Foto: Reuters/Scanpix

Latvija ieņem 1. vietu Eiropas Savienībā pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita pret iedzīvotāju skaitu. Šobrīd Latvijā dzīvo 5431 HIV inficētais, taču atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, ar HIV inficēto cilvēku skaits varētu būt gandrīz divas reizes lielāks. Tātad savu HIV statusu zina tikai puse no HIV inficētajiem. Viens HIV pozitīvs cilvēks, kurš nezina savu statusu, neaizsargājas un neārstējas, var inficēt pat 12 citus cilvēkus. 2017. gada deviņos mēnešos, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, Latvijā no jauna HIV konstatēts 215 cilvēkiem.

Lai vairotu cilvēku zināšanas un izpratni, sadarbībā ar HIV pacientu organizācijām "Agihas" un "HIV.LV" portālā "Delfi" testēšanas nedēļas laikā tiks publicētas četras Latvijā zināmu cilvēku intervijas ar HIV pacientiem. "Kā vēzis izpaužas, mēs zinām, jo par vēzi tagad runā ļoti daudz un katram ir blakus kāds, kas ir aizgājis vai ir slims. Par to mēs runājam daudz. Par HIV infekciju mēs neaizdomājamies katru dienu," konstatē mūziķe Marija Naumova sarunā ar pacienti Gintu (vārds mainīts). "Lielākā problēma ir tā, ka mēs cīnāmies ar cilvēku attieksmi un stereotipiem," piebilst Ginta.

Interviju ciklā ar HIV pacientiem sarunājas arī žurnāliste un pasniedzēja Ieva Adamss, mūziķis Intars Busulis un kādreizējais Latvijas izlases futbolists, futbola treneris Māris Verpakovskis. Visas sarunas būs lasāmas "Viņa.lv" un "Woman" portālā "Delfi".

Savukārt piektdien, 24. novembrī, biedrība "Baltijas HIV asociācija" aicina uz HIV testa veikšanu tirdzniecības parkā "Alfa". Apmeklētājiem laika posmā no pulksten 12 līdz 19 tiks piedāvāti gan bezmaksas HIV eksprestesti (aizņem aptuveni 20 minūtes), gan izskaidrojoša saruna par HIV, gan citas aktivitātes.

"Mēs apmeklētājiem jautājam: "Tu un HIV?" un atbildam: "Tu un HIV!". Jā, HIV tiešām var attiekties uz ikvienu, tādēļ ir svarīgi veikt HIV testu, zināt savu HIV statusu un nepieciešamības gadījumā ārstēties. HIV mūsdienās vairs nav slimība, no kuras noteikti mirst – pareizi lietojot atbilstošās zāles, HIV pozitīvi cilvēki var dzīvot ilgu un pilnvērtīgu mūžu," stāsta Baltijas HIV asociācijas vadītāja Inga Upmace.

Sākotnēji HIV izplatījās specifiskās, ierobežotās sabiedrības grupās (homoseksuāli orientēti vīrieši, intravenozo narkotiku lietotāji, seksuālo pakalpojumu sniedzēji), taču tagad situācija ir būtiski mainījusies, un HIV izplatās visās sabiedrības grupās. Liela daļa no jaunajiem HIV pacientiem vīrusu ir ieguvuši heteroseksuālu kontaktu ceļā, un šie pacienti ir vidēja vecuma cilvēki ar labu izglītību, darbu un sociālo statusu. Tādēļ testēšanas nedēļas laikā aicinām apdomāt, ka HIV var attiekties uz ikvienu: "Tu un HIV? Tu un HIV!".

HIV ir cilvēka imūndeficīta vīruss, kas, iekļūstot cilvēka organismā, pakāpeniski sagrauj organisma aizsargsistēmu (imunitāti) un mazina spējas pretoties dažādām slimībām. Latvijā pirmie HIV pacienti tika reģistrēti pirms 30 gadiem, 1987. gadā. Kopumā līdz šā gada septembrim Latvijā konstatēti 7166 HIV / AIDS pacienti, no kuriem dzīvs šobrīd ir 5431 pacients.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!