Foto: Shutterstock

Galvassāpes ir veselības problēma, ar ko kaut reizi dzīvē saskāries teju katrs. Bieži tās atstājam bez nopietnas ievērības, iedzerot pretsāpju zāles un aizmirstot. Tomēr ir reizes, kad tas nepalīdz. Uzlabot pašsajūtu ir vieglāk, ja zini, kas sāpes izraisa. Tomēr, ja ar to ir par maz, varbūt pienācis laiks apmeklēt ārstu.

Protams, ir gadījumi, kad šķiet, ka galvassāpes nav ārstējamas un neviens speciālists vai zāles nepalīdzēs. Šādas izjūtas kārtējo galvassāpju laikā piedzīvo cilvēki, kas cieš no migrēnas. Tomēr arī tam ir risinājums. Ja arī tu regulāri piedzīvo neciešamas galvassāpes, iespējams, ir jāmaina miega režīms un jāsāk nodarboties ar sportu. Samazināt sāpju intensitāti un biežumu var arī citi vienkārši līdzekļi.

Pieci izplatīti galvassāpju veidi un kā tos novērst


Foto: Shutterstock
"Health" uzsver, ka ir ļoti būtiski noskaidrot iemeslus tam, kāpēc sāp galva. Ja tu atpazīsi savu sāpju veidu, ar tām tikt galā būs daudz vienkāršāk. Pastāv pieci izplatītākie galvassāpju veidi.

Savelkošās galvassāpes

Savelkošās galvassāpes ir viens no izplatītākajiem galvassāpju veidiem, kas izpaužas kā sāpes vai spiediens apkārt galvai. Visvairāk nepatīkamās sajūtas skar deniņus, galvas aizmuguri un kaklu. Tās nav tik smagas kā migrēna un parasti neizraisa sliktu dūšu vai vemšanu, kā arī būtiski neietekmē personas ikdienas aktivitātes. Šādos gadījumos var lietot bezrecepšu pretsāpju zāles. Tās parasti ir pietiekami efektīvas. Speciālisti pieļauj, ka šī tipa galvassāpes izraisa muguras un galvas muskuļu savilkšanās, kas var būt arī reakcija uz stresu, un, iespējams, rada izmaiņas smadzenēs esošajās ķīmiskajās vielās.

Cikliskās galvassāpes

Šis galvassāpju veids vīriešus skar biežāk nekā sievietes. Tās atkārtojas tādās kā grupās jeb ciklos. Tās parādās pēkšņi, un tās raksturo spēcīgas, vājinošas sāpes vienā galvas pusē. Galvassāpes bieži pavada asarojoša acs, aizsprostota nāss vai tekošs deguns tajā galvas pusē, kuru nomoka sāpes.

Sāpju lēkmes laikā cilvēki jūtas nemierīgi un nespēj justies ērti, parasti nevēlas un nespēj apgulties un atpūsties līdzīgi kā tas var notikt migrēnas gadījumā. Šādu galvassāpju iemesls nav līdz galam noskaidrots, bet pastāv minējums, ka tas varētu būt ģenētisks. Cikliskās galvassāpes nav iespējams izārstēt, bet medikamenti var palīdzēt samazināt to biežumu un intensitāti.

Dobumu iekaisuma izraisītas sāpes

Kad kāds no galvas kaulu dobumiem ir iekaisis (tas bieži notiek kādas infekcijas dēļ), var rasties sāpes. Parasti tās pavada drudzis. Šādos gadījumos pacientu ārstē, izmantojot antibiotikas. Ja tev ir galvassāpes un paaugstināta temperatūra, dodies pie ārsta.

Atgriezeniskās galvassāpes

Arī pārāk bieža un intensīva pretsāpju līdzekļu lietošana, lai cik tas ironiski nebūtu, var izraisīt galvassāpes. Vainojami var būt gan bezrecepšu, gan ārsta izrakstīti medikamenti. Viena no teorijām par šo galvassāpju veidu ir, ka medikamenti ietekmē smadzeņu darbību, izraisot uzbudinājuma stāvokli, kas attiecīgi rada galvassāpes. Otra versija paredz, ka galvassāpes rodas tad, kad medikamenta, pie kā mūsu organisms ir pieradis, daudzums asinīs samazinās.

Migrēnas izraisītas galvassāpes

Migrēna ir slimība, ko var pārmantot no vecākiem un ko atpazīst pēc sekojošiem kritērijiem:

  • Šīs galvassāpes ir piedzīvotas vismaz piecas reizes;
  • Sāpes ilgst no četrām līdz 72 stundām;
  • Tās atbilst vismaz diviem no šiem kritērijiem – pulsējošas sāpes, tās jūtamas tikai vienā pusē, mērenas vai smagas sāpes, tās traucē, pasliktina vai ierobežo ikdienā veicamās darbības;
  • Novērojams vismaz viens no šiem simptomiem – nelabums vai slikta dūša, jutība pret gaismu un skaņu.

Migrēna ir viens no nepatīkamākajiem galvassāpju veidiem, jo tā mēdz atkārtoties. "Prevention" norāda, ka ir cilvēki, kas migrēnas izraisītas galvassāpes piedzīvo līdz pat astoņām reizēm mēnesī. Lai mazinātu sāpes, palīdzēt var medikamenti, bet ne visos gadījumos tie būs efektīvi.

Kā novērst migrēnas sāpju lēkmi pirms tā sākusies


Foto: Shutterstock
Ņemot vērā, ka tad, ja migrēna ir sākusies, medikamenti to ne vienmēr varēs uzveikt, "Prevention" iesaka sekot līdzi tam, lai galvassāpes vispār neparādītos. Ir vairākas lietas, ko cilvēki, kas cieš no migrēnas, var darīt, lai sāpes parādītos pēc iespējas retāk un būtu mazāk mokošas. Pilnīgi no galvassāpēm atbrīvoties visticamāk neizdosies, bet tās tavu dzīvi ietekmēs krietni mazāk.

Ievēro veselīgu miega režīmu

Nepietiekams miegs ir viens no izplatītākajiem migrēnas ierosinātājiem, tāpēc neveselīgi gulēšanas ieradumi ievērojami palielina risku ciest no regulārām galvassāpēm. Ievērojot pavisam vienkāršus miega higiēnas nosacījumus, ir iespējams ievērojami samazināt galvassāpju biežumu. Lai labāk izgulētos, ir ieteicams doties pie miera un mosties katru dienu vienā un tajā pašā laikā, iekārtot guļamistabu tā, lai atmosfēra tajā būtu klusa un atslābinoša, izmantot gultu gulēšanai, nevis ēšanai, darbam, lasīšanai un sekošanai līdzi notikumiem TV šovos. Tāpat ieteicams atturēties no vērienīgām maltītēm neilgi pirms došanās pie miera. Ar citiem vērtīgiem ieteikumiem labākam miegam tu vari iepazīties šeit un šeit.

Regulāri veic aerobiskus vingrojumus

2011. gadā veikts pētījums liecina, ka aerobiskie jeb sirds asinsvadu un elpošanas sistēmas izturības vingrojumi var būt tikpat efektīvs līdzeklis galvassāpju novēršanā kā medikamenti. Zinātnieki ir pārliecināti, ka aptuveni 40 minūšu ilgi treniņi trīs reizes nedēļā palīdz organismam izdalīt vielas, kas liek justies labāk, kā arī palielina skābekļa daudzumu ķermenī, kas ir nepieciešams, lai izvairītos no galvassāpēm.

Uzņem vairāk B vitamīna

Riboflavīns jeb B2 vitamīns var būt efektīvs līdzeklis cīņā ar galvassāpēm. Tas ir atrodams pienā, gaļā, olās, riekstos, zaļajos dārzeņos un bagātinātos miltos. Vitamīna pozitīvo ietekmi ir novērojuši speciālisti un to apstiprina arī pētījums, kurā atklāts, ka cilvēkiem, kas dienā uzņem 400 miligramus šī vitamīna, ar migrēnu saistītas galvassāpes ir novērojamas retāk.

Atceries par magniju

Cilvēkiem, kas regulāri cieš no galvassāpēm, kas saistītas ar migrēnu, ir vismaz viena kopīga iezīmē – viņi cieš no magnija deficīta. Uzņemt šo minerālvielu var gan ar pārtikas produktu, gan pārtikas piedevu palīdzību. Speciālisti gan brīdina, ka pārāk daudz magnija var izraisīt caureju.

Migrēnu mazinoši medikamenti

Cilvēkiem, kas regulāri cieš no migrēnas, ārsti mēdz izrakstīt spēcīgākus medikamentus sāpju mazināšanai, nekā iespējams iegādāties bez receptes. Izpētīts, ka tad, ja zāles iedzer tad, kad parādās pirmie migrēnas simptomi, no spēcīgām galvassāpēm ir iespējams izvairīties aptuveni 60 procentos gadījumu.

Izmēģini siltuma vai aukstuma terapiju

Vannošanās siltā un patīkamā ūdenī palīdz uzlabot pašsajūtu ļoti daudzās situācijās. Speciālisti uzskata, ka tā var palīdzēt arī atbrīvoties no migrēnas. Temperatūras izmaiņas patiešām var pasargāt no galvassāpēm. Speciālisti iesaka ne tikai vannošanos, bet arī vēsu komprešu likšanu uz kakla un galvas brīžos, kad sāc just migrēnas tuvošanos. Pašlaik vēl nav veikti nozīmīgi pētījumi šai jomā, bet ārsti norāda, ka temperatūras izmaiņas palīdz atslābināt muskuļus un mazināt saspringumu, kas izraisa migrēnu.

Atrod veidu, kas palīdz atslābināties

Ņemot vērā, ka migrēnu nereti izraisa stress un saspringums, ieteicams izmēģināt terapijas, kas palīdz to mazināt. Tās ir radītas, lai atpazītu stresa simptomus un iemācītu saglabāt mieru un atslābināties.

Pazīmes, ka jādodas pie ārsta


Foto: Shutterstock
Lai arī galvassāpes ir piedzīvojis teju katrs un bieži tās uzskata par samērā normālu un neizbēgamu parādību, ir gadījumi, kad tās liecina par nopietnākām problēmām un nepieciešamību apmeklēt ārstu. "VeryWell" norāda, ka vienmēr ir labāk pārliecināties par galvassāpju iemeslu un savu veselības stāvokli. Gadījumos, kad sāpes izraisa ievainojums vai infekcija, bez speciālista iejaukšanās noteikti neiztikt.

Ja mokies ar galvassāpēm un nevari izlemt, vai sazināties ar speciālistu, iepazīsties ar pazīmēm, kas liecina – tev nepieciešama vizīte pie ārsta. Pazīmes ir sekojošas:

  • Tās nav gadījuma rakstura sāpes;
  • Pretsāpju līdzekļus tu lieto biežāk nekā divas reizes nedēļā;
  • Galvassāpes sāk traucēt veikt ikdienišķas darbības;
  • Bezrecepšu medikamentos ieteiktā deva tev nelīdz tikt galā ar sāpēm;
  • Galvassāpes izraisa pat klepošana, šķaudīšana, pieliekšanās un dažāda veida fiziskās aktivitātes;
  • Mainās galvassāpju veids;
  • Mainās simptomi, kas liecina par migrēnu.

Lai arī galvassāpes ļoti daudzos gadījumos patiešām nenozīmē nepieciešamību nekavējoties doties pie ārsta, ar tām nav jāsadzīvo. Seko līdzi savai veselībai un nepaļaujies uz pretsāpju līdzekļiem ikdienā, jo tie nav paredzēti biežai lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!