Foto: PantherMedia/Scanpix
Zinātnieki no Sauthemptonas universitātes Anglijā atklāja, ka darbs maiņās un darbs naktīs ietekmē sievietes menstruālā cikla stabilitāti un ir reproduktīvās funkcijas traucējuma cēlonis. Savukārt ķirurģijas, operatīvās ginekoloģijas un sieviešu slimību klīnikas ginekologs no Latvijas Juris Vītols uzskata, ka savā ārsta praksē šādi gadījumi nav novēroti.

Anglijā izmeklēja vairāk nekā 119 000 sieviešu, kura rezultātā tika secināts, ka darbs maiņās, naktīs, vakaros, par 33% paaugstina risku izjaukt menstruālā cikla regularitāti. Šīs problēmas netika novērotas sievietēm, kas strādā patstāvīgā darbā, dienas laikā. Izvērtējot datus, mediķi secināja, ka risks sievietēm saskarties ar reproduktīvo sistēmu problēmām palielinās līdz 80%.

Sievietēm, kas strādā vienīgi naktīs, netika konstatētas novirzes, traucējumi menstruācijas cikla laikā, taču radās problēmas ar bērna ieņemšanu un manāmi pieauga risks saistībā ar spontāno abortu. Savukārt, tas netika novērots sievietēm, kas strādāja pusslodzes darbu naktīs.

Pēc autoru domām pētījumā atspoguļotie fakti ir svarīgi ne tikai sievietēm, kas plāno grūtniecību, bet arī darba devējiem. Darbs maiņās, sevišķi naktīs, ietekmē menstruālā cikla regularitāti un var kļūt par reproduktīvās funkcijas traucējuma cēloni.

Ķirurģijas, operatīvās ginekoloģijas un sieviešu slimību klīnikas vadītājs Juris Vītols atzīst: "Darbs maiņās, rītos, naktīs, kad regulāri tiek jaukts diennakts ritms, tāpat strauji mainot ģeogrāfiskās atrašanās vietu, var atsevišķiem indivīdiem atstāt iespaidu uz ovulāciju regulējošiem mehānismiem, pat anovulāciju, un ietekmēt auglību."

Ginekologs norāda: "Ir gadījumi, kad sievietes emigrācijas laikā cieš no menstruālā cikla traucējumiem, kas, protams, ietekmē auglību, bet jāatceras, ka ne tikai laika joslas, ģeogrāfiskā atrašanās vieta, bet arī sievietes psiholoģiskais stāvoklis ir svarīgs - atrautība no ģimenes, nostaļģija pēc dzimtenes."

Reproduktīvo sistēmu ietekmē ģeogrāfiskie un sociāli ekonomiskie faktori. Piemēram Skotijā, Vidusjūras valstīs un Dienvidaustrumāczijā ir izplatīta dzimumorgānu tuberkuloze, bet Austrālijā tā ir reta slimība. Olvadu necaurlaidība gonokoka infekcijas dēļ raksturīga dažiem Āfrikas un Jaungvinejas rajoniem.

Rietumvalstīs neauglības raksturu var skaidrot ar sociāli ekonomiskiem cēloņiem, piemēram endometriozes un ovolūcijas traucējumi biežāk sastopami sievietēm, kuras ir materiāli nodrošinātas, bet nabadzīgām sievietēm vairāk raksturīga olvadu necaurlaidība.

Reproduktīvo sistēmu var ietekmēt kontracepcijas metodes. Intrauterīnā kontracepcija var paaugstināt neauglības risku, kā arī iekaisuma veidošanos. Auglība mazinās līdz ar vecumu - sievietēm pēc 35 gadu vecuma un vīriešiem pēc 40 gadu vecuma.

"Sieviete kā dzīva būtne nav standarts - no kā vienai sievietei "ne silts, ne auksts", no tā citai sievietei "viss plīst pa "šuvēm", bet, ja runājam par reproduktīvās veselības stāvokli, tad sievietei ir jābūt saudzētai," uzsver dakteris Juris Vītols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!