Foto: F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" ieradusies pētnieku grupa no Austrijas ar mērķi iesaistīt Latvijas pacientus jaunu tehnoloģiju attīstībā, kas nākotnē kuņģa vēzi ļautu noteikt pēc izelpojamā gaisa analīzes, pastāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Insbrukas Universitātes Izelpas zinātņu institūts ir vienīgais šāda veida institūts Eiropā. Strādājot Latvijas Onkoloģijas centrā, tā pētnieku galvenā interese ir izelpas gaisa analīze pacientiem – gan tiem, kas slimo ar kuņģa vēzi, gan arī kontroles grupas dalībniekiem ar veselu kuņģi. Šobrīd notiekošais pētījums ir tikai mazs solītis ceļā uz jaunas tehnoloģijas attīstību, kas ļautu saslimšanu noteikt pēc izelpojamā gaisa analīzes.

Kā norāda slimnīcas Zinātnes daļas vadītājs prof. Mārcis Leja, nav gan sagaidāms, ka tūlīt tiks radīts aprīkojums, kas šādiem mērķiem būs pieejams klīniskajās laboratorijās: "Līdz tam vēl jāpagaida, taču būtiski, ka mūsu speciālisti un pacienti var aktīvi šajā procesā iesaistīties."

Pētījuma izstrādei uz Rīgu atceļojusi vesela elptestu laboratorija – divi sarežģīti instrumenti, kas atļauj noteikt simtiem ķīmisko vielu izelpas gaisā. Šādam aprīkojumam Latvijā analogu nav. Interese par mūsu valsts pacientu iekļaušanu pētījumā radās pēc tam, kad mūsu pētnieki bija pierādījuši sevi kā uzticamu sadarbības partneri iepriekš. Turklāt Latvijā saslimstība ar kuņģa vēzi ir daudz nelabvēlīgāka, salīdzinot ar Austriju – pacientu ar šādu saslimšanu šeit ir daudz vairāk.

Insbrukas Universitātes pētnieks Pāvels Mohalskis (Pawel Mochalski), kurš Rīgā pavadīs vairākas nedēļas, pastāstīja, ka viņu grupa iesaistīta daudzos ar audzēju diagnostiku noteikšanu saistītos projektos. Turklāt pētījumos tiek izmantota ne tikai izelpas gaisa analīze, bet arī gaistošo vielu noteikšana citos audos – šūnu kultūrās un operāciju materiālā, no ādas un urīnā.

Iesaiste pētījumā sniedz Latvijas pētniekiem iespējas aktīvi līdzdarboties starptautiskās grupās un attīstīt turpmāku sadarbību. Turklāt tas rada iespējas mūsu speciālistiem iegūtos rezultātus izmantot savos zinātniskajos darbos - saistībā ar šī projekta tēmu doktora darbus izstrādā divi Rīgas Austrumu slimnīcas onkologi – ķirurgs Roberts Škapars un ķīmijterapeite Evita Gašenko.

Austrijas speciālistu vizīte Latvijā tiek finansēta no starptautiskā projekta SNIFFPHONE (Horizonta 2020 programmas ietvaros), tajā no Latvijas puses piedalās arī Latvijas Universitāte.

Jau ziņots, ka Latvijā veikti pētījumi arī par zarnu vēža diagnostiku ar izelpas testu. Tests spēj konstatēt ķīmiskas daļiņas cilvēka elpā, ko var saukt par unikāliem elpas nospiedumiem, kas cilvēkiem pirmsvēža stadijā atšķiras no veseliem cilvēkiem. Eksperti uzskata, ka, turpinot pētījumus, tas varētu ļaut atklāt vēzi ļoti agrā stadijā vai pat pirmsvēža, kad to var veiksmīgi ārstēt. Tomēr vēl esot jāstrādā pie testa apstiprināšanas un atzīšanas, jo pagaidām iekārta nav pilnīgi precīza. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!