Foto: stock.xchng

Jautājums: Esmu 19 gadus jauna meitene, man jau no šā gada janvāra beigām ir pastiprināti sākuši izkrist mati, īpaši pie deniņiem un pakausī, tas pat ir redzams! Vēlētos zināt, kas tam varētu būt par iemeslu, un vai man mati ataugs atpakaļ?! Jau nedēļu lietoju vitamīnus matiem, nagiem, ādai. Pietiks vēl kādiem 2 mēnešiem! Esmu 1.69cm gara un sveru 54-55 kg, pagājušā gada oktobrī svēru 57kg! Man ir diezgan aktīvs dzīves veids, jo jau gadu strādāju Londonā par apkopēju, tas nozīmē, ka ir diezgan liela fiziska slodze!

Dienā uzņemu 1500-2000 kkal! Ēdu diezgan veselīgu pārtiku, vismaz divas reizes dienā paēdu kārtīgu silto ēdienu... Varbūt manas svara izmaiņas ir par iemeslu tam? Es tikai vēlos zināt vai man mati ataugs atpakaļ, un ko man darīt, lai tie vairs nekrīt ārā! Lūdzu, palīdziet tikt skaidrībā, jo nezinu cik spaiņus jau esmu pieraudājusi...esmu pārāk jauna, lai paliktu bez matiem!

Atbild skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova:

Atbilde: Diemžēl precīzi uz Jūsu jautājumu atbildēt ir grūti, jo trūkst pilnvērtīga informācija par matu izkrišanas veidu (vai mati izkrīt tā, kā perēkļos vai difūzi paliek retāki Jūsu pieminētos rajonos), kā arī vai nav galvas ādas niezes un blaugznu. Tāpēc minēšu iespējamos variantus un, lai tiktu skaidrībā ar to, kas notiek ar matiem vajadzētu tomēr vērsties pie dermatologa vai trihologa.

Pastiprināta matu izkrišana parasti sākas 2-4 mēnešus pēc kāda nozīmīga notikuma- piemēram, pārdzīvots liels stress, strauji pazaudēts svars, akūta slimība ar augstu temperatūru utt.. Normālos apstākļos pēc aptuveni 3 mēnešiem matu izkrišana samazinās un mati pamazām sāk atgriezties savā sākotnējā stāvoklī. Taču, ja šie apstākļi turpinās (piemēram, ir kāda hroniska slimība) arī matu izkrišana var turpināties. Atsevišķos gadījumos pie vainas var būt galvas ādas sēnīte.

Lai nebūtu jāmin un nebūtu bailes par matu izkrišanu, kā arī, lai noteiktu diagnozi, ieteiktu Jums vērsties pie ārsta.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!