Foto: Shutterstock

Jau ziņots, ka marta sākumā Skrundas pusē novērots – ērces šogad jau pamodušās. Arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) brīdina, ka, paaugstinoties gaisa temperatūrai, palielinās arī ērču aktivitāte. Tas nozīmē, ka, staigājot pa vietām, kur uzturas ērces, jāatceras par aizsardzības līdzekļiem – jānodrošina apģērbs, lai ērces zem tā nevarētu palīst, kā arī, atgriežoties telpās, jāpārliecinās vai nav piesūkusies ērce.

Ērču kodumi ir bīstami, jo tās pārnēsā vairākas bīstamas slimības – encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Divos iepriekšējos gados visvairāk cilvēku saslimuši ar Laimas slimību – ar encefalītu gada laikā saslimst vidēji 200 cilvēku, ērlihiozi katru gadu atklāta 40–50 cilvēkiem, bet Laimas slimība konstatēta teju 500 personām gada laikā. Tā kā encefalīts ir vienīgā ērču pārnēsātā slimība, pret ko pieejama vakcīna, ir ļoti svarīgi prast sevi pasargāt no to piesūkšanās.

SPKC skaidro, ka daudz ērču ir nekoptās meža audzēs, ilggadīgi nekoptās un krūmiem aizaugušās pļavās, garā zālē, krūmājos, briksnājā. Tāpat atgādinām, ka jābūt piesardzīgiem veicot āra uzkopšanas darbus, īpaši vietās, kur zāle nav pļauta vairākus gadus pēc kārtas. Ik pa laikam jāpārliecinās, vai pa apģērbu nerāpo ērce, bet, pārnākot mājās, jāpārbauda ķermenis, vai kāda ērce nav piesūkusies.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst aptuveni no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem var būt arī garāka. Ērces kļūst aktīvas, ja gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5°C. Šoziem ērcēm bijuši samērā labvēlīgi pārziemošanas apstākļi, tomēr krass aktivitātes kāpums, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, netiek prognozēts, jo ērču jaunāko attīstības stadiju blīvums pēdējos gados bijis diezgan zems.

SPKC sagatavotajā infografikā ir redzams, ka pastāv dažādi piesardzības pasākumi, kas palīdz izvairīties no ērču piesūkšanās. Būtiski ir pievērst uzmanību ne vien savam apģērbam, dodoties mežā, bet arī tam, lai ērces mājās neatnestu dzīvnieki un lai to nebūtu uz mājās ienestiem augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!