Foto: Shutterstock

Galvassāpes nav nekas neparasts, un katra no mums tās ir piedzīvojusi vairākkārt. Lai gan visbiežāk tās, iespējams, rodas pēc garas darba vai stresa pilnas dienas, tomēr ir arī reizes, kad jau ar tām pamostamies, kas savukārt var izbojāt mūsu rītu.

Ja arī tu nereti jau tūliņ pēc acu atvēršanas saķer galvu, jo tā sāpēs pulsē, iedvesmojoties no portāla ''Women's Health Mag'', piedāvājam iepazīties ar iemesliem, kāpēc tā varētu būt, kas savukārt var palīdizēt rast risinājumu – palīdzēs pretsāpju līdzekļi, jāmaina paradumi vai ir laiks doties pie ārsta.

Tu esi gulējusi par maz

Tavam ķermenim ir nepieciešamas septiņas līdz astoņas stundas miega, lai tas spētu pilnvērtīgi funkcionēt. Tāpēc, ja esi gulējusi mazāk kā septiņas stundas, tavs ķermenis uzskata, ka kaut kas nav kārtībā, un sāk par to signalizēt. Paātrinās sirds darbība, paaugstinās asinsspiediens un ceļas stresa līmenis, kas rezultējas ar galvassāpēm.

Tu esi gulējusi par daudz

Iespējams, tev šķiet, ka mazāk gulēto stundu skaitu nākamajā naktī steigsi labot ar vairāk kā astoņu stundu miegu, taču arī tas nav ieteicams. Pēc nogulētām vairāk kā deviņām stundām, samazinās serotonīna līmenis, kas savukārt var samazināt asins plūsmu smadzenēs un izraisīt galvassāpes. Šādas galvassāpes visbiežāk rodas nedēļas nogalēs, kad cenšamies atgūt iekavētās miega stundas.

Tu iepriekšējā vakarā lietoji alkoholu

Visiem zināms, ka alkohola patēriņš jebkādā daudzumā nākamajā rītā var rezultēties ar spēcīgām galvassāpēm. Taču ne jau alkohols rada galvassāpes, bet gan dehidratācija – lietojot apreibinošos dzērienus, nereti aizmirstam par ūdens dzeršu, tāpēc organisms ātri vien dehidratējas. Tāpat, lietojot alkoholu, mēs nespējam naktī ieslīgt dziļajā miegā, kas nozīmē, ka naktsmiers nav bijis kvalitatīvs, kas arī var novest pie galvassāpēm.

  • Šeit iepazīsties ar paradumiem, kas traucē miega kvalitātei.

Tu krāc

Krākšana var būt zīme, ka tev ir miega apnoja – slimība, kas miega laikā uz brīdi var apturēt elpošanu. Lai gan elpas trūkums ilgst tikai neilgu brīdi, iespējams, tā dēļ tavas smadzenes nakts laikā nesaņem pietiekami daudz skābekļa, tāpēc no rītiem tev sāp galva.

Tavs organisms pieprasa kafiju

Kofeīns cilvēkos var radīt atkarību, tāpēc, ja kafiju dzer regulāri un aptuveni vienā un tajā pašā laikā, bet pamosties pārāk vēlu, iespējams, tavas galvas sāpes liecina par to, ka ir laiks dzert kafiju. Ja esi īsta kafijas mīļotāja, bet regulāri rītos sāp galva, iespējams, ir laiks pārdomāt savus kafijas dzeršanas ieradumus.

Tev ir paaugstināts asinsspiediens

Kad tavs asinsspiediens ir ārpus normas un paaugstināts, asinis uz galvu izdara lielāku spiedienu kā ierasts. Savukārt papildus spiediens ir bieži sastopams galvassāpju iemesls.

Lasi šeit un uzzini, kā atpazīt un novērst nomācošas galvassāpes vai migrēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!