Foto: Panther Media/Scanpix

Biedrība AGIHAS (Atbalsta grupa HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem) no šā gada jūlija līdz oktobrim īstenoja projektu "Zini, nevis mini", kura gaitā noskaidroja 218 Latvijas HIV inficētu iedzīvotāju viedokļus par dažādiem jautājumiem. Pētījuma rezultāti pilnā apjomā plašākai publikai tiks prezentēti 28. oktobrī, bet jau tagad zināms, ka tā gaitā atklātas satraucošas tendences, piemēram, 34,8 procenti no aptaujātajiem pēdējā gada laikā saskārušies ar vairākkārtēju darba atteikumu, savukārt 20,3 procenti – ar vienreizēju atteikumu, informēja AGIHAS valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks.

Jautāts, kā gan potenciālie darba devēji uzzina, vai cilvēks ir vai nav HIV inficēts, Veiķenieks portālam "Rutks" pastāstīja, ka minētie procenti par darba atteikumu attiecas arī uz gadījumiem, kad priekšnieks nav zinājis, ka persona ir inficēta. "Pašlaik vēl nevaru minēt precīzus skaitļus, bet aptuveni pieci, seši procenti no aptaujātajiem atklājuši, ka potenciālais darba devējs pieprasījis, lai paziņo savu HIV statusu, kas nav likumīgi," sacīja Veiķenieks. AGIHAS pārstāvis skaidroja, ka viens no pētījuma mērķiem ir bijis noskaidrot, kā HIV infekcija ietekmē cilvēka sociālo stāvokli.

Projekts "Zini, nevis mini" ir pirmais pētījums Latvijā, kurā noskaidroti HIV inficēto iedzīvotāju viedokļi un vēlmes. Viņi ir viena no Latvijas sabiedrības sociāli atstumtākajām grupām, kas papildus slimības radītajam slogam ir pakļauta arī lielam stigmatizācijas spiedienam un pašizolācijas tendencēm. Turklāt bieži vien šīs grupas pārstāvjiem nākas saskarties ar dubultu stigmatizāciju – "HIV un seksuālā orientācija", "HIV un narkotiku atkarība", skaidro Veiķenieks.

"Mums trūkst objektīva priekšstata par HIV pozitīvo līdzcilvēku sociālās atstumtības un diskriminācijas patieso apmēru Latvijas sabiedrībā, tāpēc esam gandarīti par šī pētījuma sniegto iespēju iegūt datus, kas palīdzēs stiprināt biedrības kapacitāti, turpmākās aktivitātes balstot objektīvos pierādījumos un HIV pozitīvo cilvēku patiesās vajadzībās," teic biedrības valdes priekšsēdētājs.

Pētījuma gaitā tika anketēti 218 HIV inficētie, sadalot tos trīs fokusa grupās – personas, kuras infekciju ieguvušas heteroseksuālā ceļā, tai skaitā HIV pozitīvās sievietes – jaunās māmiņas, vīrieši, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem, un narkotiku lietotāji.

Projekta rezultātus pilnā apjomā biedrība atklās 28. oktobrī pulksten 15 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" konferenču zālē (Linezera iela 3, Ambulatorais korpuss, 3. stāvs), bet pēc tam tie tiks publiskoti biedrības AGIHAS mājaslapā un ar sociālo tīklu starpniecību. Uz pasākumu aicināts ikviens interesents.

Projektu "Zini, nevis mini" finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!