Foto: stock.xchng
Veicot atsevišķus pētījumus speciālisti ir noteikuši ideālo sievietes vecumu, lai dzemdētu pirmo bērnu. Pēc amerikāņu ārstu uzskatiem, vislabākais (arī pašas sievietes veselībai), ideālākais vecums, kad dzemdēt pirmo bērniņu, ir 34 gadi.

Tas izskaidrojams ar to, ka tieši šajā vecumā izveidojas optimālais līdzsvars starp sievietes veselības stāvokli un viņas materiālo labklājību. Teksasas universitātes profesors Džons Mirovskis un viņa komanda nāca klajā ar likumsakarību: veselības problēmu skaits sāk samazināties sievietēm sākot ar 22 gadu vecumu, bet vislabāk sievietes organisms jūtas 34 gadu vecumā. Profesors paziņoja: "Sieviete, kura pirmo bērnu dzemdējusi 34 gadu vecumā, ar savu veselības stāvokli ir 14 gadus jaunāka par to, kura bērnu dzemdējusi 18 gadu vecumā." Šo iemeslu arī zinātnieki centušies izskaidrot. Pēc viņu domām jo vecāka sieviete kļūst, jo daudz atbildīgāk viņa izturas pret savu veselību, uzvedas vairs ne tik riskanti kā 20 gadu vecumā, un parasti jau viņai ir pastāvīgs partneris. D. Mirovskis nāca arī pie slēdziena, ka pirmā bērna dzemdēšanas un ģimenes veidošanas atlikšanai ir diezgan racionāls pamatojums. Kolēģi piekrīt Džona Mirovska grupas uzskatiem, lai gan nāk klajā ar saviem precizējumiem. Melānija Evera, oficiālā Royal College for Midwifery pārstāve, uzskata, ka pētījuma rezultāti lielā mērā atkarīgi no "ekonomiskās" veselības nevis no ideālā vecuma. Viņa piebilst: " Tā saucamās sievietes karjeristes, kuras atliek bērna radīšanu un dzemdēšanu, ir materiāli nodrošinātas, ar labu izglītību, labāko diētu un labiem dzīves apstākļiem, citiem vārdiem sakot, labāks finansiālais un sociālais stāvoklis. Šajā gadījumā būt nedaudz vairāk pieaugušai var būt kā priekšrocība. Tomēr šajā pieņēmumā iezogas arī daži negatīvi aspekti- Oksfordas universitātes pētnieki uzskata, ka sievietes pēc 35 gadu vecuma kļūst arvien mazāk auglīgas, tāpēc sieviete, kura dzemdējusi pirmo bērnu 34 gadu vecumā, nespēs dzemdēt otro bērnu ātrāk kā 37 vai 38 gadu vecumā, turklāt šajā vecumā saglabāt grūtniecību ir ļoti grūti.

Lai gan Džons Mirovskis nevēlas strīdēties ar kritiķiem zināmā mērā atsevišķos uzskatos ir gatavs piekrist. " Pilnīgi iespējams, kad sievietes reproduktīvā sistēma sāk sarukt, atlikt grūtniecību kļūst riskanti. Tāpēc nepieciešams atrast līdzsvaru starp dažādām problēmām. Ja 20 gadīgai sievietei ir labs sociālais stāvoklis, tad nav nepieciešamība obligāti atlikt grūtniecību." D. Mirovskis tomēr cenšas iedrošināt sievietes, sakot, ka nav jābaidās dzemdēt bērniņu pēc 30 gadu vecuma. Turklāt dzemdībām vēlīnā vecumā ir arī savas pozitīvas puses. 35-40 gadu vecas grūtnieces smadzenes saņem papildus spēkus, jo kā zināms šajā vecumā sākas atmiņas traucējumi. Tāda veidā tiek pagarināts sievietes prāta veselības stāvoklis. Grūtniecība pozitīvi ietekmē visu sievietes fizisko veselības stāvokli kopumā. Neskatoties uz to, ka sievietes veselības stāvoklis ar gadiem novājinās un fizioloģiskā slodze var tikt pārciesta daudz grūtāk kā jaunībā, grūtniecēm, kas sasniegušas 40 gadu vecumu, sāk darboties tā sauktās apslēptās organisma rezerves, jo tagad taču sievietei jāpaspēj izaudzināt bērniņu... Labā ziņa ir tā, ka sievietes, kas pēc 40 gadu vecuma bez medikamentu vai citu neauglības ārstēšanas līdzekļu palīdzības dzemdē bērnu, parasti dzīvo ilgāk nekā sievietes, kas šajā vecumā bērnus vairs nedzemdē. Tātad nobriedušām māmiņām ir visas iespējas nodzīvot līdz pat 100 gadiem... Kāpēc tas ir tā? Pēc vienas no teorijām, estrogēns, ko joprojām diezgan lielā daudzumā ražo auglīgas sievietes organisms, labvēlīgi iedarbojas uz sirdi, kauliem un citiem orgāniem.


Grūtniecība pēc 35 gadu vecuma un draudi veselībai...

Līdz 40 gadu sasniegšanai sieviete jau ir guvusi lielu dzīves pieredzi, un, audzinot bērnu, sieviete jau ir pusmūžā. Šajā vecumā sievietēm parasti ir vairāk pacietības nekā 20 gadu vecumā. Taču māte, piemēram, var raizēties par to, ka viņa jau būs stipri gados, kad bērns sāks studijas augstskolā, vai kad bērni vēl nebūs kļuvuši patstāvīgi, kad vecākiem jau būs 60 vai 70 gadu. Vecāka gadagājuma vecākiem sajūtu par zudušo brīvību un spontanitāti parasti kompensē prieks, ko viņi izjūt, audzinot bērnu. Tas, cik labi sieviete tiek galā ar mātes pienākumiem, ja ir pāri 40, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tai skaitā fiziskās formas, veselīgiem vai neveselīgiem ieradumiem, kā arī no tā, vai šis ir tavs pirmais bērns. Grūtnieces, kas vecākas par 40 gadiem, visbiežāk sūdzas par lielu nogurumu. Hormonālās pārmaiņas grūtniecības laikā nogurdina visu vecumu sievietes, taču sevišķi izteikts nogurums ir tieši vecākām grūtniecēm, un tas var vēl pastiprināties, ja mātei jau ir citi mazi bērni, par ko jārūpējas. Ja sieviete jau agrāk dzemdējusi bērnu, tad grūtniecībā pēc 40 gadu vecuma ir lielāka iespēja, ka sieviete cietīs no hemoroīdiem, paaugstināta asinsspiediena, dzemdes un vagīnas noslīdējuma un krūšu nostiepšanās, jo šīs ķermeņa daļas jau tikušas izstieptas iepriekšējo grūtniecību laikā. Šos riska faktorus var mazināt, grūtniecības laikā kontrolējot savu svaru, ievērojot mērenu fizisko aktivitāti, kā arī veicot atbilstošus vingrojumus lai stiprinātu vagīnas muskulatūru. Sievietēm, kas ir vecākas par 35 gadiem, bieži vien tiek veikta amniocentēze - augļa ūdens parauga ņemšana analīzei, kurā tiek pārbaudīts, vai auglim nav kādas hromosomu anomālijas, piemēram, Dauna sindroms vai kāda cita ģenētiska slimība. Analīžu rezultāti parasti tiek iegūti vienas līdz divu nedēļu laikā. Parasti šajās izmeklēšanās atklājas, ka bērns ir vesels, un grūtniece var droši turpināt gatavoties dzemdībām.

Lielākajai daļai sieviešu vecumā no 35 līdz 40 gadiem grūtniecība norit bez sarežģījumiem. Ja 35 gadu vecuma vēl ir pietiekami laba veselība, mazuli var veiksmīgi iznēsāt un dzemdēt. Tomēr nepieciešami papildus profilakses pasākumi un veselīgs dzīvesveids, lai novērstu zināmus riskus. Ja sievietēm, kas vecākas par 35 gadiem rodas kādas problēmas, parasti tās var veiksmīgi novērst. Neatkarīgi no tā, cik veca ir sieviete, pirms bērna ieņemšanas noteikti jākonsultējas ar ārstu, ja:

  • Ilgstoši tiek lietoti kādi medikamenti.

  • Ir kāda hroniska slimība, piemēram, diabēts, epilepsija vai augsts asinsspiediens. Arī citas slimības, ja tās netiek kontrolētas, var apdraudēt grūtniecību.

  • Grūtniecība noris pēc 35 gadiem. Tomēr vēlams konsultēties ar ārstu pirms grūtniecības iestāšanās visām sievietēm, lai grūtniecība noritētu sekmīgi, vēl jo vairāk, ja tā ir pirmā. Sievietēm ir nepieciešams izskaidrot folskābes, pareiza uztura un infekciju profilakses nozīmi.

Lai grūtniecības laikā samazinātu riskus:

  • Lieto veselīgus pārtikas produktus.

  • Rūpējies par veselīgu svara pieaugumu.

  • Vingro, pirms tam konsultējoties ar ārstu.

  • Nelieto alkoholu, nesmēķē un nelieto citas apreibinošas vielas.

  • Nelieto nekādus medikamentus vai ārstniecības augu preparātus, pirms tam nekonsultējoties par to lietošanu ar ārstu.

Sieviete un auglība

Mīts: sievietēm bērni dzimst vēl krietni pēc 40 gadiem, tāpēc bērnu radīšanu var droši atlikt.

Fakts: auglības līmenis nenoliedzami ir saistīts ar sievietes vecumu. Agrāk zinātnieki apgalvoja, ka sievietes auglība krītas, sasniedzot 30 gadu vecumu, un straujš kritums sākas pēc 35 gadu vecuma, taču mūsdienu pētījumi atklāj - sievietes auglības rādītāji sāk būtiski samazināties jau 27 gadu vecumā. Vēl vairāk tie samazinās ap 35 gadu vecumu, bet strauji - 40 gados. Auglībai nav nekāda sakara ar regulāri apmeklētu fitnesa zāli, kā arī ar to, ka sieviete 35 gadu vecumā izskatās jauna un viņas sirds un asinsvadu sistēma atbilst 20 gadu jaunas meitenes stāvoklim. Diemžēl organisma reproduktīvā sistēma atbilst faktiskajam sievietes vecumam, un tās novecošanos neaizkavē nekādi profilaktiski paņēmieni. Turklāt mūsdienās arvien biežāk sievietēm priekšlaikus iestājas menopauze, citreiz jau ap 40 gadiem. Sievietei, kas ir jaunāka par 30 gadiem katru mēnesi ir 20% iespēja palikt stāvoklī. Taču, ja viņai ir 40 gadu, šāda iespēja sarūk līdz 5%. Sieviete piedzimst ar aptuveni 300 000 olšūnu, sasniedzot 40 gadu vecumu, organismā palikuši vairs tikai daži tūkstoši. Vecākās olšūnas neapaugļojas tik viegli kā jaunākas, tāpat tās tik labi nereaģē uz auglības hormoniem, līdz ar to bērnus vecumā no 40 līdz 44 gadiem dzemdē tikai viens procents sieviešu.

Turklāt aptuveni trešdaļa grūtniecību sievietēm vecumā no 40 līdz 44 gadiem beidzas ar spontāno abortu. Tam ir vairāki iemesli: apaugļotā olšūna var būt defektīva, dzemdes gļotādas slānis var nebūt pietiekoši biezs, vai arī dzemdes asinsapgāde var būt nepietiekama, lai grūtniecība noritētu veiksmīgi. Šajā vecumā arī bieži novērojama "placenta previa" (stāvoklis, kad placenta dzemdē guļ ļoti zemu, daļēji vai pilnībā aizsedzot dzemdes kakla atveri radot asiņošanas draudus), un placentas atdalīšanās (kad placenta vai tās daļa atdalās no dzemdes sieniņas).

Ja 35 gadu vecumā pēc sešus mēnešus ilgiem pūliņiem ieņemt bērnu neizdodas, jādodas pie ārsta. Vecākām sievietēm bērnu ieņemt dažkārt ir grūtāk, jo auglība ar gadiem samazinās. Tomēr daudzos gadījumos neauglība ir novēršama.

Vīrietis un auglība

Ir novērots, ka arī vīrieši bērnu radīšanu novilcina. Diemžēl arī vīrieša auglība sāk samazināties pēc tam, kad sasniegts 35 gadu vecums. Zinātnieki Vašingtonas universitātē Sietlā izpētīja sešdesmit 22-60 gadu vecu vīriešu spermas paraugus. Atklājās, ka spermatozoīdi vīriešiem pēc 35 gadu vecuma ir mazāk kustīgi, ar biežākiem DNS bojājumiem un mazāku bojāto šūnu dabisko likvidēšanos. Zinātnieki pat pieļauj, ka šie fakti ir iemesls, kāpēc jaunām sievietēm ir divreiz lielāks spontānā aborta risks, ja viņu partneri ir 35 gadus veci un vecāki.

Risks bērnam

Sievietes olšūnām pēc 35 gadu vecuma biežāk raksturīgas hormonu izmaiņas, līdz ar to palielinās iespējamība, ka mazulis piedzims ar kādu ģenētisku pataloģiju. Palielinoties grūtnieces vecumam palielinās risks kādai no hromosonālām patoloģijām, tāpēc ginekologi, kas novēro šādas grūtnieces, pievērš īpašu uzmanību ģenētiskajiem skrīningiem. Ja bērns dzimst 40 gadus vecais sievietei, izolēti ar vecumu saistītais Dauna sindroma risks ir viens pret 106, bet citu hromosomu anomāliju risks ir viens pret 66. Savukārt 44 gadu vecumā risks dzemdēt bērnu ar Dauna sindromu jau ir viens pret 38, bet pārējo hromosomu anomāliju risks ir viens pret 26. Bērniem, kas dzimst mātēm pēc 40 gadu vecuma, biežāk ir arī pazemināts svars (t.i. zem 2,5 kilogramiem).

Sievietes tiek aicinātas iesaistīties pētījumā!

Latvijas Onkoloģijas centrā tiek veikts pētījums, kura mērķis ir novērtēt olnīcu vēža simptomu precizitāti. Līdz ar to tiek aicinātas veselas sievietes pēc 40 gadu vecuma iesaistīties pētījumā olnīcu vēža simptomu indeksa izstrādāšanai. No sievietēm tiks ieturēta simboliska maksa 3 Ls, par ko tiks sniegtas konsultācijas par sievietei svarīgajiem jautājumiem, kā arī tiks veikta ginekoloģiska ultrasonogrāfiskā izmeklēšana. Tāpat sievietēm tiks paņemtas asins un urīna analīzes. Paralēli simptomu indeksa izpētei, olnīcu vēža diagnostikas pētījumā tiek analizēti biomarķieri, kas, iespējams, nākotnē ļaus olnīcu vēzi diagnosticēt precīzāk un laicīgāk.

Pirms iesaistīšanās pētījumā visām sievietēm tiks izskaidrota pētījuma būtība, izsniegta rakstiska informācija par pētījumu un aizpildīta piekrišanas anketa par iesaistīšanos pētījumā. Pētījums ir saskaņots ar Rīgas Stradiņa universitātes Ētikas komiteju. Iesaistīšanās pētījumā un analīžu nodošana ir vienreizējs pasākums un atkārtoti uz vizīti nebūs jāierodas. Kontroles grupā ir paredzēts iesaistīt vēl aptuveni 30 sievietes.

Pētījumu Veselības centra 4 Juglas klīnikā veic ginekologs Ronalds Mačuks. Lai pieteiktos pētījumam, lūdzu, zvanīt pa tālr. 67136282. Pieņemšanas laiki pētījuma pacientēm ir pirmdienās un ceturtdienās no 14.00-18.00. Ja būs nepieciešams, atsevišķas sievietes tiks pieņemtas arī ārpus minētajiem laikiem - vēlāk vai kādā citā dienā.

Ginekologi konsultē un izmeklē:

Veselības centra 4 Juglas klīnikā, Brīvības 410, 5. stāvs, tālr. 67136282, www.juglasklinika.lv

Wellslim centrā, Brīvības 108, Rīga, tālr. 67298800, www.wellslimcentrs.lv

Veselības centrā , K. Barona 117, Rīga, tālr. 67847109, www.vc4.lv

Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Skanstes 13/5, Rīga, tālr. 67847102, www.edk.lv

Ambulatorās ķirurģiskās operācijas, ieskaitot laparaskopiju, veic:

Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Skanstes 13/5, Rīga, tālr. 67847102, www.edk.lv

Veselības centra 4 Juglas klīnikā, Brīvības 410, 5. stāvs, tālr. 67136282, www.juglasklinika.lv

Krūšu izmeklējumus, ieskaitot sonoelastogrāfiju, veic Veselības centrā 4, K. Barona 117, Rīgā, tālr. 67847105, www.vc4.lv

Vairāk informācijas par diagnostikas iespējām http://www.vc4.lv/pub/?id=15

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!