Foto: Shutterstock
Rutks.lv sadarbībā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM turpina tematisko rakstu sēriju "Lai vesels vēders un priecīgs prāts". Šoreiz praktiski padomi, kā cīnīties ar neregulārām maltītēm, kas atstāj iespaidu uz mūsu organisma labsajūtu, un uzlabot vēdera veselību, lai sagaidītu vasaru starojoši un enerģiski.

Mūsu ikdienu veido dažādi pienākumi un darbi, kas rada stresu un arī ietekmē ēšanas paradumus. Laika trūkuma dēļ vai stresa iespaidā sākam ieturēt neregulāras un bieži vien neveselīgas maltītes. Nereti pavisam aizmirstam par veselīgu ēšanu – uzturvielām bagātām brokastīm, nelielām porcijām, bet vienīgā normālā maltīte ir vakariņas, kad mēģinām apēst visu dienas devu. Nav brīnums, ka pēc neilga laika piemeklē nelāga pašsajūta. 

Tādēļ, lai palīdzētu sev, izmēģini šos septiņus vienkāršos ieteikumus, ko ņemt vērā ikdienā, lai palīdzētu savam vēderam un tā labsajūtai.

Pievērs uzmanību saviem uztura ieradumiem!

Foto: Shutterstock

Vispirms, lai saprastu, ko mainīt savos uztura ieradumos, paskaties, ko apēd dienas laikā, cikos ēd un cik daudz. Trīs dienas pieraksti pilnīgi visu, ko esi ēdis un dzēris. Pēc tam pats izvērtē – varbūt ir tikai viena ēdienreize dienā un tā ir pirms miega? Varbūt aizraujies ar neveselīgiem našķiem starp ēdienreizēm? Varbūt dienas laikā izdzer trīs krūzītes kafijas, bet ūdeni faktiski nedzer? 

Pavēro savu dienas uzturu no malas vai pat iedod to apskatīt kādam tuvam draugam vai ģimenes loceklim. Izvērtē savu uzturu un, ja tas neatbilst veselīga uztura principiem, mēģini ieviest kaut nelielas, tomēr veselībai vajadzīgas izmaiņas.

Atvēli laiku nelielām, bet veselīgām maltītēm!

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā ikdienas steigu un laika trūkumu, nereti nākas sev atzīt, ka ēdam nevis mazas porcijas četras līdz piecas reizes dienā, kā tas būtu vēlams, bet cenšamies vakarā apēst to, ko dienas laikā neiespējām. 

Mēģini vienmēr ņemt līdzi uz darbu vai skolu veselīgus pārtikas produktus, lai izsalkuma brīžos pa rokai būtu kas vērtīgs – dārzeņi, rieksti, augļi, jogurts (labāk bez piedevām), vājpiena biezpiens u.tml. Neaizmirsti arī par brokastīm un kontrolē porcijas lielumu. 

Atgādini sev par ēdienreizēm!

Foto: Shutterstock

Ja darbu dunā bieži aizmirsti, ka vajadzētu nedaudz apstāties un atvēlēt laiku ēdienreizei, tad no rīta, atnākot uz darbu, pielīmē pie datora monitora vai plānotājā krāsainu lapiņu ar atgādinājumu sev ieturēt nelielu ēdienreizi vai izmanto kādu no neskaitāmajām aplikācijām, kas par to atgādinās. 

Tavs vēders un gremošanas sistēma būs ļoti pateicīgi!

Atsakies no neveselīgiem dzērieniem!

Foto: Shutterstock

Atceries, ka ūdens ir sabiedrotais ceļā uz veselīgu dzīvesveidu. Mēģini ierobežot kafijas dzeršanu, kā arī dažādu saldinātu un gāzētu dzērienu patēriņu. Lai izvadītu no organisma liekos sāļus, ir jādzer daudz ūdens.

Vari dzert arī zāļu vai zaļo tēju. Tomēr uzmanies ar tējas saldinātāju, piemēram, cukura pievienošanu tējai. Parūpējies, lai vienmēr līdzās būtu ūdens pudele. Ja neesi pārliecināts, vai dienas laikā izdzer pietiekami daudz ūdens – izmanto šo vienkāršo formulu: uz katru svara kilogramu jāizdzer 30 mililitri ūdens. 

Kūciņas un šokolādes atstāj svētkiem!

Foto: Shutterstock

Atceries, ja arī apēdīsi kādu saldumu vai kūciņu, tas nav liels ļaunums, bet atstāj šo našķošanos svētkiem, nevis ikdienai. Ja no saldumiem nespēj atteikties, ēd tos rīta pusē, kad organisms ogļhidrātus ātrāk pārstrādā un tajos esošais cukurs sniedz papildu enerģiju. 

Tomēr labāk centies izvēlēties veselīgus našķus – piena produktus (nesaldināts jogurts, piena kokteilis ar ogām), melno šokolādi, riekstus, augļus un ogas, veselīgus ogu un augļu kokteiļus u.c. 

Vingrinājums ar hantelēm tricepsu stiprināšanai

Foto: Shutterstock

Neaizmisti kustēties – jo vairāk, jo labāk!

Pat ja tev ir sēdošs darbs vai lielāko dienas daļu pavadi mazkustīgi, mēģini ik pēc stundas nedaudz izkustēties – piecelies un pavingro, aizej ciemos pie kolēģiem uz citu kabinetu, izej laukā un pastaigā pāris kvartālus ap darba vietu, dodoties uz mājām ar sabiedrisko transportu, izkāp pāris pieturas iepriekš. 

Ja kādu apsvērumu dēļ nesanāk regulāri doties uz sporta zāli vai peldbaseinu, nesatraucies! Tuvojas pavasaris un vasara, kad ir tik daudz iespēju kustēties brīvā dabā. Ja neesi gatavs radikāli mainīt savu ikdienu, sāc ar mazumiņu un maini savus paradumus arī attiecībā uz kustībām.

Palīdzi savai gremošanas sistēmai!

Foto: F64

To vari darīt arī ar dažādiem aptiekās nopērkamiem līdzekļiem, kas palīdz vēderam, kuņģim un gremošanas sistēmai kopumā justies labi. Šie līdzekļi būs labs palīgs brīžos, kad piemeklējušas sāpes vai diskomforts, un ļaus ātrāk tās pārvarēt, lai savu prātu vari koncentrēt uz ikdienas gaitām un priecīgiem mirkļiem. 

Tikai neaizraujies un atceries arī par veselīgu, gremošanas sistēmai draudzīgu dzīvesveidu.
Par spīti ikdienas steigai, stresam un nebeidzamajiem pienākumiem, atrodi brīdi, lai ieklausītos savā organismā, un nedari tam pāri, bet tieši otrādi – palīdzi justies labi. Sāc ar maziem soļiem, tad nonāksi pie lieliem rezultātiem, un organisms pateiks paldies!

Rūpējies par sava kuņģa labsajūtu un veselību!

Raksts tapis sadarbībā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM

Slāpē dedzināšanu vēderā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM!

OMEPRAZOLE OLAINFARM – kuņģa skābes izdali pazeminošs līdzeklis.

Pirms zāļu lietošanas konsultējies ar ārstu vai farmaceitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!