Foto: Shutterstock
Nupat aizvadīti vieni no šī gada gaidītākajiem svētkiem, kad galdā cēlām daudz un dažādus ēdienus. Ļoti iespējams, kāds vairākas dienas pēc kārtas apēda vairāk nekā kuņģis spēj pieņemt, kā rezultātā radās vēdera sāpes. Lai gan patiesi pārēšanos varētu saukt par vienu no biežākajiem vēdera sāpju iemesliem pēc ēdienreizes, sāpes var signalizēt arī par nopietnām veselības problēmām.

Sāpes vēderā var rasties gan tūliņ pēc ēšanas, gan vairākas stundas pēc tam. Tāpat arī sāpju līmenis var atšķirties – tas var būt neliels diskomforts un viegli gremošanas traucējumi, kas ātri vien izzūd, vai, iespējams, tā ir sāpīga dedzināšana un teju neizturams nelabums, kas turpinās visu atlikušo dienu. Vienalga, kādas ir šīs sāpes, uz tām nevajadzētu pievērt acis un pie sevis nodomāt: ''Tas nav nekas nopietns. Pasāpēs un pāries.'' Ļoti iespējams, tavs organisms ziņo, ka ar to kaut kas nav kārtībā un ir laiks doties pie ārsta.

Ja arī tev bieži vien pēc ēšanas rodas sāpes vēderā, iedvesmojoties no portāla ''Women's Health Mag'', iepazīstinām ar potenciālajiem sāpju iemesliem. Taču atceries – neviens cits kā tikai ārsts bez konkrētiem izmeklējumiem vai pārbaudēm nevar noteikt precīzu diagnozi.

Gastrīts, kuņģa čūla vai vēzis – sāpes, kurām nepieciešama medicīniska iejaukšanās


Foto: Shutterstock
Bieži vien sāpes vēderā nāk un iet, tāpēc par tām, iespējams, ļoti ātri aizmirstam un neliekamies ne zinis. Taču nereti tās ir arī ļoti uzmācīgas, biežas, pat regulāras, kas nozīmē, ka tām nepieciešams pievērst uzmanību, jo tās var signalizēt arī par nopietnām veselības problēmām, piemēram, šādām:

Skābes atvilnis. Aptuveni pusi no visiem pieaugušajiem kādā dzīves brīdī skar skābes atvilnis jeb ekstraezofagālais reflukss. Tas rodas, kad kuņģa skābe nokļūst barības vadā. Tā kā barības vads nav pieradis pie šīs skābes, rodas grēmas. Savukārt skābes atvilnis rodas, jo, iespējams, esi ēdusi pārāk daudz vai to izraisījis kāds konkrēts pārtikas produkts, piemēram, kafija, ass ēdiens u.tml.

Kuņģa čūla. Tā ir kuņģa skābes un pepsīna radīti bojājumi barības vadā, kuņģī vai divpadsmitpirkstu zarnas sieniņās. Kas ir savā ziņā neparasti – pētījumi rāda, ka kuņģa čūla rodas pie normāla vai pazemināta kuņģa skābes līmeņa, nevis, kā varētu domāt, paaugstināta.

Aizkavēta kuņģa iztukšošana jeb gastroparāze. Tā ir hroniska slimība ar samazinātu organisma spēju tīrīt kuņģa saturu. To var izraisīt nervu bojājums ķermeņa apgabalā, kas tiešā veidā ietekmē kuņģa muskuļu darbību. Gastroparāze var izraisīt uzpūšanos, diskomfortu, nelabumu un sāpes vēderā.

Gastrīts – kuņģa gļotādas iekaisums, kas ir viena no biežākajām kuņģa slimībām un kas var izraisīt nelabumu, arī dedzinošu sajūtu.

Kuņģa vēzis ir ļaundabīgs audzējas, kas sākas kuņģi. Tas parasti sāk veidoties kuņģa gļotādā un lēnām aug cauri pārējiem slāņiem. Sākumā tas visbiežāk neizraisa nekādas sūdzības, tādēļ to nereti atklāj novēloti. Vēdera sāpes ir viens no tā simptomiem.

Kairinātu zarnu sindroms. Tās ir neraksturīgas muskuļu saraušanās zarnās, kuru dēļ zarnās var būt pārāk daudz vai pārāk maz šķidruma, kas ir stimulants vēdera sāpēm. To var izraisīt gan pārtika, gan stress.

Ja tev ir aizdomas, par kādu no minētajiem sāpju iemesliem, nekavējies un dodies pie ārsta, kas tevi nosūtīs un nepieciešamajiem izmeklējumiem, lai atrastu sāpju vaininieku un pēcāk noteiktu ārstēšanās veidu.

Asi ēdieni, stress, kafija – ar dzīvesstilu saistītas vēdera sāpes


Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka dažādas mūsu dzīves izvēles ietekmē to, kas notiks ar mums tuvākā vai tālākā nākotnē. Un izvēles, kas saistītas ar mūsu uzturu, nav izņēmums – dažkārt to rezultātā mokāmies ar stiprākām vai mazāk izteiktām vēdera sāpēm. Viena no lietām, kas varētu radīt sāpes vēderā ir – skābu ēdienu ēšana vai šķidrumu dzeršana, piemēram, augļu sulas, marinēti gurķi, pat tomāti pēc ēšanas var izraisīt sāpes. Iespējams, esi asu ēdienu cienītāja – ja pēc to notiesāšanas vēderā ir nepatīkama sajūta, tas tāpēc, ka šādi ēdieni satur kapsaicīnu, kas kairina jutīgāku kuņģi.

Arī kafija ir viens no produktiem, kas kairina kuņģi un izraisa sāpes. Paturpinot par dzērieniem, nav šaubu, ka gāzētie bieži vien liek vēderam uzpūsties, radot sāpes un gāzes. Taču ne tikai uzņemtā pārtika var radīt sāpes vēderā – arī tas, kā tu ēd, var to ietekmēt. Iespējams, tu esi viena no tiem, kas ēdienu šķietami rij – ļoti ātri apēd, tādējādi norijot daudz gaisa, kas arī var likt uzpūsties vēderam un radīt sāpes. Un, protams, svarīgi pieminēt arī stresu, kas šajā laikā, kad līdz brīvajām svētku dienām jāpaspēj sadarīt visus darbus, ļoti iespējams, ir pārņēmis ikvienu un var būt vēdera sāpju stimulants.

Liekais svars, saindēšanās, alerģija – citi sāpju izraisītāji


Foto: Shutterstock
Alerģijām ir dažādas izpausmes, un ir arī tādas, kas var radīt sāpes vēderā. Tāpat var izpausties arī glutēna nepanesamība jeb celiakija. Ja tev pēc kāda konkrēta produkta ēšanas ir diskomforts vēderā, vislabāk dodies pie ārsta, lai noskaidrotu, vai tev nav kāda alerģija vai, iespējams, celiakija. Citas veselības problēmas, kas var izraisīt nepatīkamu sajūtu vēderā, ir iekaisīga zarnu slimība – čūlainais kolīts un Krona slimība –, žultsakmeņi – rada sāpes vēderā, kas regulāri parādās un pāriet, it īpaši pēc taukainu ēdienu lietošana –, un hiperaktīvs vairogdziedzeris, kas paātrina zarnu darbību.

Protams, vērts pieminēt arī gremošanas traucējumus – lai izvairītos no tiem, centies neēst vismaz trīs līdz četras stundas pirms gulētiešanas. Nereti kopā ar gremošanas traucējumiem rodas arī aizcietējumi, kas, kuņģim un zarna traktam paliekot aizsprostotam, izraisa sāpes vēderā. Tāpat bieži vien ieturam maltīti ārpus mājas, un, nezinot, no kā un kādā veidā ēdiens pagatavots, nevaram pilnībā nodrošināties pret pārtikas saindēšanos, kas var izraisīt pat asas, durošas sāpes zarnās.

Ne mazāk būtisks vēdera sāpju izraisītājs ir liekais svars – lai gan dažkārt iedomājamies, ka mums ir kāds nevēlams kilograms, tās var būt tikai iedomas. Tāpēc vislabāk doties pie speciālista, kas palīdzēs noteikt tev piemērotāko svaru un sniegs ieteikumus, ja būs nepieciešams to zaudēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!