Foto: Shutterstock
Vēders kā cieta bumba, un grūti ir kā stāvus, tā sēdus. Izklausās pazīstami? Vēdera uzpūšanās patiesi nav nekas neparasts, to ir piedzīvojusi lielākā daļa cilvēku, taču tas, protams, nekādā veidā nemazina kaitinošo diskomfortu. Kādi var būt cēloņi nepatīkamajai problēmai un kā atvieglot apgrūtinošos simptomus? Par to raksta turpinājumā!

Ir dienas, kurās džinsi pieguļ šķietami ciešāk nekā ierasts. Dažkārt pēc mielošanās ar pusdienām tavs vēders piepūšas divus izmērus lielāks, vai arī jūti, ka tas kļūst neierasti ciets. Ja esi pamanījusi līdzīgas sajūtas, tad esi labi pazīstama ar vēdera uzpūšanos. Lielākajai daļai cilvēku šādas parādības ir saistītas ar kuņģa un zarnu trakta problēmām, hormonālām izmaiņām vai dzīvesveida paradumiem, piemēram, uzturu un fiziskām aktivitātēm, kas nerada pārāk lielas bažas. Taču dažkārt vēdera uzpūšanās var liecināt arī par nopietnākām veselības problēmām.

"Vēdera uzpūšanās būtībā ir vien ūdens aizture un gaisa iesprūšana vēderā," skaidro Čikāgas Medicīnas universitātes ginekoloģijas docente Monika Kristmasa. Ja laiku pa laikam piedzīvo vēdera uzpūšanos, taču šobrīd vairs pat īsti neatceries – kad un kāpēc –, tad, visticamāk, tas nav jautājums, kas tev jāapspriež ar savu ārstu. Tomēr, kad vēdera uzpūšanās kļūst par tavas ikdienas sastāvdaļu vai rada lielas sāpes, ir laiks padomāt kārtīgi. Ja vēdera uzpūšanās jau ir šķietami hroniska problēma, vērsies pie ārsta, lai saprastu, kas tieši ir pie vainas.

Turpinājumā, tverot iedvesmu no "Good Housekeeping", esam apkopojuši izplatītākos vēdera pūšanās cēloņus.

Tev drīzumā gaidāmas menstruācijas


Vēdera uzpūšanās parasti seko līdz ar menstruālā cikla izraisītām hormonālajām svārstībām. Visbiežāk tas notiek luteālās fāzes laikā, kad hormonu līmenis palielinās, jo tūliņ pēc ovulācijas ķermenis sāk sagatavot dzemdi gaidāmajai grūtniecībai, atklāj Kristmasa. Luteālā fāze beidzas, kad sākas menstruācijas.

Šajā posmā organismā palielinās estrogēna un progesterona hormoni, kas parasti ir vainojami pie vēdera uzpūšanās. Estrogēns var palielināt ūdens aizturi, savukārt progesterons – palēnināt kuņģa-zarnu trakta darbību, ilgtermiņā izraisot aizcietējumu. Ja pacenties pievērst īpašumu uzmanību savam uzturam konkrētajā cikla fāzē, iespējams, vari izvairīties no šīs problēmas.

Tev ir aizcietējums


Aizcietējums ir viena no visbiežāk sastopamajām gremošanas sistēmas problēmām, turklāt tā ir izplatītāka sievietēm, nevis vīriešiem. Gan menstruācijas, gan nepietiekama ūdens uzņemšana, gan arī nepietiekams šķiedrvielu daudzums var radīt aizcietējumu. "Gremošanas trakta apakšdaļā parasti jūt lielāko diskomfortu," teic gastroenteroloģe Debora Fišere. Aizcietējuma gadījumā var novērot vēdera uzpūšanos un gāzes. Visai izplatīts simptoms ir arī krampji vēderā. Ja tā, problēmas risinājums ir diezgan vienkāršs – dodies uz tualeti.

Tu varētu būt stāvoklī


Daudzas hormonālās izmaiņas, kas rodas grūtniecības laikā, var izraisīt vēdera uzpūšanos, it īpaši pirmajā trimestrī. Kristmasa teic, ka vēdera uzpūšanās ir galvenokārt saistīta ar paaugstinātu progesterona ražošanu grūtniecības laikā, kas savukārt var palēnināt gremošanu un radīt aizcietējumu vai gāzes. Kad bērns sāk augt un aizņemt vairāk vietas, problēma var saasināties.

Tev tuvojas perimenopauze


Perimenopauze ir posms, kad ķermenis sāk pāriet menopauzē, un līdz ar to – nākas piedzīvot dažādus izaicinājumus. Parasti tas notiek 35 līdz 40 gadu vecumā. "Kad sievietēm sākas perimenopauze, olnīcās vairs nav sinhronizētas hormonu sekrēcijas," skaidro Kristmasa. Svārstīgie hormoni var palielināt ūdens aizturi un vēdera uzpūšanos, un daži pārtikas produkti, piemēram, piens, var problēmu saasināt. "Parasti tad, kad sākas menopauze, estrogēna līmenis pazeminās, un vēdera uzpūšanās samazinās," viņa piebilst.

Foto: Shutterstock

Tu norij pārāk daudz gaisa


Netīši norijot pārāk daudz gaisa, kad ēd vai dzer, var veidoties vēdera uzpūšanās un atraugas. "Tāpat arī dzeršana no salmiņa vai gāzētu dzērienu lietošana var izraisīt vēdera uzpūšanos," stāsta Fišere. Ja mielojies ar maltīti pārāk ātri vai lieto košļājamo gumiju, tad arī gremošanas problēmas novēro biežāk. "Centies pēc iespējas samazināt savu ēšanas ātrumu, kārtīgi sakošļā pārtiku, kā arī pārliecinies, ka regulāri uzņem ūdeni," iesaka uztura speciāliste Stefānija Seisosa.

Tev ir laktozes nepanesība


Ja tev ir laktozes nepanesamība, tad tavs organisms nevar pilnībā sagremot piena cukurus, kas pazīstami kā laktoze. Kad nesagremotie cukuri nonāk tavā resnajā zarnā, tie var radīt gāzes un krampjus, skaidro Fišere. Pēc laktozi saturošu pārtikas produktu lietošanas vēdera uzpūšanās un citi simptomi, piemēram, caureja, var ilgt vien 30 minūtes. Kā izrādās, laktozes nepanesamība ir aptuveni 65% iedzīvotāju, tāpēc ir diezgan liela iespēja, ka tā skar arī tevi.

Tu ēd pārāk daudz pārtikas, kas izraisa gāzes


Ja vēders kļūst ciets kā bumba, tad pirmais, ar ko vajadzētu sākt – padomāt, ko esi ēdusi dienas laikā. Ja savā ēdienkartē iekļauj pārāk daudz pārtikas produktu, kas veido gāzes, piemēram, pupiņas, lēcas vai kāpostus, ir visai iespējams, ka izjutīsi diskomfortu. "Tāpat arī ļoti taukaini un sāļi ēdieni, īpaši pārstrādāti pārtikas produkti, var veicināt šos simptomus," uzsver Seisosa.

Tā ir brīdinājuma zīme kam nopietnākam


Retākos gadījumos vēdera uzpūšanās var būt saistīta ar citām problēmām, kurām nav nekādas saistības ar tavām dzīvesveida izvēlēm. Pastāvīga vēdera uzpūšanās, kas nepāriet arī pēc menstruācijām, var liecināt par nopietnām kuņģa un zarnu trakta slimībām. Tieši tāpēc – pievērs uzmanību citiem simptomiem, kas parādās līdz ar vēdera uzpūšanos. Tāpat arī ieteicams vērsties pie ārsta, lai noskaidrotu, kas īsti pie vainas. "Vienmēr atceries – ja kaut kas tevi satrauc vai rada bažas, vislabāk ir uzklausīt speciālista viedokli," piebilst Kristmasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!