēja sajust, kas var dot nebijušas sajūtas dažādās situācijās. Ir tāda eļļas procedūra širodhara, kad eļļu lej uz pieres (bieži izmanto cilvēkiem ar depresijām, psihiskajām saslimšanām).

Regulāra eļļošanās uzlabo vispārējo veselības stāvokli. Tie cilvēki, kuri ir sākuši eļļoties, ir atteikušies no jebkādu kosmētisko krēmu lietošanas, jo ādas stāvoklis un viss pārējais ir nesalīdzināmi labākā stāvoklī. "Kā redzams eļļa un taukvielas ir unikāls līdzeklis veselības atgūšanā un noturēšanā. Un mūsdienu priekšstatu greizie spoguļi ir radušies, jo mēs visu cenšamies izzināt tikai no ķīmisko reakciju puses, kas senajos traktātos vispār netiek apskatīts, jo procesi mūsu organismā notiek pateicoties prāta stāvoklim, nevis cik daudz cinka vai dzelzs esam uzņēmuši. Ja ar prātu viss ir kārtībā, tad ķīmiskās reakcijas notiks pareizi," iepriekš sacīto rezumē dziednieks.

Dziednieku Mārtiņu Geidu varēs satikt festivāla "Helsus" sarunu stūrītī 22. augustā ar lekciju "Sevis apzināšanās zinātne". Plašāk par pasākumu lasi www.helsusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!