Foto: Shutterstock
Mikroviļņu krāsnis jau no laika gala ir viens no visvairāk apspriestākajiem izgudrojumiem – cilvēki vienkārši nespēj pieņemt, ka auksts ēdiens tajā "maģiskā" veidā (lasi – bez karsēšanas) kļūst karsts. Lai gan mikroviļņu krāsns tika izdomāta jau tālajā 1945. gadā, atkal un atkal uzvirmo runas par šīs ierīces un tajā sildītā vai gatavotā ēdiena iespējamo negatīvo ietekmi uz veselību. Šoreiz "Rutks", apspriežoties ar speciālistiem, pārbaudīja apgalvojumu, ka ilgstoša skatīšanās ieslēgtā mikroviļņu krāsnī var kaitēt redzei.

Klīst runas, ka ilgstoša lūkošanās mikroviļņu krāsnī var kaitēt acīm un laika gaitā pat beigties ar redzes zaudēšanu vai šķielēšanas attīstību. Ziņkāre ilgstoši vērot krāsniņā notiekošo bieži dzen bērnus, bet arī pieaugušie nereti kā pielipuši durtiņām uzpasē, kas notiek ar krāsnī ievietoto ēdienu. Runas par mikroviļņu krāsns iespējamo kaitējumu redzei saistītas ar sabiedrībā joprojām izplatītu uzskatu, ka mikroviļņi nav iespundējami krāsniņā un tiek no tās ārā, iedarbojoties uz cilvēku.

"Rutks" aptaujātie speciālisti apgalvojumu, ka raudzīšanās mikroviļņu krāsnī var sabojāt redzi, vērtē kā mītu, kas balstīts aizspriedumos un izpratnes trūkumā.

"Manā praksē nav bijis gadījumu, kad mikroviļņu krāsns būtu kaitējusi kāda cilvēka redzei. Neesmu arī par tādiem dzirdējusi vai lasījusi," sarunā ar "Rutks" sacīja acu ārste Una Epnere. "Šķielēšanu skatīšanās mikroviļņu krāsnī noteikti nevar izraisīt."

Arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Redzes uztveres laboratorijas pētnieks Sergejs Fomins šādu apgalvojumu noraidīja. "Ko tik cilvēki neizdomā. Padomājiet, cik sen ir izgudrota mikroviļņu krāsns – ja tā tiešām kaitētu redzei, cik cilvēku jau būtu kļuvuši akli! Taču par šādiem gadījumiem nav dzirdēts, un arī mikroviļņu krāsnis turpina ražot," saka pētnieks. "Mikroviļņu krāsnis ir pārbaudītas un atzītas par drošām, citādi to ražošana nemaz nebūtu iespējama."

Fomins min divus, 90. gados veiktus pētījumus (šo un šo), kuros pārbaudīta mikroviļņu krāsns ietekme uz redzi. Abu rezultāti liecinājuši, ka nekādu kaitējumu acīm raudzīšanās mikroviļņu krāsnī nodarīt nevar. Ja padomā loģiski – kādēļ gan ražotāji būtu likuši mikroviļņu krāsnī lampiņu, ja skatīšanās tajā kaut mazliet apdraudētu redzi?

Kā tad īsti darbojas mikroviļņi? Tas ir elektromagnētiskais starojums, kas liek aktīvi vibrēt ūdens molekulām ēdienā. Tām "spriņģojot" un berzējoties citai gar citu, ēdiens uzsilst – lūk, arī visa "maģija"! Arī runām par ēdiena molekulārās struktūras mainīšanos nav pamata. Tā izmainās tieši tikpat, cik ēdienu vārot, cepot vai citādi gatavojot.

Visbeidzot mikroviļņu krāsns uzbūve neļauj mikroviļņiem izkļūt no tās. Katras mikroviļņu krāsns durtiņu stiklā ir iestrādāts speciāls metāla sietiņš, kas aiztur elektromagnētiskos viļņus. Turklāt, tikko cilvēks ver vaļā durtiņas, mikroviļņu krāsns automātiski izslēdzas un tajā pašā mirklī izzūd arī mikroviļņi. Tie nav dūmi, kas var palikt, virmojot gaisā. Tāpat kā skatīties ieslēgtā mikroviļņu krāsnī, arī stāvēt tai blakus var droši. Kaut vai stundām.

Jautāsi – kādēļ gan visi šie pastiprinātie drošības pasākumi, ja jau mikroviļņi cilvēkam nevar kaitēt? Protams, ja kādu ķermeņa daļu nez kādā veidā izdotos dabūt ieslēgtā mikroviļņu krāsnī, ar to notiktu tas pats, kas ar ēdienu. Gluži tāpat, kā ievietojot ķermeņa daļu elektriskajā vai gāzes cepeškrāsnī. Tad nu šie drošības pasākumi pasargā cilvēku no nepārdomātas rīcības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!