Foto: Shutterstock

Menstruāciju laikā vairums sieviešu alkst vien ieritināties dīvānā ar sildošu termoforu un pretsāpju tableti, izvairoties no ikdienas aktivitātēm un baudot nelielu atelpas mirkli. Valda uzskats, ka šajās mēneša dienās patiesi ir vērts apstādināt ierasto ikdienas skrējienu, tomēr nelielas fiziskās aktivitātes nāks par labu gan fiziskajai, gan arī emocionālajai pašsajūtai, vēstī Health.com.

Pārvarot slinkumu un atvēlot vien 30 minūtes sportiskām aktivitātēm dienā, mazināsies gan krampji un spazmas, gan vēdera pūšanās, kā arī uzlabosies noskaņojums. Tāpat, kā atgādina mediķi, regulāras fiziskās aktivitātes novērš pirmsmenstruālā sindroma simptomus, tā kopumā padarot mūsu pašsajūtu labāku.

Jāpiebilst, ka menstruāciju laikā nodarbošanās ar fizisku slodzi arī ir drošāka – pētnieki apgalvo, ka, mainoties organisma hormonālajam līmenim, šajās dienās organisma atjaunošanās norisinās ātrāk, attiecīgi veiksmīgāk dzīstot mikrotraumām, kas muskuļaudos radušās slodzes laikā.

Par vienu no piemērotākajām fiziskajām aktivitātēm menstruāciju laikā atzīta soļošana raitā tempā, tādējādi nodrošinot nepieciešamo asinsrites paātrināšanos un organisma apgādāšanu ar skābekli, kā arī locītavu veselības un arī noskaņojuma uzlabošanos. Jāpiebilst, ka šai ziņā mediķi aicina neraizēties par pārāk mazu kaloriju patēriņu, bet gan izbaudīt pastaigas un censties tajās doties pēc iespējas biežāk un ilgāk.

Protams, menstruāciju laikā nebūt nav aizliegta arī intensīvāka slodze. Piemēram, mēreni ātrs skrējiens rosinās ne tikai pašsajūtas un fiziskās formas, bet arī garastāvokļa uzlabošanos, organismā fiziskas slodzes rezultātā izdaloties endorfīniem. Tādi tiks mazināta arī atsevišķiem menstruālā cikla posmiem raksturīgā nomāktība, ar ko sievietes nereti saskaras. Tiesa, dodoties skrējienā mēneša īpašo dienu laikā, jāparūpējas par pienācīgu šķidruma uzņemšanu – mediķi brīdina, ka menstruāciju dienās organismam ir augstāks tā atūdeņošanās risks.

Tāpat menstruāciju laikā var nodarboties ar jogu, taču, izvairoties no apvērstajām pozām, kā arī tādām, kuru ieņemšana un noturēšana paredz intensīvu fizisku slodzi. Joga mazinās stresu un spriedzi, tai pat laikā uzlabojot koncentrēšanās spējas un veicinot asinsriti un organisma apgādāšanu ar skābekli, kā arī novēršot pārmērīgu emocionalitāti un padarot noskaņojumu priecīgāku.

Ja esi iecienījusi spēka vingrojumus, ar tiem vari nodarboties arī mēneša īpašajās dienās, tiesa, izvēloties vieglākus svarus un mazāku vingrojumu piegājienu un atkārtojumu skaitu. Tāpat jāizvairās no pārslodzes – to jūtot, vingrinājumu izpilde ir nekavējoties jāpārtrauc, jo pastāv augstāks traumatisma risks, kas var rezultēties, piemēram, muskuļu un saišu sastiepumos un pat to plīsumos.

Rezumējot iepriekš minēto, jāuzsver, ka, menstruāciju laikā nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, būtiskākā ir ieklausīšanās savā ķermenī, nedarot tam pāri. Tai pat laikā jāatceras, ka kaut nelielas fiziskas aktivitātes pāris minūšu garumā var uzlabot mūsu fizisko un garīgo pašsajūtu, attiecīgi mazinot iespējamo diskomfortu, ko konkrētajā mēneša laikā jūtam.

Vairāk par sportošanu menstruāciju laikā, kā arī organisma brīdinājuma signāliem, kas var liecināt par veselības problēmām, lasi šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!