Foto: Jānis Melngailis

Atzīmējot starptautisko hroniskas obstruktīvas plaušu slimības jeb HOPS dienu, sestdien, 14. novembrī, tirdzniecības centrā "Riga Plaza" notika akcija "Nekad nav par vēlu!", kuras laikā ikviens varēja veikt bezmaksas elpceļu testu, nosakot savu plaušu veselību un vecumu, kas raisīja lielu cilvēku interesi.

Aptuveni trešdaļai pārbaudīto testa ierīce norādīja uz iespējamām plaušu veselības problēmām, un viņiem tika ieteikts apmeklēt ārstu precīzāku izmeklējumu veikšanai.

Pasākuma mērķis bija izglītot iedzīvotājus par HOPS jeb tā saukto smacējošo bronhītu, ar ko sirgst daudzi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kā arī mudināt smēķētājus ar plaušu veselības problēmām vērsties pie ārsta un uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Akcijas laikā bija iespēja uzvilkt arī īpašas empātijas vestes, kas ļauj iejusties HOPS slimnieka smagajā ikdienā un izjust, cik grūti ir dzīvot ar smacējošu elpas trūkumu, kā arī ar īpašu sensoru palīdzību vērot savu elpošanas ritmu datora ekrānā. Tāpat tika dalīti informatīvi materiāli par HOPS, varēja saņemt ārsta konsultāciju un uzzināt daudz interesanta par plaušu veselību un tās profilaksi.

Par labu noskaņojumu pasākumā rūpējās deju grupa "Bump" un pasākuma vadītājs aktieris Kristaps Rasims. Akciju rīkoja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija sadarbībā ar biedrību "Radošā apvienība jauniešiem Trepes".

Foto: pneimonoloģe-alergoloģe dr. Ineta Grīsle veic elpceļu testu aktierim Kristapam Rasimam.

Fakti par HOPS

  • HOPS ir lēni progresējoša elpošanas sistēmas slimība – hronisks iekaisums elpceļos, ko izraisa putekļu, toksisku gāzu un dūmu ieelpošana, kā rezultātā elpceļi sašaurinās.
  • Biežāk nekā 80 procentos gadījumu HOPS izraisa smēķēšana, bet ar to slimo arī kaitīga darba strādnieki, kas ilgstoši uzturas piesārņotā gaisā. Slimību izraisa arī pasīvā smēķēšanas bērnībā, īpaši mātes smēķēšana grūtniecības laikā.
  • HOPS attīstās 50 procentiem smēķētāju.
  • HOPS simptomi – progresējošs elpas trūkums, klepus ar vai bez krēpām, nomāktība.
  • Pasaules Veselības organizācijas aprēķini rāda, ka no HOPS pasaulē cieš 600 miljoni cilvēku.
  • Šobrīd HOPS ir trešais biežākais nāves cēlonis pasaulē.
  • Visā pasaulē HOPS netiek adekvāti diagnosticēta: ASV nediagnosticē apmēram 50 procentus, Eiropā apmēram 75 procentus, bet Latvijā – 80 līdz 85 procentus gadījumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!