Foto: Shutterstock
Pilnvērtīgs miegs ir vitāli svarīgs, lai uzturētu līdzsvarā organisma hormonālo līmeni, tā nodrošinot gan mūsu spēju cīnīties ar stresu, gan ietekmējot apetīti un mūsu veselības stāvokli kopumā. Pētījumos ir pierādīts, ka nekvalitatīvs un nepilnvērtīgs miegs ne tikai mazina mūsu spēju racionāli pieņemt lēmumus, risināt krīzes situācijas un paturēt atmiņā uztverto informāciju, bet arī vairo apetīti un mudina izvēlēties krietni neveselīgākas ierasto produktu alternatīvas.

Lai to nepieļautu, kā arī izvairītos no virknes citu kaitīgu nepilnvērtīga miega radītu seku, iepazīsties ar "Huffington Post" apkopotajiem ieteikumiem, ko ņemt vērā un ieviest savā ikdienā!

1. Ievies regulāru miega režīmu, ko ievērosi arī brīvdienās. Pretējā gadījumā nepietiekams miega stundu skaits un nokavētā atgūšana, guļot līdz pusdienlaikam nedēļas nogalē, tev nodarīs vairāk slikta nekā laba.

2. Vispiemērotākais laiks doties pie miera ir pulksten desmitos vakarā vai arī deviņas stundas pirms celšanās – šai periodā melatonīna līmenis organismā ir vislabvēlīgākais miegam.

3. Stundu pirms miega neskaties televizora, datora un pat telefona ekrānā. Tas ļaus relaksēties un izvairīties no bezmiega.

4. Tāpat pirms došanās pie miera izvairies no spilgtas gaismas. Pārliecinies, ka guļamistaba ir labi vēdināta un tumša.

5. Vakara stundās nelieto dzērienus, kas satur kofeīnu, kā arī neēd ogļhidrātus – tas vairos enerģiju un radīs grūtības iemigt.

6. Ja vēlies palielināt organisma spēju cīnīties ar stresu, piekop meditāciju, izpildi vienkāršus elpošanas un jogas vingrojumus. Tas nomierinās satraukto prātu.

7. Lai gan valda uzskats, ka alkohols palīdz atslābināties, pirms došanās pie miera atsakies pat no glāzes vīna. Iespējams, iemigt būs vieglāk, bet alkohols liks tev mosties naktī paaugstināta kortizola līmeņa dēļ.

8. Atceries, ka matracis spēj kalpot vien, augstākais, desmit gadu. Ja tas būs nolietojies un izgulēts, cietīs arī tava miega kvalitāte. Tieši gultasveļa un vieta, kur guli, ir viens no noteicošajiem faktoriem kvalitatīvam miegam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!