Foto: Shutterstock

Novembra otrā puse ir laiks, kad sākas svētku sezona. Cilvēki pulcējas, lai atzīmētu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu, bet neilgi pēc tam sākas gatavošanās Ziemassvētkiem. Šis laiks daudziem saistās ne vien ar gaidīšanu un satikšanos ar sen neredzētiem draugiem un radiem, bet arī ar viesībām un gardumiem, kam nereti seko pieņemšanās svarā.

Katru gadu sev apsolām mainīties, uzlabot savu uzturu un zaudēt iegūtos kilogramus tad, kad sāksies nākamais gads, bet tas nebūt nav tik vienkārši. "Health" ir apkopojis noderīgus padomus, kas palīdzēs svētku laikā svarā nepieņemties. Ja kilogrami klāt nenāks, tos zaudēt arī nebūs vajadzības. Ieteikumi noderēs gan šai nedēļas nogalei, gan svētku laikam, kas beigsies pēc nepilniem diviem mēnešiem.

Ievērojot šos ieteikumus, nebūs jāatsakās no viesībām un svētku laika priekiem. Tie palīdzēs nosvinēt svētkus bez sirdsapziņas pārmetumiem un nepieciešamības iegādāties jaunu apģērbu, jo vecais kļuvis par šauru.

Pārēšanās viesībās – kā izvairīties


Foto: Shutterstock
Ko darīt, lai nepārēstos pie viesību galda? Kļūsti izvēlīgs! Pirms piekraut savu šķīvi ar dažādiem labumiem, izvērtē, kurus no tiem patiešām vēlies ēst. Izvairies no ēdieniem, kurus tik ļoti nekārojas. Tādi ir, un tādu parasti uz galda ir daudz. Ja ir kāds ēdiens, ko ļoti kārojas, sāc ar to, jo no tā atteikties nespēsi arī tad, kad būsi jau paēdis. Tāpat nevajag atteikties no deserta, bet ēd to nedaudz. Izgaršo un seko līdzi apēstajam daudzumam! Tādā veidā ir iespējams pamanīt to mirkli, kad torte vai saldais ēdiens pārstāj šķist neiedomājami gards. Parasti pietiek ar trim kumosiem.

Ne mazāk svarīgi ir tas, kā notiek gatavošanās viesībām. Badošanās visas dienas garumā ir sliktākais, ko iespējams darīt. Tā notiek psiholoģiska un fiziska gatavošanās tam, lai pārēstos. Ir ļoti viegli zaudēt kontroli un apēst daudz kalorijām bagātu ēdienu, kad esi izsalcis. Pirms viesībām ieteicams ēst pilngraudu produktus, augļus, dārzeņus un ar proteīnu bagātus, bet liesus, produktus.

Ja viesības rīko pats un ēdiens paliek pāri, dod to līdzi viesiem, kas pošas mājās. Ja mājās nebūs neveselīgu un kalorijām bagātu pārpalikumu, tos ēst arī negribēsies.

Atcerieties, ka gribasspēks ir jātrenē. Ja ikdienā iemācīsities sevi kontrolēt arī citās jomās, kas, iespējams, nekādi nav saistītas ar ēdienu, to darīt svētkos būs daudz vieglāk.

Svētku laikā nozīmīgas ne tikai viesības


Foto: Shutterstock
Visobjektīvākais tiesnesis tam, vai svētku laikā nav nākuši klāt kādi kilogrami, ir svari. Sveries divreiz nedēļā. Tas palīdzēs sekot līdzi tam, vai nav parādījušies lieki kilogrami. Ja svērsies biežāk, var zust daļa svētku prieka. Speciālisti iesaka svērties no rītiem, kad vēders ir tukšs.

Svētku laiks nebūt nav viegls, un gribasspēks tajā ir ļoti nozīmīgs. Dažādi našķi, ko piedāvā kolēģi darba vietā, ir liels kārdinājums. Mēģini saņemties un nomierināties, nemeties cienastam uzreiz virsū. Liec sev pagaidīt 15-20 minūtes. To laikā izdari kādu svarīgu darbu – atbildi uz e-pastiem vai veic kādu sen atliktu zvanu. Pēc laika vēlēšanās našķoties pāries vai kolēģi jau visu būs notiesājuši.

Stress un satraukums mudina mūs ēst gan ikdienā, gan svētku laikā. Pētījumi pierāda, ka sievietes, kas ikdienā izmanto dažādas sevis nomierināšanas tehnikas, spēj izvairīties no pieņemšanās svarā. Pirms piepildi savu šķīvi ar svētku labumiem, dziļi ievelc elpu. Aizver acis un koncentrējies uz mērķi 30 sekundes, pēc tam izvērtē, vai patiešām gribi ēst.

Fiziskās aktivitātes svara kontrolei


Foto: Shutterstock
Regulāras aktivitātes un sports svētku laikā ir tikpat nozīmīgi kā ikdienā. Mēģini izkustēties jau no paša rīta! Pētījumi pierāda, ka fiziskās aktivitātes no rīta ļauj visas dienas garumā rīkoties tā, lai nepieņemtos svarā. Izrādās, ka sievietes, kas no rītiem vingro, visas dienas laikā kustas vairāk. Tāpat vingrošana no rītiem palīdz vieglāk atteikties no dažādiem kārumiem un neveselīgiem ēdieniem.

Protams, ne vienmēr ir iespējams no rīta apmeklēt sporta zāli vai atvēlēt laiku vingrošanai mājās. Daudziem cilvēkiem nav laika sportot visas dienas garumā. Speciālisti norāda, ka pat 15 minūtes sportisku aktivitāšu var palīdzēt uzturēt labu formu. Izrādās, ka nepieciešamas tikai 15 minūtes, lai, lecot ar lecamauklu, sadedzinātu 190 kalorijas. Savukārt īss jogas vingrojumu komplekss var palīdzēt saglabāt lokanību.

Triki, ko nedrīkst aizmirst arī pēc svētkiem


Foto: Shutterstock
Lai nepieņemtos svarā, liela nozīme ir ēšanas paradumiem. Tos vajadzētu ievērot ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā. Speciālisti iesaka ikvienu ēdienu kārtīgi sakošļāt un ēst lēnām. Cilvēki ar strauju dzīves ritmu bieži ēd pārāk ātri un nespēj nomierināties pat maltīšu laikā. Tas ir veids, kā īsā laikā palielināt vidukļa apkārtmēru. Speciālisti norāda – jo vairāk gaisa norīsiet, jo vairāk uzpūtīsities.

Tāpat steidzīgiem cilvēkiem, kam dienas laikā nesanāk pietiekami bieži padzerties, iesaka ūdeni uzņemt ar pārtikas produktiem, piemēram, salātiem. Ne mazāk svarīgi ir samazināt gāzēto dzērienu daudzumu, pat tad, ja tie ir diētiski. Vidukļa līnijai kaitē ne tikai cukurs, bet arī oglekļa dioksīds, kas uzpūš vēderu. Ja nu tomēr vēders ir uzpūties, speciālisti iesaka lietot piparmētru vai kumelīšu tēju. Tās nomierina vēdera muskuļus un mazina gāzu veidošanos.

Ja vēlaties saglabāt labu formu, ļoti būtiski ir uzņemt pietiekami daudz kālija. Kālijs regulē nātrija daudzumu organismā, palīdzot atbrīvoties no liekā ūdens. Daudz kālija ir zemenēs, banānos, kivi augļos, papaijā un melonē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!