Ministru kabineta noteikumos ir norādīts – valsts nodrošina personas ar tehniskajiem palīglīdzekļiem. Tiesa, kā izrādās, realitātē saņemt savām vajadzībām piemērotu un ērtu tehnisko palīglīdzekli var nebūt nemaz tik vienkārši.

"Jebkurā Eiropas Savienības valstī, Šveices konfederācijā un arī Anglijā ir iespējams iegādāties saliekamos, viegli transportējamos un jebkura cita veida elektriskos mobilitātes skūterus (kam noteikti ir vairāki tūkstoši veidu), bet Latvijas valstī šāda iespēja nepastāv," raksta Reinis Zariņš. Viņš stāsta, ka ir izpildījis vairākus soļus un pieprasītās darbības, kuras noteicis Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centrs, lai ar kompensācijas mehānismu varētu iegādāties savām īpašajām vajadzībām ārstu ieteikto saliekamo, viegli transportējamo mobilitātes skūteri ar kravnesību līdz 130-135 kilogramiem, taču dažādu iemeslu dēļ tas nav izdevies. "Ja divu nedēļu laikā nebūšu nopircis sev vispiemērotāko mobilitātes skūteri un iesniedzis visus pieprasītos dokumentus, es bez likumīga pamatojuma tikšu neatgriezeniski izslēgts no rindas, lai saņemtu to ar kompensācijas mehānismu," skaidro Reinis.

Vīrietis atklāja, ka Protezēšanas un ortopēdijas centra (POC) mājaslapas piedāvājumā atrodami vienīgi POC iepirktie smagie un grūti transportējamie elektriskie mobilitātes skūteri "Invacare Orion Metro" un "Invacare Comet Ultra", tomēr nav pieejams neviens saliekams, viegli transportējams mobilitātes skūteris ar kravensību 130-135kg. "Daudzi invalīdi, kuri dzīvo māju augšējos stāvos bez lifta, vienkārši atsakās saņemt šos rindas kārtībā piešķirtos skūterus, kurus nav iespējams reāli izmantot." Viņš arī uzsver, ka, iegādājoties skūteri ārzemēs, nav reāli izpildāma prasība iesniegt ražotāja sertifikāta kopiju latviešu valodā, kurā norādīts, ka iegādātais skūteris ir medicīnas prece – medicīnas iekārta. "Neviens Eiropas Savienības ražotājs augstākās 3. klases elektriskajiem mobilitātes skūteriem šādu sertifikāta kopiju latviešu valodā nav tiesīgs dot un nedos, jo tikai Latvijas valstī iepirktie mobilitātes skūteri tiek pārdēvēti par medicīniskām iekārtām," teic Reinis.

Kas nosaka, kādi tehniskie palīglīdzekļi ir pieejami ar kompensācijas mehānismu? Ko darīt, ja izvēlētais palīglīdzeklis nav iegādājams Latvijā? Šo skaidrojam raksta turpinājumā.

Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centrs (VTPC) skaidro, ka valsts nodrošina personas ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, un šo funkciju veic Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari". Kārtība, kādā personām nodrošina tehniskos palīglīdzekļus, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos nr.1474, kurā arī ir norādīti tehniskie palīglīdzekļi, kurus nodrošina par valsts budžeta līdzekļiem.

Ir noteikti divi dažādi ceļi, kā personas var saņemt ārsta nozīmētos tehniskos palīglīdzekļus.
Pirmā iespēja ir VTPC saņemt tehniskos palīglīdzekļus, kurus NRC "Vaivari" iepērk publiskā iepirkumā. "NRC "Vaivari" iepērk tehniskos palīglīdzekļus, kuri ir pielāgojami lielākajai daļai personu un kompensē viņu funkcionālos traucējumus. Ja personai ir individuālas prasības vai nepieciešams tehniskais palīglīdzeklis ar paaugstinātu funkcionalitāti, kas neatbilst VTPC piedāvātajam tehniskajam palīglīdzeklim, tad personai ir otra iespēja – tehnisko palīglīdzekli saņemt ar kompensācijas mehānismu," skaidro VTPC.

Pašam jāveic izvēle un jāmeklē pārdevējs

Otrā iespēja paredz personai pašai izvēlēties sev piemērotāko tehnisko palīglīdzekli, un valsts kompensē noteiktu summu Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos noteiktajā kārtībā. Izvēloties kompensācijas mehānismu, persona tehnisko palīglīdzekli saņem īpašumā. Ja personai ir sniegta atļauja tehnisko palīglīdzekli saņemt ar kompensācijas mehānismu, persona patstāvīgi veic tehniskā palīglīdzekļa iegādi un iesniedz VTPC dokumentus kompensācijas saņemšanai. Persona pati veic izvēli, pati atrod pārdevēju, kas piedāvā viņas izvēlēto tehnisko palīglīdzekli, un pati uzņemas visas saistības par iegādi, dokumentiem un līgumattiecībām ar tehniskā palīglīdzekļa pārdevēju.

Kompensācija par tehniskā palīglīdzekļa, tostarp elektriskā skūtera iegādi tiek piešķirta, ja persona ir iesniegusi atbilstošos dokumentus, kādi norādīti Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos. Ja pusgada laikā to neizdara, personu atkal informē par nepieciešamību nokārtot dokumentus divu nedēļu laikā, pretējā gadījumā personu var izsvītrot no rindas palīglīdzekļa saņemšanai. Tiesa, šajā gadījumā arī ir iespējams lūgt termiņa pagarinājumu uz trīs mēnešiem. Kā skaidro Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Ineta Pikše, termiņa noteikšana valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu apritei veicina personas aktivitāti brīvas izvēles principa ietvaros. Šajā gadījumā, lai atrisinātu situāciju, Reinim Zariņam jāvēršas VTPC ar iesniegumu par iegādes termiņa pagarinājumu.

Runājot par kompensējamo palīglīdzekļu piedāvājumu, POC valdes loceklis Rolands Lārmanis teic – VTPC iepērk tehniskos palīglīdzekļus, balstoties uz iedzīvotāju vajadzībām. "Reiņa Zariņa kungs ir vērsies pie mums, un esam viņam nosūtījuši piedāvājumu no mūsu pārstāvēto ražotāju klāsta, kas būtu pietuvināts maksimāli izvirzītajām vajadzībām. Diemžēl, bet Reiņa Zariņa izvirzītās prasības mūsu pārstāvētie ražotāji nevar nodrošināt," skaidro Lārmanis un piebilst – labākais variants ir atrast sev atbilstošu palīglīdzekli ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!