Foto: Shutterstock

Vieglas, mērenas vai spēcīgas galvassāpes laiku pa laikam piemeklē teju katru no mums, turklāt, kā liecina pētījumi, visbiežāk no tām dažādu fizioloģisku aspektu dēļ cieš tieši sievietes. Ja arī savā ikdienā ar tām sastopies samērā regulāri, ļoti iespējams, jau esi piefiksējusi galvassāpju cēloņus, kas ļauj tās novērst vai vismaz mazināt, pirms sasniegta to kulminācija. Taču, ja periodisko galvassāpju iemesli vēl nav līdz galam izzināti, iepazīsties ar mediķu minētajiem biežākajiem sāpju ierosinātājiem un uzzini, kā uzlabot savu pašsajūtu!

Kā skaidro psihiatre Ilze Treimane un neiroloģe - neirosonoloģe dr. Ruta Plotniece, lai noteiktu galvassāpju cēloņus, jāievāc detalizēta pacienta slimības vēsture, jāizvērtē kakla skriemeļu, asinsvadu stāvoklis un citi organisma kopējo veselības stāvokli raksturojoši faktori. Bieži vien galvassāpes mēdz būt sakarā ar skeleta - muskuļu disfunkciju sprandas daļā, depresiju, asinsspiediena svārstībām un citiem veselības faktoriem.

Gadījumos, kad galvassāpju cēloņi, pēc mediķu domām, nav fiziski, organisma kopējam veselības stāvoklim esot apmierinošam, nereti izrādās, ka fizisko moku cēlonis ir emocionāls. Pastāv tā saucamās "tensijas tipa galvassāpes", kuras ir saistītas ar spriedzi. Cilvēka organismā spriedzes stāvoklī tiek "izsviesti" tā dēvētie stresa hormoni, kas ietekmē sirds - asinsvadu sistēmas stāvokli un var būt par cēloni sūdzībām.

Jāatceras, ka ir virkne dažādu galvassāpju veidu, kas signalizē par nopietnu problēmu un to iemesls var būt ļoti dažāds. Lai adekvāti ārstētu galvassāpes, nepieciešama precīza neiroloģiska pacienta izmeklēšana, atbilstoša diagnostika un sadarbība starp ārstu un pacientu.

Turpinājumā piedāvājam portāla Positivemed.com apkopotos izplatītākos galvassāpju cēloņus, kas ikdienā var ierosināt fizisku diskomfortu, sāpēm nereti pāraugot arī migrēnas lēkmē.

Nepietiekams un/vai nekvalitatīvs naktsmiers

Ja guli mazāk par septiņām stundām vai miegs ir pārtraukts un nekvalitatīvs, visticamāk, arī regulāri ciet no galvassāpēm. Tieši nepietiekams naktsmiers ir viens no izplatītākajiem galvassāpju cēloņiem, kas, kombinēts arī ar stresu, fizisko aktivitāšu trūkumu un nekvalitatīvu pārtiku, ievērojami pasliktina arī kopējo organisma veselības stāvokli un ikdienas pašsajūtu. Lai to novērstu, centies gulēt vismaz septiņas līdz deviņas stundas, pie miera dodoties pirms pusnakts un rūpējoties par veselīga nakts miera higiēnu - vajadzīgās istabas temperatūras nodrošināšanu, elektroiekārtu izslēgšanu, kvalitatīvas naktsveļas izvēli utt.

Garšas pastiprinātāji un ēdienam pievienotie konservanti

Dažādos pārtikas produktos tik bieži sastopamais mākslīgais saldinātājs aspartāms un garšas pastiprinātājs nātrija glutamāts ir izplatītākie faktori, kas ierosina galvassāpes, liecina pētījumi. Tāpat turpinās aspartāma ietekmes analīze uz cilvēka organismu, zinātniekiem atklājot, ka tā klātbūtne pārtikā lietotajos produktos cieši korelē ar depresijas un pat demences rašanos.

Savukārt nātrija glutamāts, kas pārtikas produktos marķēts kā E621, ierosina ne tikai migrēnu, bet arī astmas lēkmes cilvēkiem, kuri sirgst ar šo slimību, brīdina mediķi, balstoties pētījumu rezultātos, kas gūti pēdējo piecu gadu laikā.

Neatbilstošas fiziskās aktivitātes

Pārlieku intensīvi treniņi, organismam ilgstoši tiekot pakļautam lielai slodzei, piemēram, skriešana, aerobika vai intervāla treniņi, bieži vien ierosina galvassāpes cilvēkiem, kuri regulāri cieš no spēcīgām sāpēm un pat migrēnas lēkmēm. Kādā pētījumā, analizējot galvassāpju cēloņus, 22 procenti no 1200 migrēnas pacientiem norādīja, ka pārmērīgi intensīva fiziska slodze ir viens no izplatītākajiem sāpju cēloņiem, kas teju visos gadījumos tās burtiski garantē.

Pārstrādāti produkti

Pusfabrikāti, jau gatavas uzkodas, saldumi, gāzēti dzērieni un trekna pārtika bieži vien ierosina ne tikai kuņģa darbības traucējumus, bet ar gremošanas trakta veselības stāvokļa izmaiņā arī cieši saistītās galvassāpes. Visticamāk, esi ievērojusi, ka, kuņģim un gremošanas traktam nedarbojoties, kā nākas, pamazām parādās arī nepārejošas galvassāpes. Lai to novērstu, piefiksē, kādu pārtikas produktu lietošana uzturā izsauc šo tik netīkamo diskomfortu un atrodi konkrētajiem produktiem alternatīvas.

Šķidruma trūkums

Lai gan tas šķiet pašsaprotami, ne visi no mums apzinās, ka, dienā neuzņemot vajadzīgo daudzumu šķidruma, mūsu pašsajūta ievērojami pasliktināsies. Viens no izplatītākajiem dehidratācija simptomiem ir galvassāpes, tāpēc nereti tās iespējams itin viegli novērst, vien izdzerot glāzi ūdens.

Laikapstākļi

Daži no mums ir jutīgāki pret laikapstākļu maiņām, kas nereti izpaužas galvassāpju formā. Visbiežāk tās ierosina auksts vējš un galvas nosalšana, taču nereti galvassāpēs parādās arī, iestājoties ciklonam, liecina pētījumi. Protams, galvassāpes un migrēnu var ierosināt arī pārmērīga uzturēšanās saulē, kā arī apgaismojuma maiņa, ilgstoši uzturoties tumsā vai, tieši otrādi, pārlieku spilgtā apgaismojumā, kas rada slodzi acīm.

Hormonālā līmeņa svārstības

Pubertāte, grūtniecība, menopauze, ikmēneša menstruācijas – šie procesi, gluži likumsakarīgi, paredz arī hormonālā līmeņa svārstības organismā, kas attiecīgi var ierosināt galvassāpes. Visbiežāk to cēlonis ir estrogēna līmeņa krišanās, kas ierosina arī citus pirmsmenstruālā sindroma simptomus vēdera pūšanos, emocionālās pašsajūtas pasliktināšanos u.c.

Augsta jutība pret smaržām

Vairums no jums ir jutīgi ne tikai pret gaismu, skaņām un pārtikā lietotajiem produktiem, bet arī dažādiem aromātiem. Visbiežāk galvassāpes mēdz ierosināt spēcīgi sadzīves ķīmijas aromāti un tabakas smaka, kā arī izteiksmīgas skaistumkopšanā lietotās smaržas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!