Foto: PantherMedia/Scanpix
Piektdien, 3. martā, visā pasaulē atzīmē dzirdes dienu. Kā skaidro Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas "Sadzirdi" valdes locekle Baiba Bicēna, šogad dažādas sabiedriskās organizācijas vēlas pievērst uzmanību dzirdes zuduma ekonomiskajiem aspektiem. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dzirdes zudumu un tā sekām, šajā dienā organizē izglītojošas lekcijas par dzirdi un tās problēmām.

Bicēna stāsta, ka iekļaušanās darba tirgū cilvēkiem ar dzirdes problēmām ne vienmēr ir vienkārša, tāpat viegla nav arī komunikācija ikdienā. Cilvēki, kam ir dzirdes grūtības, bieži izvairās no telefonu lietošanas, jo tas var radīt pārpratumus un ļoti daudz nepatīkamu brīžu. Komunikācija parasti notiek rakstiski, izmantojot e-pastu un sociālos tīklus.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dzirdes traucējumiem, 3. martā no pulksten 11 līdz 14 Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 15. korpusa konferenču zālē notiks dažādas izglītojošas lekcijas par dzirdes anatomiju un fizioloģiju, dzirdes traucējumu agrīnu diagnostiku un ārstēšanu, sensorineirālo vājdzirdību, arodvājdzirdību, dzirdes aparātiem.

Pasākuma laikā slimnīcas ārsti un studenti plakātu prezentācijās un sarunās stāstīs par tādām tēmām, kā auss uzbūve un dzirdes veidošanās, vates kociņu kaitējumu, mūzikas klausīšanos austiņās un kaitējumu dzirdei, auss nozīmi līdzsvara uztverē un vīrusu ietekmi uz dzirdi. Šie un virkne citu jautājumu palīdzēs cilvēkiem izprast dzirdes problēmas un to, cik svarīgi ir steidzami meklēt speciālista palīdzību. Dzirdes dienas ietvaros varēs apgūt arī diagnostikas metodes: otoskopiju un kamertoņu testu.

Bicēna piebilst, ka pasākumā ikvienam būs iespēja satikt arī Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas "Sadzirdi" pārstāvjus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!