Foto: Shutterstock
Latvijā un pasaulē valdošās situācijas dēļ uz laiku daļēji ir apturēta arī pakalpojumu sniegšana veselības aprūpē, tomēr, kā informē biedrības "DIA+LOGS" valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe, joprojām ir iespējams veikt HIV eksprestestus, iepriekš piesakoties pa telefonu.

Eksprestestus iespējams veikt gan dažādos HIV profilakses punktos, piemēram, centrā "DIA+LOGS", gan arī mobilo vienību izbraukumos. Vairāk informācijas meklē šeit. "Vienīgi – šajā laikā tas notiek citādāk nekā iepriekš. Veicot eksprestestu centrā, pirms tam iesakām iepriekš zvanīt un pieteikties," procesa norisi izklāsta Kaupe. Iepriekš būs jāatbild uz dažiem jautājumiem, kas saistīti ar šī brīža situāciju Latvijā un pasaulē – vai testa veicējs nav bijis ārzemēs, vai nav bijusi saskarsme ar Covid-19 inficētajiem un tamlīdzīgi.

Kā norāda Kaupe, eksprestestu veic, ievērojot visus valstī noteiktos drošības pasākumus – telpas regulāri dezinficē, centrā ir novietots aizsargstikls, visur ir obligāta masku lietošana, kā arī divu metru distances ievērošana. Ja nepieciešama garāka konsultācija, tad sarunu veic pa telefonu. Testa veikšana joprojām ir anonīma, jo tā veikšanai neprasa personu apliecinošu dokumenti – klientu uzskaitei izmanto anonīmu kodu.

Atgādinām, ka kopš 2019. gada augusta pieejami atbalsta personu pakalpojumi cilvēkiem, kuri HIV profilakses punktā saņēmuši pozitīvu HIV un/vai B hepatīta eksprestesta rezultātu. Pakalpojuma galvenais mērķis ir palīdzēt HIV un/vai B hepatīta inficētai personai nokļūt pie ārsta un saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, lai ātrāk uzsāktu HIV un/vai B hepatīta ārstēšanu un palīdzētu iesaistīties turpmākajā ārstēšanas procesā, vēstīts Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!