Foto: Reuters/Scanpix

Īstenojot Eiropas HIV testēšanas nedēļas pasākumus, no 22. līdz 30. novembrim Rīgā būs iespējams veikt bezmaksas HIV testu, informē biedrības "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace. Testa punkts atradīsies Stabu ielā 19/2, un tajā būs pieejamas arī bezmaksas speciālistu konsultācijas.

HIV testēšanas nedēļa notiks jau ceturto reizi, un tajā piedalīsies vairāk nekā 470 organizācijas no 53 dažādām valstīm. Pasākuma mērķis ir iedrošināt cilvēkus pārbaudīties, lai samazinātu to gadījumu skaitu, kad slimība tiek atklāta novēloti, kā arī, lai kopīgiem spēkiem apzinātu pēc iespējas vairāk ar HIV inficētos, sniegtu nepieciešamo ārstēšanos un maksimāli ierobežotu HIV izplatību.

"Situācija ir ļoti satraucoša, jo Latvijā jau gandrīz 7000 cilvēkiem ir atklāta HIV infekcija, turklāt tie ir tikai oficiāli reģistrētie gadījumi. Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka reģistrēto gadījumu skaits būtu jāreizina ar divi, lai iegūtu patieso infekcijas izplatību valstī," skaidro Upmace.

Saskaņā ar Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra datiem, Latvijā ir otrs augstākais jauno HIV saslimstības gadījumu rādītājs visu Eiropas Savienības valstu vidū. Kamēr situācija citās Eiropas valstīs uzlabojas un jauno HIV saslimstības gadījumu skaits samazinās, Latvijā tas turpina palielināties.

"HIV turpina strauji izplatīties un attiecas uz visiem seksuāli aktīviem cilvēkiem. Kopš 2008. gada HIV galvenais izplatības ceļš ir heteroseksuāls, un jaunais HIV pacients vizuāli maz atgādina tēlu no mūsu vecajiem stereotipiem," uzsver Upmace. Izrādās, ka Eiropā aptuveni trešā daļa inficēto nezina, ka ir HIV pozitīvi, tāpēc pārbaužu veikšana ir ļoti būtiska sevis un citu pasargāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!