Foto: Shutterstock
Lielākā daļa cilvēku nemaz neapzinās elpošanas ietekmi uz veselību. Pareiza elpošana palīdz mazināt stresu, saglabāt mieru, mazināt prāta pārslodzi, kā arī palīdz novērst sirds slimības un dara vēl citus brīnumus, ja vien apzināmies elpošanas ietekmi un strādājam pie tā.

Kāpēc ir svarīgi elpot pareizi?

Elpojot pareizi, organismam tiek piegādāts pietiekams daudzums skābekļa, apgādājot smadzenes un citus orgānus ar tiem nepieciešamajām uzturvielām. Pareiza elpošana ļoti labvēlīgi ietekmē cilvēka fizisko un garīgo veselību, palīdzot novērst nepieciešamību pēc medikamentiem, uzlabojot nervu sistēmas darbību un asinsriti, limfu darbības sistēmu, kas izvada no organisma sārņus, kā arī cilvēks kļūst nosvērtāks, laipnāks un priecīgāks. Savukārt, elpojot nepareizi, organisms nesaņem pietiekamo skābekļa daudzumu, izraisot dažādas sekas, kas ietekmē organisma spēju pareizi funkcionēt. 

Elpošanas tehnikas, kas var palīdzēt pret dažādām problēmām:

Nemiers

Kad cilvēks ir uztraucies, nervozs un nemierīgs, elpa paliek īsāka un ātrāka. Stresa situācijās atslēga, kā saglabātu mieru un vēsu prātu, ir pievērst uzmanību savai elpai. Tai jābūt dziļai un lēnai, jo elpojot no krūtīm, nevis no diafragmas, trauksmes sajūta tikai palielinās. 

Elpošanas tehnika, kas palīdzēs:

Lielākā daļa cilvēku minūtē ieelpo vidēji 15 reizes, bet tā vietā vajadzētu sešas līdz septiņas lēnas ieelpas un izelpas. Lai elpa paliktu lēnāka, var piekopt metodi, kad ieelpo caur degunu, bet izelpo caur muti, nesasprindzinot vēderu, bet atslābinoties. Svarīgi ir koncentrēties un vērst uzmanību uz elpu. Iesākumā apmēram minūti tikai vērojiet savu elpu, bet pēc tam centieties, lai ieelpa un izelpa būtu vienmērīga. Šāda tehnika palīdzēs nomierināties un paraudzīties uz situāciju ar daudz skaidrāku galvu. 

Sirds slimības

Ikdienā dzirdam daudz un dažādus trokšņus, piedzīvojam neparedzamas situācijas, un tas viss liek mums nemitīgi būt saspringtiem. Tā rezultātā ilgstoši var saglabāties augsts asinsspiediens un paātrināta sirdsdarbība.

Elpošanas tehnika, kas palīdzēs:

Šī elpošanas tehnika palīdzēs samazināt asinsspiedienu. Tā jāizpilda, apsēžoties ar sakrustotām kājām un jāaizver acis. Ar labās rokas īkšķi aizspiediet labo nāsi un dziļi elpojiet caur kreiso nāsi apmēram sešas sekundes. Pēc tam aizspiediet kreiso nāsi ar labo roku. Arī caur labo nāsi elpo apmēram sešas sekundes. Pēc tam atkal mainiet nāsis un atkārtojiet šo vingrinājumu divas minūtes.

Svara pieaugums

Jā, elpošana ietekmē arī svara pieaugumu. Patiesībā cilvēkam, ja vēlas zaudēt kilogramus un atgūt formu, ir ne tikai jāskatās un to, ko liek uz šķīvja, bet arī uz to, kas notiek viņa galvā. Emocionālais stress var būt viens no faktoriem, kas veicina svara pieaugumu, jo brīdi, kas esam nemierīgi un nervozējam, biežāk tiek pieņemti neveselīgi lēmumi, kuru dēļ izvēlamies nepiemērotu pārtiku, kā arī pārēdamies. Kontrolējot stresa līmeni, var kontrolēt savu svaru. 

Elpošanas tehnika, kas palīdzēs:

Praktizējot lēnu elpošanu, vairāk varam apzināties rīcības, kuras veicam, savukārt tas var atturēt no pārēšanās vai neveselīgu lēmumu pieņemšanas. Lēnāku elpošanu var praktizēt – lēnām, četras sekundes, ieelpojot gaisu caur nāsīm un izelpojot to caur muti, lēnām skaitot līdz astoņi.
Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem: dailymail.co.uk un womenshealthmag.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!