Foto: Shutterstock
Neskaitāmi cilvēki katru rītu pamostas ar sliktu garastāvokli, daži pat neizgulējušies, bet citi – kurn, ka atkal jāceļas. Saprotams, ka miega process ir pietiekami sarežģīts, bet tajā pašā laikā arī tu jau šodien vari mainīt dažus paradumus, kas var būtiski ietekmēt ikrīta rutīnu, lai vieglāk kļūtu par "agro putniņu".

Izveido konsekventu miega grafiku

Viens no veidiem, lai no rīta pamostos laikus, ir izveidot savu miega grafiku, norādīts portālā "Good Housekeeping". Tas nozīmē – katru dienu doties pie miera un pamosties vienā un tajā pašā laikā, ieskaitot brīvdienas. Tādā veidā radīsi savu iekšējo pulksteni, bet organisms pieradīs, ka noteiktajos laikos jādodas gulēt vai jāmostas. Turklāt, lai diena paietu enerģiski, naktī vienkārši ir jābauda miegs un atpūta.

Nedzer kafiju ar kofeīnu pēc plkst. 16.00

Daudzi uzskata, ka kafija ar kofeīnu vai citi stimulanti organismu neietekmē, lai kādā diennakts stundā tos uzņemtu. Tomēr, piemēram, kafija, šokolāde, enerģijas dzēriens, var būtiski regulēt un ietekmēt ķermeņa dabisko pulksteni, kad noteiktajā laikā dodies pie miera. Vislabāk to var novērot bērnu vidū, kad tie saēdas ar cukuru bagātus saldumus – enerģija mutuļo un par naktsmieru nav ne runas.

Našķojies ar pistācijām vai ķiršiem

Laikā pirms gulētiešanas našķu vietā izvēlies pistācijas vai ķiršus. Tie satur miegu veicinošas uzturvielas, piemēram, vitamīnu B6 un magniju, kas veicina melatonīna ražošanu organismā. Kā zināms, melatonīna hormons atbild par miega regulēšanu.

Izvairies no vēlām vakariņām

Arī kalorijām bagātas vakariņas pirms miega nebūs labākā ideja. Nereti cilvēki saēdas piesātinātu ēdienu vakarā, bet no rīta jūtas vēl nogurušāki. Lai kļūtu par "agro putniņu" vai arī pieceltos savlaicīgi pirms darba, iepriekšējā vakarā bagātīgu vakariņu vietā izvēlies vieglu pārtiku, piemēram, vārītus dārzeņus vai salātlapas ar nedaudz olbaltumvielu avotiem.

Pārdomā ierīču lietošanu pirms miega

Arī viedtālruņi, planšetes, datori vai televizori būtiski ietekmē miega kvalitāti. Tā vietā, lai pirms miega skatītos savu mīļāko seriālu, vismaz stundu pirms miera atslēdz ierīces un pievērsies, piemēram, grāmatas lasīšanai. Tāpat, ja nepieciešams, izslēdz skaņu telefonam, lai nakts stundā nepamostos no mirgojošajiem paziņojumiem.

Ierobežo alkohola patēriņu

Pastāv uzskats, ka sarkanā vīna glāze pirms gulētiešanas palīdz iemigt, taču ilgtermiņā tavs miegs var tikt ietekmēts tieši pretēji. "Good Housekeeping" eksperti norāda, ka alkohols pirms miega, visticamāk, naktsmieru padarīs sadrumstalotāku un būtiski ietekmēs tā kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!