Foto: DELFI

30. oktobrī Briselē tiks atzīmēti pretsmēķēšanas kampaņas "Beidz smēķēt, sāc augstāk mērķēt!" sasniegumi. TV raidījuma "SuperBingo" vadītājs, hokeja kluba Rīgas "Dinamo" tehniskais direktors Armands Simsons savā Instagram kontā aicina ikvienu, kas atmetis smēķēšanu, izmantojot tēmturi #SparkleBrighter, dalīties ar bildēm, kuras atspoguļo nodarbes, kas kopš smēķēšanas atmešanas liek justies daudz labāk, nekā kārtējās cigaretes izsmēķēšana.

Kopš 2011. gada, kad tika aizsākta Eiropas Komisijas pretsmēķēšanas kampaņa "Beidz smēķēt, sāc augstāk mērķēt!", tā ir palīdzējusi jauniešiem atmest smēķēšanu, veicinot daudzas priekšrocības viņu dzīvē bez tabakas dūmiem: labāka veselība, dzīves kvalitāte un labklājība, kā arī ietaupīti finansiālie līdzekļi.

Piektdien, 30. oktobrī, Briselē tiks svinīgi atklāta elektroniskā Eiropas karte, kurā ikviens, kas atmetis smēķēšanu jau tagad var atzīmēt savu atrašanās vietu. Pretsmēķēšanas kampaņas noslēgumā piedalīsies Veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrukaitis (Vytenis Andriukaitis), kurš sveic katru, kas ir uzvarējis atkarību no tabakas. "Kā sirds ķirurgs esmu redzējis šausmīgās tabakas lietošanas sekas. Esmu zaudējis divus brāļus, kas cieta no tabakas izraisītām slimībām. Katru gadu ap 700 000 cilvēku Eiropas Savienībā (ES) mirst no tabakas. Atmest smēķēšanu, tas ir sasniegums, ar ko lepoties, tas ir sasniegums, kas var mainīt dzīvi. Es sveicu ikvienu, kas ir uzvarējis cīņā ar tabaku, šie cilvēki ir iedvesma tiem, kas vēl cīnās pret šo atkarību."

Eiropas Komisijas kampaņas pamatā ir īpaši izstrādāta tiešsaistes aplikācija iCoach, kas šā gada februārī, kampaņas ietvaros, piesaistīja 26 296 jaunus reģistrētos lietotājus. Aplikācija darbojas jau no 2011. gada, un 36 procenti no iCoach lietotājiem apgalvo, ka ir atmetuši smēķēšanu trīs mēnešu laikā, kopš sākuši lietot aplikāciju. Kopējais naudas ietaupījums no visiem bijušajiem smēķētājiem ir vairāk nekā 262 miljoni eiro, pamatojoties uz datiem, ko snieguši bijušie smēķētāji, izmantojot iCoach laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam.

Tabakas lietošana ir ES lielākais veselības apdraudējums, ko var novērst. Lai gan pēdējos gados ir gūti vērā ņemami panākumi, smēķētāju ES joprojām ir daudz - smēķē 28 procenti no iedzīvotāju kopskaita un 29 procenti no 15 - 24 gadus veciem jauniešiem Eiropā.

Dažas bildes, ko Instagram publicējuši tie, kas lepojas ar smēķēšanas atmešanu:

A photo posted by Domi (@dominika.po) on Oct 25, 2015 at 1:05pm PDT

A photo posted by 💞 (@madamleallie) on Oct 27, 2015 at 1:25am PDT

A photo posted by Ana Hlevnjak (@anahlevnjak) on Oct 26, 2015 at 9:42am PDT

A photo posted by Tereza (@teriss19) on Oct 27, 2015 at 2:47am PDT

A photo posted by Zelenokosa (@zelenokosazelena) on Oct 27, 2015 at 12:13am PDT

A photo posted by Sebek (@sebek_biega) on Oct 24, 2015 at 1:05pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!