Foto: Shutterstock
Laika pavadīšana ārā – pastaigas pa dabas takām, mežu – un aktīvā atpūta joprojām ir pieejamākās izklaides iespējas. Tomēr citreiz pietiek pat ar neilgu parušināšanos piemājas dārzā vai pazvilnēšanu mauriņā, baudot saules peldi, lai prieku par patīkami un lietderīgi pavadīto laiku aizēnotu nelūgtas viešņas, proti, ērces piesūkšanās. Labākā aizsardzība šajā gadījumā ir profilakse.

Konsultē ģimenes ārsts, klīnikas "Alma" dibinātājs Andris Lasmanis.

Vakcīna nepasargā no visa

Vakcīna pret ērču encefalītu aizsargā tikai pret šo konkrēto infekciju, taču nepasargā no Laimas un vēl citām ērču pārnestām slimībām, tādēļ pienācīgas profilakses lomu nedrīkst novērtēt par zemu. Lai arī oficiālā statistika Latvijā rāda, ka ik gadu ar Laimas slimību inficējas ap 200 - 600 cilvēku, Laimas slimības slimnieku biedrības apkopotā informācija liecina, ka patiesībā ar šo slimību slimo daudz vairāk cilvēku. Biedrības 2020. gadā veiktajā aptaujā 55 procenti respondentu (kopējais respondentu skaits – 210), kam ir uzstādīta diagnoze – Laimas slimība, norādīja, ka nav reģistrēti infekciju slimību reģistrā.

Rūpīgi pārbaudi ķermeni un drēbes


Svarīgākais ir mazināt ērces piesūkšanās risku, dodoties dabā. Pirmais, ar ko vajadzētu sākt, ir piemērots apģērbs. Kā norāda ģimenes ārsts Lasmanis, apģērbam jābūt tāda, kas nosedz gandrīz visu ķermeni, vēlams gaišā krāsā, jo uz tāda ir vieglāk pamanīt nelūgtos viesus. Būtiski, lai ir augsta un cieši pieguloša apkaklīte un piedurknes. Bikšu galus, ja tas iespējams, var sabāzt zeķēs, kājās aut slēgtus apavus. Papildu drošībai var lietot izsmidzināmo līdzekli kukaiņu, tostarp ērču, aizbaidīšanai.

Pēc atgriešanās mājās jāizģērbjas un jāveic rūpīga apģērba un visa ķermeņa apskate. Līdztekus vizuālajam novērtējumam vērts likt lietā arī tausti – slidinot rokas rokas pāri ādai var itin viegli sataustīt aizdomīgus veidojumus, kas iepriekš nav bijuši. Ērces visbiežāk piesūcas padusēs, ap ausīm, ap nabu, paceles bedrītēs, matos, ap jostasvietu, cirkšņos – šīs ķermeņa vietas pēc uzturēšanās ērču teritorijā būtu jāpārbauda īpaši rūpīgi. Atceries arī to, ka ērces mājās var atnest arī mājdzīvnieki vai arī pats, piemēram, ar ziediem.

Ja tomēr atrodi piesūkušos ērci, svarīgi to pēc iespējas ātrāk noņemt. Šim nolūkam izmanto diega cilpu vai ērču pinceti, bet, ja nav pārliecības, ka tas veiksmīgi izdosies saviem spēkiem, var vērsties tuvākajā medicīnas iestādē. Nepareizi noņemot ērci, var to saspiest, un tās iekšējais saturs nonāks koduma brūcē, palielinot risku saslimt. Tāpat nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt ērci nosmacēt, uzsmērējot sviestu vai eļļu – smokot kukainis koduma vietā ievadīs vēl vairāk toksīnu.

Seko līdzi pašsajūtai


Ko iesākt tālāk? Ja ērce vēl ir dzīva, rekomendējams drošības labad to aiznest pārbaudīt. Tāpat ieteicams turpmākās dienas sekot līdzi veselības stāvoklim. Laimas slimībai raksturīga pazīme – ap vietu, kur ērce bija piesūkusies, diennakts laikā parādās sarkans plankums aptuveni divu eiro monētas izmērā, savukārt vēlāk var piepulcēties arī citi simptomi, piemēram, paaugstināta temperatūra. Savukārt encefalīta gadījumā var parādīties tādi simptomu kā paaugstināta temperatūra, galvassāpes, slikta dūša. Jebkuru aizdomu vai neskaidrību gadījumā ieteicams vērsties pie ģimenes ārsta.

Lai veselīga un droša šī vasara!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!