Netrūkst cilvēku, kas ir pārliecināti, ka elektroniskās cigaretes ir parasto smēķu "veselīgā" alternatīva, un ierīces kūpina, nedomājot par kaitējumu sev un līdzcilvēkiem. Tomēr realitātē tās nebūt nav uzskatāmas par kaut kādā mērā labākām. Tās vienkārši ir mazāk izpētītas, un, ņemot vērā, ka tirgū tās nav pieejamas gadu desmitiem ilgi, arī tas, kā tās ietekmē cilvēka dzīves ilgumu, pašlaik vienkārši nav zināms.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informatīvajā materiālā par elektroniskajām cigaretēm norāda, ka tās bieži tiek reklamētas kā nekaitīgākas alternatīvas tabakas izstrādājumiem, taču, kā liecina jaunāko pētījumu dati, šīs ierīces ir kaitīgas ne tikai to lietotājiem, bet arī apdraud progresu, kas globāli gūts gadu desmitiem ilgā cīņā pret tabakas epidēmiju un tās izplatību, tā vietā veicinot jaunas no nikotīna atkarīgas paaudzes attīstību.

Pašlaik nav zināma elektronisko cigarešu ietekme uz veselību ilgtermiņā, kā arī tas, par cik gadiem to smēķēšana samazina vidējo mūža ilgumu. Teju nepārtraukti parādās jauni fakti un secinājumi par elektronisko cigarešu kaitīgo ietekmi. Pašlaik ir droši zināms, ka tās ietekmē veselību sekojošos veidos:

  • e-cigarešu tvaiks var izraisīt akūtu endotēlija šūnu disfunkciju, savukārt ilgtermiņa tvaika inhalācijas sekas nav zināmas;
  • e-cigarešu tvaika sastāvdaļas var izraisīt oksidatīvo stresu, kas atbalsta pieņēmumu, ka ilgtermiņā tiks izraisītas slimības un audu traumēšana;
  • e-cigarešu lietošana izraisa atkarību;
  • e-cigarešu tvaikā esošās ķīmiskās vielas var izraisīt DNS bojājumus un mutaģenēzi, kas apliecina pieņēmumu, ka ilgtermiņa e-cigarešu lietošana varētu palielināt ļaundabīgo audzēju attīstības risku;
  • e-cigarešu lietošana palielina tabakas izstrādājumu lietošanas risku jauniešu un jaunu pieaugušo vidū.

Tāpat jāteic, ka elektroniskās cigaretes ir populāras ne tikai pieaugušo, bet arī jauniešu vidū. SPKC raksta, ka elektroniskā cigarete jeb e-cigarete ir šobrīd vispopulārākā alternatīva tabakas izstrādājumu smēķēšanai, kuras pamatā ir sintezēta nikotīnu saturoša šķidruma karsēšana un inhalācija jeb veipošana. Lai gan 2017. gadā tikai viens procents aptaujāto iedzīvotāju Latvijā ziņojuši, ka šobrīd lieto e-cigaretes, jau 2015. gadā 20 procenti skolēnu 16 gadu vecumā e-cigaretes bija lietojuši regulāri.

Pētījuma rezultāti apliecina, ka arī ierīces, kuru darbības pamatā ir tabakas karsēšana, nevis dedzināšana, izraisa tādu pašu kaitējumu plaušu šūnām kā tradicionālās cigaretes un elektroniskās cigarete, tāpēc ir naivi uzskatīt, ka elektroniskās cigaretes ir kaut kādā veidā "veselīgākas" vai mazāk kaitīgas. Tāpat pētījumos noskaidrots, ka gan cigarešu dūmi, gan tvaiks, kas izdalās tabakas karsēšanas rezultātā, ir ļoti indīgs, gan nelielā, gan lielā koncentrācijā, apliecinot, ka visa veida smēķēšanas izstrādājumu lietošana ir kaitīga smēķētāju veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!