Mēs katru dienu mācāmies sadzīvot ar sevi, ar savu ķermeni. Veiksmīgāk to var izdarīt, ja spējam izprast visus mazos, taču nozīmīgos signālus, ko organisms sūta. Galvassāpes liek apstāties, atpūsties. Endorfīnu pieaugums dod ziņu, ka esat enerģijas pilnas un gatavas aktīvi darboties. Izsitumu rašanās uz sejas liek aizdomāties par uzturu un dzīvesveidu. Tāpat arī maksts spēj pastāstīt par sievietes kopējo veselības un labsajūtas stāvokli.

Labsajūta ir svarīga ikdienas sastāvdaļa. Nieze, sāpes sieviešu dzimumorgānos var radīt pamatīgu diskomfortu. Portāla "Womens Health" eksperti ir sagatavojuši padomus, ko darīt, lai saglabātu maksts dabīgo miklofloru, kas palīdz uzturēt sieviešu orgānus veselus.

Mazāk stresa

Iespējams, ka esi slimojusi ar kādu maksts infekcijas slimību, taču, ja šī slimība atkārtojas, tas norāda uz novājinātu imūnsistēmu.

Candida albicans ir raugveida sēnīte, dabiska organisma mikrofloras sastāvdaļa. Tā atrodas zarnu traktā, mutē, uz ādas, maksts rajonā un elpceļos. Ikdienā tā mūs netraucē, bet, ja dzīvesveids sāk kļūt stresa piepildīts, nervozitāte mūs pavada ik uz soļa, arī piena sēnīte sāk palikt aktīvāka. Ja imūnsistēma to nespēj kontrolēt, tā ātri vairojas. Rezultātā rodas nieze maksts apvidū, apsārtums un balti biezpienveidīgi izdalījumi.

Stress, nogurums ir uzskatāms par pirmo un galveno piena sēnītes veicinātāju. Piena sēnīti var ārstēt, taču, lai tā neatkārtotos, nepieciešams arī piedomāt pie sava dzīvesveida. Diena ir jāizplāno. Miegs, sports, atpūta ir svarīgas ikdienas sastāvdaļas, organizē savus plānus, lai varētu veltīt laiku šīm nodarbēm.

Vairo labās baktērijas

Lactobacilli ir pienskābes baktērija, kas uztur normālo miklofloru sievietes ķermenī.

Lactobacilli dzīvo un vairojas maksts gļotādā un nodrošina skābo vidi, kas ir maksts aizsargsistēma. Maksts mikrofloru var ietekmēt vecums, seksuālā aktivitāte, menstruālā cikla fāze, higiēna, grūtniecība, medikamentu lietošana, diētas ievērošana, veselība kopumā, emocionālais stāvoklis u.c.

Makstij jābūt miklai

Maksts sausumu var ietekmēt menopauze, bet to piedzīvo arī gandrīz katra piektā sieviete diezgan jaunā vecumā. Šādos gadījumos arī priekšspēle nelīdz novērst sausumu.

  • Šeit uzzini, no kuriem ēdieniem izvairīties menopauzes laikā.

Maksts sausums var būt nopietnu problēmu simptoms, piemēram, vairogdziedzera darbības traucējumiem, kuru dēļ hormoni ir zaudējuši līdzsvaru. Šādos gadījumos ir jāgriežas pie ārsta, jo sausumu var ietekmēt ļoti daudzas lietas, nepieciešams noskaidrot īsto problēmas sakni, lai tā netraucētu ikdienas dzīvei.

Ievēro higiēnu

Bakteriālā vaginoze attīstās siltos, mitros apstākļos. Tāpēc pēc sporta zāles vai peldbaseina apmeklējuma nepieciešams nomazgāties un nomainīt apakšveļu. Vislabāk izvēlēties kokvilnas apakšveļu, sintētika nebūs labākais variants.

Svarīgi izvēlēties arī piemērotus higiēnas līdzekļus. Arī veļas mazgāšanas līdzekļi, mīkstinātāji, var mainīt maksts pH balansu un veicināt baktēriju vairošanos.

Piedomā pie uztura

Tu esi tas, ko tu ēd. Tāpat kā tavs uzturs var mainīt labo un slikto baktēriju daudzumu zarnās, tas var ietekmēt arī tavas maksts mikrobiomu. Ja tavā ikdienas uzturā dominē piesātinātie tauki un patērētie produkti ir zemas uztura kvalitātes, tas var novest līdz baketriālajai vaginozei.

Daži pētījumi liecina, ka, nelietojot uzturā pārtikas produktus ar augstu cukura līmeni, var samazināt rauga infekciju, piemēram, piena sēnīšu parādīšanos.

  • Lasi te un uzzini, kāpēc svarīgs ir ne tikai tas, ko tu ēd, bet arī laiks, kad tu ēd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!