Foto: Shutterstock
Šoruden tikai pa retam starp mākoņiem izlaužas kāds saules stariņš, un lietainā laikā no izmirkušām kājām izvairīties ir teju neiespējami. Kā rīkoties, ja tam seko ne tikai saaukstēšanās, bet ir apsaldēts urīnpūslis? Kā ārstēties saviem spēkiem un kad vērsties pie speciālista, skaidro "Benu" aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Akūtai problēmai nepieciešams ātrs risinājums

Ne viena vien sieviete, kam kādreiz dzīvē gadījies pamatīgi izmirkt lietū vai apaukstēties, sēžot uz aukstas zemes vai izmirkstot kājām, varēs dalīties savā pieredzē, kādas mokas pēc tam sagādājusi urinēšana. Pārāk bieža vajadzība urinēt, stipras, velkošas sāpes un izteikta dedzināšanas sajūta, īpaši urinēšanas beigās, urīns ar asins piejaukumu – tās ir pazīmes, kas norāda uz akūtu urīnceļu iekaisumu – cistītu, kas visbiežāk piemeklē tieši sievietes.

Kāpēc tā? Ozoliņa skaidro, ka urīnceļu iekaisumu izraisa baktērijas, kas tur nokļūst, novājinoties organisma aizsargspējām, piemēram, apaukstēšanās gadījumā. Parasti akūts cistīts uzliesmo pēkšņi un ilgst vairākas dienas. Nekavējoties un uzreiz vēršoties pēc palīdzības pie farmaceita, slimību var izārstēt. Arī urologi atzīst, ka akūta urīnceļu un urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanu pareizāk sākt ar ārstnieciskajiem augiem un siltumu, un nav jāgaida, neko nedarot, līdz tiek pie urologa.

Augi un to līdzekļi lietošanai mājās

Brūkleņu lapu novārījums. Lieto kā diurētisku līdzekli, ja ir nieru un urīnpūšļa slimības (cistīts, pielīts, nierakmeņi).

Parastās miltenes lapās arī ir vielas ar baktericīdu iedarbību, tāpēc tās izmanto nieru un urīnceļu slimību ārstēšanai. Labāk gan tās izmantot jauktajās tējās, nevis vienas pašas, lai netiktu kairināti nieru audi, ja ir akūts nieru iekaisums vai mazspēja.

Bērza lapas un pumpuri, Īslandes ķērpja laponis un citi. Pareizāk veidot tēju no vairākiem augiem, lai to iedarbība būtu daudzpusīgāka. Zāļu tējas palīdz izvadīt lieko šķidrumu, nomāc baktēriju vairošanos, samazina iekaisumu un veicina urīnceļu gļotādu atjaunošanos.

Tīruma kosa, baltdadzis, parastais plikstiņš – tie ir ārstniecības augi, kas izceļas ar pretiekaisuma, spazmas mazinošām un urīndzenošām īpašībām, īpaši, ja ir urīnceļu infekcijas un mazā iegurņa orgānu iekaisums.

Dzērvenes – var lietot pašu pagatavotus morsus vai rūpnieciski ražotus un aptiekās nopērkamus dzērveņu preparātus – mikstūras, dzērveņu ekstraktu saturošas tabletes, kapsulas. Dzērveņu ekstraktā esošās vielas aizkavē baktēriju, piemēram, E.coli zarnu nūjiņu, pielipšanu urīnceļu un urīnpūšļa gļotādai, un līdz ar to nenotiek inficēšanās.

Tāpat par līdzekļiem, ko lietot urīnpūšļa apsaldēšanas gadījumā, vari vaicāt farmaceitam.

Kad doties pie speciālista

Ja ārstniecisko augu līdzekļu izmantošana nav palīdzējusi četrās līdz desmit dienās, noteikti jāiet pie sava ģimenes ārsta vai urologa, kuri nozīmēs analīzes, izmeklējumus un, atkarībā no urīnā atrastajām baktērijām, izrakstīs piemērotāko medikamentu.

Akūtu iekaisumu svarīgi izārstēt līdz galam, lai tas neiegūtu hronisku formu. Tad ar ārstniecības augu tēju vai pastas lietošanu nepietiks un vajadzēs dzert arī ģimenes ārsta vai urologa izrakstītās antibiotikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!