Foto: Shutterstock

Kā zināms, olnīcās izstrādātais sievišķais hormons estrogēns lielā mērā ietekmē sievietes veselību visdažādākajās tās izpausmēs – sākot no ādas izskata un tās stāvokļa, līdz pat seksuālās dzīves kvalitātei, libido līmenim un pat vielmaiņas ātrumam. Tiesa, nereti sievietes cieš no pazemināta estrogēna līmeņa organismā, to pārmācot vīrišķajiem hormoniem, kas, savukārt, var ierosināt dažādas veselības problēmas.

To ārstēšanai nereti tiek nozīmēta medikamentoza terapija, tomēr, kā apgalvo mediķi, lai paaugstinātu estrogēna līmeni organismā, vērts pārskatīt arī savu ēdienkarti, iekļaujot tajā ar fitoestrogēniem bagātus produktus.

Tiesa, kā uzsver ginekoloģe Dr. Aiga Baranovska, to darot, gan jāatceras, ka fitoestrogēnu lietošana gados jaunām sievietēm bez veselības problēmām nereti var radīt hiperestrogenēmiju, kas sevī ietver dažādus nevēlamus riskus gan saistībā ar menstruālā cikla traucējumiem, gan auglības ierobežojumiem, gan onkoloģisku slimību riska pieaugumu. Turklāt fitoestrogēnus saturošu produktu lietošana uzturā automātiski ne vienmēr nozīmē hiperandrogenēmijas jeb paaugstināta vīrišķā hormonu līmeņa mazināšanos.

Visbiežākā pieeja hormonālā līmeņa normalizēšanai ir antiandrogēnu medikamentu lietošanas terapija, tomēr pastāv arī tās iedarbību pastiprinošas estrogēna vairošanas alternatīvas. Piemēram, jau minētā fitoestrogēniem bagātu produktu periodiska iekļaušana ikdienas ēdienkartē.

Linsēklas

Fitoestrogēnus satur teju visi rieksti un sēklas, tomēr tieši linsēklas, kā arī saulespuķu sēklas un valrieksti atzīti par šai ziņā vērtīgākajiem produktiem.

Soja

Sojas produktu sastāvā ir liels daudzums flavonoīdu - bioaktīvo vielu grupas, kas veicina dabiskā estrogēna izstrādāšanos organismā. Īpaši augsts to sastāvs ir sojas pupiņās, miso pastā, sojas riekstos, kā arī tofu sierā.

Foto: Shutterstock

Pākšaugi

Pupas un zirņi satur 5,330 mikrogramus fitoestrogēna uz 100 gramiem produkta un ir vieni no šai ziņā vērtīgākajiem produktiem.

Pārstrādāti produkti

Fitoestrogēnus satur arī pārstrādāti produkti – lielākais to daudzums, kā apgalvo speciālisti, fiksēts proteīnu un musli batoniņos, lakricā, kā arī picā.

Gurķi

Atsevišķu organismā notiekošo ķīmisko procesu rezultātā nereti dabiskais estrogēna līmenis samazinās, un, kā liecina pētījumi, to atjaunot efektīvi palīdz fitoestrogēniem bagāto gurķu iekļaušana ikdienas ēdienkartē.

Foto: Shutterstock

Ķiploki

Kā zināms, ķiplokiem piemīt virkne vērtīgu īpašību, turklāt tie arī veicina dabiskā estrogēna izstrādāšanos organismā.

Žāvēti augļi

Liels daudzums fitoestrogēnu atrodams arī žāvētos augļos. Tiesa, tos lietojot uzturā, jāņem vērā, ka žāvētos augļos ir arī daudz cukura, kas, savukārt, var ierosināt liekā svara veidošanās, ja našķēšanās ar minēto uzkodu notiek regulāri, uzņemot pārāk daudz kaloriju dienas gaitā.

Melnā tēja un kafija

Jau kopš senatnes esam raduši baudīt gan tēju, gan kafiju, kā arī esam informēti par dzērienu vērtīgajām īpašībām. Tāpat, kā liecina Amerikas Nacionālā Veselības institūta veiktie pētījumi, melnā tēja un kafija vairo arī organismā dabiski izstrādātā estrogēna daudzumu, apgalvo mediķi.

Foto: Shutterstock

Ar C vitamīnu bagāti produkti

Vitamīnu C saturoši produkti veicina arī dabiskā estrogēna izstrādāšanos, novērojuši pētnieki. Visvairāk C vitamīnu satur svaigas ogas, augļi un dārzeņi. Tā kā C vitamīns ir nestabils un ūdenī šķīstošs, vislabāk produktus lietot svaigus to sezonas laikā, jo, produktus termiski apstrādājot vai ilgstoši uzglabājot, vitamīna daudzums samazinās.

Visvairāk C vitamīna satur upenes, dzērvenes, mežrožu augļi, kivi, visi citrusaugļi, paprika, Briseles kāposti, spināti, loki, dilles un arī kartupeļi. Dienā pietiek vien ar 50 gramiem upeņu, lai tiktu nodrošināta pietiekama C vitamīna dienas deva, savukārt optimālam C vitamīna daudzumam būtu jāapēd piecas līdz sešas porcijas augļu vai dārzeņu.

Avoti: http://positivemed.com/, http://www.health.com/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!