Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā pamazām sāk ziedēt bērzs. Nedēļas sākumā gaisā konstatēta zema šī koka putekšņu koncentrācija, bet tuvākajās dienās tā pieaugs, informē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Latvijas Aerobioloģjias laboratorijas speciālisti.

Pagājušajā nedēļā vēsā laika, nokrišņu un ziemeļu vēja dēļ gaisā tikpat kā nebija putekšņu. Laikapstākļiem uzlabojoties, šonedēļ pieaug dažādu ziedputekšņu daudzums.

Aprīļa beigās un maija sākumā Latvijā tradicionāli zied vītols, apse, goba, bērzs, īve, osis un skābardis.

Bērza putekšņi ir vieni no izplatītākajiem alerģiju izraisītājiem Latvijā.

Ziedputekšņu koncentrācija atkarīga no laikapstākļiem - visvairāk putekšņu gaisā ir sausā un vējainā laikā.

Ziedputekšņu izraisītas alerģijas pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta. Pilsētās dzīvojošie alerģijas izpausmes parasti izjūt asāk, jo dūmu un izplūdes gāzu dēļ ziedputekšņi kļūst īpaši "agresīvi".

Katrs trešais pilsētnieks cieš no polinozes jeb alerģijas, kuras izraisītājs ir augu ziedputekšņi. Ar polinozi cilvēki parasti sāk slimot bērnībā, vissmagāk no tās cieš 25-30 gadu vecumā, bet pusmūžā alerģijas simptomi samazinās vai pat izzūd.

Laikā, kad gaisā lido alerģiju izraisošie ziedputekšņi, pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas un jālieto alergologa vai ģimenes ārsta ieteiktie medikamenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!