Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Republikas Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Valsts kanceleju izstrādājusi infografiku par to, kādi valsts apmaksāti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi ir pieejami ikvienam, kas cieš vai ir cietis no jebkāda veida vardarbības – fiziskas, seksuālas, emocionālas vai ekonomiskas. Reizēm upuris diemžēl pat neapzinās, ka tas, kas viņam tiek nodarīts, ir vardarbība, portālu Rutks.lv informēja LM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Buraka.

Ļoti grūti cilvēkiem ir atpazīt, piemēram, emocionālu vardarbību ģimenē, kas var izpausties kā mērķtiecīga manipulēšana vai pašvērtējuma graušana. Latvijā izplatītākā vardarbības forma gan ir vīrieša fiziska vardarbība pret dzīvesbiedri, no kuras savas dzīves laikā cietuši 32 procenti sieviešu.

Diemžēl sabiedrībā ir daudzi mīti un stereotipi par vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm, piemēram, "vardarbība notiek tikai nelabvēlīgās ģimenēs", "sieviete pati ir vainīga/pelnījusi, ka pret viņu izturas vardarbīgi", "ja sieviete neiet projām, droši vien viņai šāda dzīve patīk". Šie mīti traucē efektīvi risināt esošo situāciju.

No šā gada janvāra ir pieejama valsts apmaksāta sociālā rehabilitācija pieaugušām personām, kas ir cietušas no vardarbības, un arī personām, kas bijušas vardarbīgas – lai mācītos pārvaldīt dusmas un kontrolēt savas emocijas.

Līdz 2015. gada oktobrim sociālo rehabilitāciju no vardarbības cietušajiem ir saņēmušas 62 personas, no kurām 34 cilvēkiem ir bijušas individuālas konsultācijas (jurista, sociālā darbinieka, psihologa) un 28 personas pakalpojumu saņēmušas institūcijās (pašvaldībās).

Savukārt rehabilitāciju vardarbību veikušām personām ir saņēmušas 37 personas, no kurām 9 personas saņēmušas individuālas konsultācijas un 28 personas – grupu konsultācijas. 11 personas ir saņēmušas trīs papildu konsultācijas pēc sociālās rehabilitācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!