Foto: Shutterstock
Vēl aizvien daži no populārākajiem jautājumiem, uz kuriem meklējam atbildes, ir: kādi Covid-19 testi ir pieejami, kā un kādos gadījumos tos veic, un cik precīzi tie ir? Līdz ar atbilžu neesamību vai nespēju tās atrast, rodas daudz nepatiesu pieņēmumu, kas var kaitēt cilvēka veselībai un neiedrošina testu veikt arī tad, ja pēc tā ir obligāta nepieciešamība. Tāpēc uzrunājām ''Centrālās laboratorijas'' valdes locekli un laboratorijas speciālisti Jeļenu Storoženko, kas kopā ar ''Centrālās laboratorijas'' vadītāju un ārsti Janu Osīti, apkopojušas atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem par dažādajiem Covid-19 testiem.

Deguna un rīkles iztriepes

Kāpēc izmanto deguna un rīkles iztriepes

Deguna eju un rīkles gala iztriepes tiek uzskatītas par vislabākajiem un piemērotākajiem materiāliem (paraugiem) Covid-19 infekcijas laboratoriskai diagnostikai. Materiāls ir piemērots infekcijas diagnostikai gan agrīnajā slimības fāzē, īpaši asimptomātiskos vai vieglos gadījumos, gan vēlīnajā slimības fāzē. SARS-CoV-2 vīrusa RNS no deguna un rīkles iztriepēm ir iespējams identificēt pat līdz 21.–22. dienai pēc inficēšanās.

Kā ņemt paraugus

Ņemot paraugus, jācenšas savākt pēc iespējas vairāk epitēlija šūnu, iekļūstot deguna ejā un rīklē, kur vīruss spēj ļoti ātri vairoties. Paraugus ņem ar speciālām zondēm ar tamponiem un ievieto traukā ar transporta barotni. Tas nodrošina paraugā esošo elpceļu šūnu saglabāšanu un iespēju turpmāk noteikt SARS-CoV-2 RNS. Paraugus pēc iespējas ātrāk jānogādā laboratorijā, bet, ja tas nav iespējams, paraugu var uzglabāt 2–8°C temperatūrā līdz 72 stundām.

Kā izmeklē paraugus

SARS-CoV-2 RNS noteikšanai tiek izmantotas molekulāri bioloģiskas polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) reālā laika metodes. Izpildes laiks ir atkarīgs no paraugu plūsmas un izmantojamajiem reaģentiem un iekārtām. Smagos klīniskos gadījumos stacionāra pacientiem ir iespējams veikt ātros PĶR izmeklējumus, kas aizņem mazāk par vienu stundu. Tādos gadījumos izmeklējumu plūsma nevar būt liela – pārsvarā 1–8 paraugi vienlaicīgi. Laboratorijas, kuras var izmeklēt lielu paraugu plūsmu (3000–6000 vai vairāk izmeklējumi diennaktī) izmanto jaudīgas, pārsvarā automatizētas iekārtas, vienlaikus veicot vairāku simtu paraugu izmeklēšanu. Neskatoties uz to, ka reakcijas laiks ir samērā īss (ap 3–5 stundas), visus diennaktī saņemtos paraugus ir iespējams izmeklēt ne ātrāk kā 24 stundās.

Kādos gadījumos ir jāņem paraugi

Deguna un rīkles iztriepju izmeklēšanu pielieto gan stacionāriem, gan ambulatoriem pacientiem, ņemot vērā elpceļu infekciju klīniskos simptomus, kā arī pacientiem, kuriem tiek plānotas operācijas vai citi izmeklējumi medicīnas iestādēs. Paraugus ņem arī personām, pamatojoties uz epidemiologu norādījumiem, piemēram, kontaktpersonu izmeklēšana vai grupveida saslimšanas.

Neskatoties uz to, ka deguna un rīkles iztriepju paņemšanas procedūra dažreiz var radīt nepatīkamas sajūtas, tieši šie paraugi dod visvairāk iespējas atklāt Covid-19 infekciju – arī gadījumos, kad vīrusa koncentrācija ir neliela.

Siekalu tests


Viena no siekalu testa priekšrocībām – tas nav invazīvs, un parauga noņemšana nerada nepatīkamas sajūtas. Laboratorijas resursi, kas jātērē analīzes rezultāta iegūšanai, gan ir vienādi, un tas nozīmē, ka arī siekalu materiāla izmeklēšanas metode ir tikpat specifiska – jutīga un precīza.

Siekalu parauga savākšanai ir izveidots speciāls komplekts, ko var iegādāties aptiekās. Tajā ir viss nepieciešamais – nosūtījums un trauciņš – siekalu savācējs (siekalu savākšanas piltuve kopā ar tukšu spļaujamtrauciņu, trauciņš ar buferi). Pievienota arī instrukcija, kā to lietot. Kad siekalas atbilstoši savāktas, trauciņu ar paraugu un buferšķīdumu cieši aizskrūvē un marķē, norādot pilnu vārdu, uzvārdu un personas kodu. Tad tas jānogādā kāda no ''Centrālās laboratorijas'' filiālēm. Ja nav iespējams paraugu nodot uzreiz, kādu brīdi to var uzglabāt ledusskapī (2–8 grādu temperatūrā), tomēr laboratorijā tas jānogādā 24 stundu laikā pēc siekalu savākšanas.

"Jāņem vērā svarīgs apstāklis – siekalas ir jāsavāc pareizi, jo tikai tā iespējamās vīrusa daļiņas tiks laboratoriski konstatētas," norāda Jana Osīte. "Ja ir klepus, krēpas, jācenšas tās atklepot testa trauciņā, lai tajā nonāk materiāls no elpceļiem, kur vīruss mēdz vairoties. Veicot materiāla savākšanu patstāvīgi, bez medicīnas personāla iesaistes, katrs pats ir atbildīgs par to, cik precīzi izpildīti testa materiāla ņemšanas noteikumi un vai paraugs patiešām atbilst klāt pievienotajai informācijai par tā īpašnieku."

Kā pareizi sagatavoties siekalu testam:

  1. Labākais laiks siekalu savākšanai – tūlīt pēc pamošanās, jo tad siekalas ir biezākas, koncentrētākas;
  2. Vismaz 24 stundas pirms siekalu savākšanas nedrīkst lietot alkoholu;
  3. Vismaz stundu, bet vēlams pat trīs, četras stundas pirms testa veikšanas:
  • nedrīkst ēst, košļāt košļājamo gumiju, dzert;
  • nelietot tādus medikamentus kā aerosoli mutes dobumam, inhalatori, sūkājamās tabletes kaklam;
  • netīrīt zobus un neskalot muti ar mutes skalojamiem līdzekļiem.


Ko var un ko nevar noskaidrot?

"Siekalu tests var parādīt vīrusa klātbūtni akūtas infekcijas gadījumā, bet, ja cilvēks ar Covid-19 slimo ilgstoši, vīrusa koncentrācija siekalās var nebūt pietiekama, lai šis tests to uzrādītu. Jāņem vērā, ka tūlīt pēc inficēšanās siekalas neuzrādīs vīrusa klātbūtni. Vīrusa inkubācijas periods ir individuāls un atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp vīrusa devas un cilvēka imunitātes, taču vairumā gadījumu tas ilgst 4–6 dienas no inficēšanās brīža. Tātad – ja zināms, ka ir bijis kontakts ar Covid-19 pozitīvu cilvēku, piemēram, vakar, veikt siekalu testu šodien ir pāragri. Dažas dienas būs jānogaida," skaidro Jana Osīte un piebilst, ka siekalu testam ir tikai skrīninga statuss – ja veiktais siekalu tests ir bijis pozitīvs, lai pārtrauktu pašizolāciju vai karantīnu, jāiegūst negatīvs deguna un rīkles iztriepes tests. Tāpat siekalu tests nederēs arī pirms operācijas vai citas medicīniskas manipulācijas, ja ir šāda prasība.

Kad ir vērts apdomāt siekalu testa izmantošanu:

  • Ja testa materiālu vienlaikus nepieciešams iegūt no liela skaita cilvēku, piemēram, darba kolektīva.;
  • Ja ir jātestē cilvēks, no kura objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams iegūt deguna un mutes iztriepes;
  • Ja Covid-19 testi jāveic bieži un regulāri;
  • Ja nepieciešams testēt bērnus.


''Centrālās laboratorijas'' sagatavotos siekalu testa komplektus var iegādāties ''Mēness aptiekās''. Ja tie nepieciešami vairumā, piemēram, grupas testēšanai, jāsazinās ar ''Centrālo laboratoriju'' e-pastā (analizes@laboratorija.lv).

Eksprestests

Foto: Shutterstock
Testa būtība un izpildes nosacījumi

Ātrais jeb eksprestests SARS-CoV-2 vīrusa antigēna (Ag) noteikšanai pieder pie imūnķīmiskajiem izmeklējumiem. Ir SARS-CoV-2 Ag testi, kurus var veikt tikai laboratorijas apstākļos, izmantojot speciālās iekārtas un veicot vairākus izmeklējumus vienlaicīgi. Un ir testi, kurus iespējams veikt gan laboratorijas apstākļos, izmantojot iepriekš savākto materiālu, gan pacienta klātbūtnē. Testi, kas tiek veikti pacienta klātbūtnē, satur visus nepieciešamos materiālus, ieskaitot paraugu ņemšanas piederumus. Ātro SARS-CoV-2 Ag testu rezultātus var iegūt mazāk nekā 30 minūšu laikā. Izmeklējamais materiāls ir deguna un rīkles iztriepes vai tikai deguna eju iztriepes. Lielākajai daļai pašlaik pieejamo testu pamatā ir SARS-CoV-2 vīrusa nukleokapsīda (N) proteīna atklāšana, kas ir funkcionāla un diagnostiski nozīmīga vīrusa sastāvdaļa. Ar to ir saistīts ārkārtīgi augsts testa specifiskums – līdz 99 procentiem, testa jutīgums ir saistīts ar vīrusa koncentrāciju un sastāda ap 90 procentiem.

Kādos gadījumos rekomendē izmantot

Visbiežāk eksprestestus rekomendē izmantot gadījumos, kad vīrusa koncentrācija cilvēka organismā ir augsta. Tie ir pacienti ar klīniskiem Covid-19 infekcijas simptomiem agrīnajā slimības fāzē – vidēji 5 dienas pēc simptomu parādīšanās. Tests tiek rekomendēts arī regulāra skrīninga veikšanai personām, kas pieder pie riska grupām, vai situācijās, kad molekulāri bioloģisko testu pieejamība ir ierobežota.

Kādos gadījumos ir jāveic apstiprināšana ar SARS-CoV-2 RNS testu

Jāatceras ka, gadījumos, kad eksprestesta rezultāts ir pozitīvs, ir jāveic rezultāta apstiprināšana ar SARS-CoV-2 RNS noteikšanas testiem. Apstiprināšanai var izmantot to pašu, attiecīgi uzglabātu (2–8°C līdz 72 stundām), vai citu paraugu.

Jāņem vērā, ka gadījumos, kad vīrusa koncentrācija nav liela, piemēram, vēlīnajā slimības fāzē, vai asimptomātiskiem pacientiem, eksprestesta rezultāts var būt negatīvs. Tāpēc personai, kurai ir iegūts negatīvs ekprestesta rezultāts, bet tomēr pastāv aizdomas par Covid-19 infekciju, ir jāveic SARS-CoV-2 vīrusa RNS noteikšana.

Kopumā testa priekšrocības ir saistītas ar daudz īsāku izmeklēšanas laiku un zemākām izmaksām, salīdzinot ar molekulāri bioloģiskiem SARS-CoV-2 RNS noteikšanas testiem. Ja tiek ievēroti visi ekspestestu veikšanas nosacījumi, tie var būtiski paātrināt jauno gadījumu atklāšanu un mazināt Covid-19 infekcijas izplatības sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!