Foto: AFP/Scanpix
Lai gan ziema jau iet uz beigām un saule, kas kāpj aizvien augstāk, jau ilgāk iepriecina miesu un garu, var gadīties, ka organisms šajā laikā ir krietni novājināts. Iekšējā un ārējā līdzsvara trūkums rada pievilcīgu vidi vīrusiem. Tu vari mazināt uzņēmību pret vīrusiem un mikrobiem un spēcināt imūnsistēmu, ja izvēlēsies veselīgu un spēcinošu uzturu. Protams, visgudrāk ir izvēlēties ekoloģiski tīrus dārzeņus un augļus!

Ēd zaļumus katru dienu!

Zaļie dārzeņi, piemēram, kacenkāposti, spināti, brokoļi, arī jūras kāposti, ir lielisks D vitamīna avots. Šis vitamīns, kā zināms, ir lielisks imunitātes uzturētājs, un parasti mēs to saņemam no saules vasarā. D vitamīns palīdz cīņā ne tikai ar klepu un tamlīdzīgiem saaukstēšanās simptomiem, jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka D vitamīns palīdz izvairīties no saslimšanas ar osteoporozi un multiplo sklerozi.

Iekļauj kivi, greipfrūtus, apelsīnus un mūsu pašu dzērvenes ikdienas ēdienkartē. Visi šie produkti ir lielisks C vitamīna avots. C vitamīns ir antioksidants, kas jau sen pazīstams kā lielisks līdzeklis cīņā ar saaukstēšanos un gripu. Daudz šā vitamīna ir arī kāpostos, saldajos piparos, tomātos, sarkanajos piparos un brokoļos.

Našķējies ar mandelēm un saulespuķu sēklām. Tās ne tikai nodrošinās ar E vitamīnu, kas ir antioksidants un cīnās ar brīvajiem radikāļiem, uztur ādu maigu un starojošu, bet satur arī vērtīgas taukskābes, kas palīdz visām organisma sistēmām darboties harmoniski.

Neaizmirsti par ķiploku, kas lauru vainagu par spēju atvairīt dažādas slimības saņēmis jau sen. Tautas medicīnā to lieto vismaz 60 slimību gadījumā, tas stiprina imūnsistēmu, tādējādi jau profilaktiski palīdzot cīņā ar uzmācīgajiem vīrusiem. Bez tam ķiploku ēšana parasti nodrošina to, ka cilvēki no tevis turēsies pa gabalu - kas vienmēr ir vēlams, lai izvairītos no gripas vīrusa saķeršanas!

Piemet dzīvei asumu ar ingveru! Ingvera sakne ir unikāla ar to, ka ne tikai palīdz gandrīz pret visām kaitēm, piemēram, nelabumu, reiboņiem, kaulu sāpēm, drudzi, gremošanas traucējumiem, sasitumiem, depresiju, klepu, saaukstēšanos u.c., bet ir arī lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai un mūža pagarināšanai. Jāatceras, ka pirms gulētiešanas gan šo augu nebūtu ieteicams uzturā lietot, jo tas rada možumu un vairo enerģiju.

Pret saaukstēšanos lieliski noder ingvera piens: glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, pievieno medu un dzer karstu. Šāds dzēriens lieliski attīrīs elpceļus un palīdzēs izveseļoties.

Nenoniecini arī kompleksos ogļhidrātus, ko bagātīgi satur pilngraudi, saldie kartupeļi (batātes) un pupas. Mūsu organisma enerģijai kompleksie ogļhidrāti ir ļoti nepieciešami; ja tā netiek nodrošināta ar ēdienu, organisms sāk izmantot rezerves, lai šo enerģiju uzturētu. Savukārt tas rada deficītu citās organisma sistēmās, novājina tās un paver iespēju vīrusu uzbraukumam.

Dabīgas pretvīrusu kūres

Augu izcelsmes zāles var būt labs palīgs imunitātes stiprināšanai.

Žeņšeņs

Saskaņā ar Konektikutas universitātes Veselības centra veiktajiem pētījumiem, cilvēkiem, kas regulāri lieto ženšeņa preparātus, iespējas saslimt ar gripu samazinās četras reizes.

Visvairāk pētīts ir Panax ginseng. Žeņšeņa saponīnus, kas ir tā saknes galvenā aktīvā sastāvdaļa, sauc par ginsenozīdiem. Žeņšeņa preparātus mēdz saukt par tonikiem, un pēdējā laikā arvien biežāk lieto apzīmējumu "adaptogēni" - tās ir vielas, kam ir tonizējoša iedarbība uz organismu un kas paaugstina tā noturību pret fiziskām un garīgām slodzēm. Žeņšeņa preparāti vairo organisma vitalitāti, uzlabo dzīves kvalitāti, stiprina imūnsistēmu, veicina fiziskās un garīgās darbspējas, uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spēju. Tos iesaka lietot, lai pārvarētu pavasara un rudens nogurumu, lai ātrāk atkoptos un atgūtu spēkus pēc slimošanas, intensīvas fiziskas un garīgas slodzes periodos, kā arī lai uzlabotu seksuālās dzīves kvalitāti. Veciem ļaudīm žeņšeņs palīdz atgūt enerģiju un labu pašsajūtu.

Par žeņšeņa preparātu iedarbību uz atsevišķām cilvēku kategorijām nav pietiekami plašu pētījumu, tāpēc tos neiesaka lietot topošajām māmiņām un arī bērniem līdz 15 gadu vecumam. Ja cilvēks lieto kādas recepšu vai bezrecepšu zāles, pirms žeņšeņa preparātu iegādes viņam noteikti jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, lai pārliecinātos, vai neradīsies nevēlamas blaknes. Kopumā šie preparāti ir ar labu panesību un, tāpat kā citi līdzekļi no dabas vielām, kļūst arvien iecienītāki un pieprasītāki.

Ehinācija

Preparāti uz purpursarkanās ehinācijas sulas bāzes stimulē imūno sistēmu, tiem ir pierādīta pretvīrusu aktivitāte - gan pret herpes, gan gripas izraisītājiem. Jo īpaši jāizceļ purpursarkanās ehinācijas imūnstimulējošā ietekme, kas izpaužas kā paaugstinātas aizsargspējas pret elpceļu un urīnceļu infekcijām. Purpursarkanās ehinācijas sulas preparātus var lietot papildus ilgstošai antibiotiku terapijai, ārstējot hroniskas infekcijas.

Androgrape

ASV un Kanādas ārsti izpētījuši, ka tādu uztura bagātinātāju, kuri satur andrograpi, lietošana var samazināt saaukstēšanās simptomus par 55%.

Androgrape ir spēcīgs imūnmodulators, apveltīts ar izteiktām pret-iekaisuma īpašībām, antioksidantu un adaptogēnu iedarbību. Austrumu medicīnā androgrape ir tikpat populāra kā ehinācija Rietumu medicīnā. Īpaši to iesaka lietot rudenī un ziemā. Tā uztur un stiprina imūno sistēmu, nodrošina organisma aizsargspējas pret vīrusu infekcijām, kā arī saaukstēšanās gadījumos. Andrograpi iesaka cilvēkiem ar novājinātu imunitāti organisma vispārējā tonusa uzlabošanai un visa organisma spēcināšanai.

Kad vien iespējams, izvēlies dabisku vielu uztura bagātinātājus, kas nesatur mākslīgas krāsvielas, garšas pastiprinātājus un konservantus.

Ekoloģiski tropiskie augļi tagad nopērkami arī Latvijas ekoveikalos "Biotēka", "Zaļais tirdziņš", "Zaļais veikaliņš", "Ekovirtuve" u.c.

Sulu kokteiļi imūnsistēmas stiprināšanai

1. variants - organisma aizsargspēju uzturēšanai

3 burkāni
1 selerijas sakne
1 ābols
1 gurķis
1 biete, vēlams ar visām lapām
1 sauja diedzētu kviešu
1 sauja pētersīļu

Vispirms izspied sulu no burkāna un ābola, tad kviešiem un pētersīļiem. Lai izspiestu sulu no kviešiem un pētersīļiem, vispirms satin tos biešu lapās. Pēc tam izspied sulu no bietes un gurķa, un nobeidz savu kokteili atkal ar burkāniem.

2. variants - pret saaukstēšanās slimībām un imunitātes stiprināšanai

6 burkāni
2 āboli
2 seleriju saknes
1 sauja pētersīļu
2 ķiploka daiviņas

Vispirms izspied sulu no ķiploka, tad selerijas un pētersīļiem. Lai izspiestu sulu no pētersīļiem, vispirms ieliec tos izdobtā selerijas saknē. Tad izspied sulu no burkāniem un ābola. •

Esi vesels!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!