Foto: Shutterstock
Redzes pasliktināšanās, kļūstot vecākai, daudziem šķiet neizbēgama. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka ar to ir jāsamierinās un par savu acu veselību nav jārūpējas. Mainot vairākus ikdienas ieradumus, ir iespējams aizkavēt redzes pasliktināšanos un uzturēt savas acis veselas.

Vai zināji, ka tavām acīm kaitē ne tikai to izberzēšana un saulesbriļļu nenēsāšana, bet arī smēķēšana un neveselīgs uzturs? Piedāvājam iepazīties vairākiem ieradumiem, no kuriem ieteicams atbrīvoties pēc iespējas ātrāk, ja vēlies saglabāt redzi un uzlabot savu acu veselību.

Atceries, ka, lai acis būtu veselas, tās nepieciešams stiprināt, veicot speciālus vingrojumus. Ar vingrojumiem, kas palīdzēs uzlabot redzi un aizkavēt acu novecošanos, vari iepazīties šeit.

Kontaktlēcas acīs atrodas visu laiku

Foto: Shutterstock
Viens no veidiem, kā nebojāt savu redzi, ja tā jau tāpat nav ideāla, ir neatstāt kontaktlēcas acīs visu dienu un nakti, norāda "Everyday Health". Neskatoties uz to, cik nogurusi jūties un cik ļoti vēlies nekavējoties laisties miegā, saņemies, lai atbrīvotu savas acis no kontaktlēcām. Ja to nedarīsi, nākamajā dienā acis būs apsārtušas, sausas un niezēs. Kontaktlēcu atstāšana acīs ir kaitīgāka, nekā varētu šķist, jo lēcas kavē skābekļa un barības vielu piekļūšanu acīm. Tāpat kontaktlēcas neļauj nodrošināt nepieciešamo mitruma līmeni acīs.

Jāpiebilst, ka kontaktlēcu lietotāji saskaras arī ar cietiem riskiem acu veselībai. "The Independent" norāda, ka peldēšanās vai iešana dušā ar kontaktlēcām acīs palielina dažādu infekciju risku, tāpēc tās labāk izņemt pirms šo aktivitāšu veikšanas. Tāpat jāatceras, ka kontaktlēcu lietotājām vajadzētu izvairīties no pagarinošajām skropstu tušām. Šis kosmētikas līdzeklis satur nelielas šķiedras, kuru nokļūšana zem kontaktlēcas ir bīstama, jo var izraisīt iekaisumu un infekcijas.

Smēķēšana ir kaitīga redzei

Foto: Shutterstock
Ja esi smēķētāja, redzes pasliktināšanās ir likumsakarīga. "Very Well" norāda, ka šis kaitīgais ieradums ne vien nodara ļaunumu plaušām, palielina vēža, kā arī sirds un asinsvadu slimību risku, bet arī palielina iespējamību ciest no virknes slimību, kas skar acis. Cigarešu dūmi kairina acis, neatkarīgi no tā, vai smēķē pati vai arī esi pasīvā smēķētāja. Sarkanas, sausas un niezošas acis – uzturoties dūmos, tas nav nekas neparasts.

Tāpat cigarešu kūpināšana veicina acs mākulas deģenerāciju, palielina kataraktas risku, negatīvi ietekmē redzes nervu.

Atceries, ka, atmetot smēķēšanu, samazināsies dažādu redzes traucējumu iespējamība, kā arī uzlabosies veselība, piemēram, samazināsies insulta un infarkta risks, būs vieglāk veikt dažādas fiziskās aktivitātes un elpot. Par citām izmaiņām, kas notiks ar tavu ķermeni un veselību, atmetot smēķēšanu, vari lasīt šeit. Savukārt šeit tu vari iepazīties ar reāliem padomiem, kas palīdzēs atbrīvoties no kaitīgā ieraduma.

Bieža acu berzēšana nenāks par labu

Foto: Shutterstock
Pat tad, ja tavas acis niez un tā vien gribas tās izberzēt, no šīs darbības labāk izvairīties, norāda "Everyday Health". Ļaušanās kārdinājumam un acu berzēšana var izraisīt vairākas īstermiņa un arī ilgtermiņa problēmas. Piemēram, ja acis niez, jo tev ir alerģija, tad to izberzēšana var aizsākt nebeidzamu niezēšanas un pakasīšanas ciklu. Tāpat šāda rīcība var ļaut acīs iekļūt vīrusiem un baktērijām, kas vēlāk var izraisīt infekciju.

Ja tevi nomoka alerģija, tā vietā, lai berzētu acis, lieto līdzekļus alerģijas mazināšanai, bet ar niezēšanu un kņudēšanu acīs cīnies, izmantojot līdzekļus, kas mitrina acis, kā arī, uzliekot vēsu kompresi. Sazinies ārstu, lai atrastu labāko līdzekli acu kņudēšanas novēršanai. Ja acis niez citu iemeslu dēļ, izmanto mitrinošus acu pilienus, lai tās iztīrītu un mitrinātu, kā arī centies ierobežot to berzēšanu.

Kosmētikas otas ir jātīra regulāri

Foto: Shutterstock
Netīras kosmētikas otas var izraisīt izsitumus, ādas problēmas un arī acu infekcijas, skaidro "Women's Health". Ja vēlies saglabāt savas acis veselas un izvairīties no nepatīkamām infekcijām, pievērs uzmanību tam, cik tīras ir kosmētikas otas, ko lieto pati, kā arī pārliecinies, ka speciālists, ko apmeklē, izmanto tīras otas grima uzklāšanai.

Gadījumā, ja esi ieguvusi acs infekciju un lietojusi kosmētikas otiņas, "Everyday Health" iesaka izmest otu, ko izmantoji iepriekš, un iegādāties jaunu. Lai sevi pasargātu, atceries kosmētikas otas ar siltu ūdeni un ziepēm vai speciālu līdzekli mazgāt vismaz reizi mēnesī, neizmantot otas, ko izmanto citi, kā arī neizmēģināt veikalos pieejamos kosmētikas paraudziņus. Tāpat seko līdzi kosmētikas derīguma termiņam un jaunu skropstu tušu iegādājies ne retāk kā reizi sešos mēnešos.

Saulesbrilles nedrīkst atstāt mājās

Foto: Shutterstock
Ultravioletais starojums ir kaitīgs. Tas ne vien palielina ādas vēža risku un paātrina ādas novecošanos, bet arī kaitē redzei. "Web Md" norāda, ka saulesbrilles ir ļoti labs līdzeklis savas redzes pasargāšanai un kataraktas, kā arī mākulas deģenerācijas riska samazināšanai. Pat tad, ja lieto kontaktlēcas, kas aizsargā no ultravioletā starojuma, saulesbriļļu lietošana sniegs papildu aizsardzību.

Atceries, ka brilles, kas pasargā tavas acis, nemaksā veselu bagātību un tās var iegādāties ne tikai optikas salonos. Patērētāju tiesību un aizsardzības centra pārstāve Santa Zarāne skaidro, ka saulesbrilles ir individuāls aizsardzības līdzeklis, kura atbilstību noteikumiem var noteikt pēc CE marķējuma. Tāpat der paturēt prātā, ka saulesbriļļu krāsa nav saistīta ar aizsardzību pret ultravioleto starojumu. Vairāk par to vari lasīt šeit.

Nepareizs uzturs un pārāk maz ūdens

Foto: Shutterstock
Lai pasargātu savu redzi un uzlabotu acu veselību, ir svarīgi uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas. Acīm ir nepieciešamas omega 3 taukskābes, luteīns, cinks, C un E vitamīni. Šīs vielas palīdz izvairīties no tādām problēmām, kā katarakta un mākulas deģenerācija, skaidro "Web Md".

Lai uzņemtu visas acīm nepieciešamās vielas, ieteicams ēst zaļos lapu dārzeņus, zivis, olas, riekstus, citrusaugļus, austeres un cūkgaļu. Uzturs ir svarīgs arī tāpēc, lai izvairītos no liekā svara un samazinātu risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu. Šī slimība ir viens no izplatītākajiem faktoriem, kā dēļ pieauguši cilvēki zaudē redzi.

Kā norāda "All About Vision", problēmas ar acīm var radīt arī nepietiekama šķidruma uzņemšana. Ja organismā trūkst ūdens, tas nevar radīt pietiekami daudz asaru, lai mitrinātu acis. Par to, ka tev jau sen vajadzēja padzerties var liecināt apsārtušas, sausas acis un piepampuši acu plakstiņi.

Miega trūkums kaitē visam organismam

Foto: Shutterstock
Ja neesi izgulējusies, būsi ne tikai nogurusi un pasliktināsies tavas koncentrēšanās spējas, bet cietīs arī tavas acis. "Health" norāda, ka problēmas ar redzi var izraisīt arī nepietiekams miegs, jo noguris būs viss tavs organisms, ieskaitot acis. Ja nebūsi izgulējusies, tev būs grūtāk kontrolēt savus muskuļus, tai skaitā acis. Parasti redzes problēmas novērojamas pēc vienas vai divām negulētām naktīm, bet, nepietiekami izguļoties ilgstošu laika posmu, problēmas var kļūt noturīgas.

Tāpat negulētas naktis nozīmē arī vairāk krunciņu ap acīm un izteiktākus zilos lokus zem tām. Ja tev ir problēmas ar miegu un nakti pēc nakts nevari izgulēties, šeit tu vari iepazīties ar vairākiem ieteikumiem saldākam miegam un labākai dzīvei.

Visa diena pie datora ekrāna

Foto: Shutterstock
Ja tu visu dienu strādā pie datora, bet vakaru pavadi, sazinoties ar draugiem sociālajos tīklos, ir ļoti liela iespēja, ka tavas acis būs sausas un nogurušas, norāda "Everyday Health". Ļoti daudzi cilvēki, kas ikdienā pie datora pavada vairāk nekā divas stundas, saskaras ar dažādām redzes problēmām.

Ja vēlies, lai darbs pie datora tavām acīm nodarītu pēc iespējas mazāku kaitējumu un tās nenogurdinātu, tā ekrānam jāatrodas 50-70 centimetru attālumā no acīm 15-20 grādu leņķī. Tāpat ļoti svarīgi ir regulāri atpūtināt acis. Reizi 20 minūtēs 20 sekundes skaties uz kādu priekšmetu, kas atrodas apmēram sešu metru attālumā. Tas ļaus tavām acīm nedaudz atpūsties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!