“Sēnīšu infekcijas ir bieža parādība. Neārstēta sēnīšu infekcija turpina dzīvot sievietes organismā hroniskā formā un labvēlīgos apstākļos šī slimība uzliesmo, radot nepatīkamas izjūtas.” Atbildes uz jūsu jautājumiem sniedz Latvijas Ģimenes Centra ginekoloģes.
Jautājums:
Man ir kāds jautājums, uz kuru ļoti vēlētos saņemt atbildi... Apmēram pusgadu lietoju “Pharmatex” vaginālās tabletes, sākumā it kā viss bija labi, taču vēlāk pēc šo tablešu lietošanas radās tāda kā dedzinoša sajūta makstī. Vai tas varētu būt šo tablešu blakusefekts, varbūt man ir alerģija, vai varbūt kas cits.

Atbild dr. Ilze Ligere: Ja ir dedzinoša sajūta makstī, tad vajadzētu izdarīt maksts izdalījumu bakterioloģisku izmeklēšanu un tad ārsts tev varētu atbildēt uz šo jautājumu. “Pharmatex” lietošana ir bieži saistīta ar maksts mikrofloras izmaiņām, kas var radīt iekaisumu makstī.

Jautājums: Pirms diviem mēnešiem man bija aborts, pēc kura bija diezgan ilga asiņošana, tad uz pirmajam mēnešreizēm es lietoju “Logest” tabletes. Pēc tam parādījās iekaisums, taču pēc antibiotiku un vaginalo svecīšu lietošanas man nav mēnešreizes jau pusmēnesi. Cik tas ir nopietni?

Atbild dr. Sarmīte Lejniece: Mēnešreižu pazušanu varētu izskaidrot gan ar iekaisumu un antibiotiku lietošanu, kas reizēm izjauc menstruālo ciklu, kā arī ar “Logest” lietošanu. “Logest” ir mazu devu hormonālās tabletes, un reizēm, kā blakus parādības mēdz būt mēnešreižu pazušana – tad jāpāriet uz citām tabletēm. Katrā gadījumā, jākonsultējas ar ārstu.

Jautājums: Savas nepiedodamās neuzņēmības dēļ joprojām neesmu izārstējusi "piena sēni", kuru man atklāja pirms 2,5 gadiem... Kādas varētu būt šādas nolaidības sekas?

Atbild dr. Ilze Ligere: Sēnīšu infekcijas ir bieža parādība. Neārstēta sēnīšu infekcija turpina dzīvot sievietes organismā hroniskā formā un labvēlīgos apstākļos šī slimība uzliesmo, radot nepatīkamas izjūtas.

Jautājums: Man ir piena sēnīte, no kā tā rodas, vai es varu dzīvot dzimumdzīvi?

Atbild dr. Anita Spakovica: Piena sēnītei (kā to sauc tautā) jeb medicīniski kandidozei ir ļoti daudz cēloņu un veicinošu faktoru – hroniskas saslimšanas, pazemināta imunitāte, antibiotiku lietošana, kuņģa-zarnu trakta saslimšanas un vēl citi iemesli. Pati sēnīte padodas ārstēšanai, bet diemžēl pēc laika tā var atkārtoties. Dzimumdzīvi dzīvot tu vari pēc ārstēšanās. Ieteicams lietot prezervatīvu, jo pastāv iespēja nodot sēnīti partnerim seksuāli transmisīvā ceļā.

Jautājums: Gribēju pajautāt: Kādi var būt maksts sausuma iemesli, un kā rīkoties maksts lubrikācijas nepietiekamības gadījumā?

Atbild dr. Anita Spakovica: Maksts sausumu varētu ietekmēt vairāki faktori – sievietes vecums, hormonālais līmenis, higiēnas līdzekļi, kuri tiek lietoti intīmajā higiēnā un vēl citi faktori. Varētu ieteikt aptiekās nopērkamus želejveidīgus lubrikantus.

Pateicamies par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem.
Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Savus ierosinājumus, par kādām tēmām tu gribētu lasīt sadaļā "DELFI sievietēm", sūti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!