Foto: Shutterstock

Viens no populārākajiem padomiem matu augšanas veicināšanai ir regulāri apgriezt matu galiņus. Arī frizieri mēdz to ieteikt, apgalvojot, ka tad mati augs ātrāk un būs spēcīgāki. Cik ļoti matu galu aplīdzināšana ietekmē to augšanas ātrumu un izskatu, "Rutks" vaicāja triholoģei jeb matu problēmu speciālistei Ingai Zemītei.

"Tā nav taisnība – nogriežot matu galus, tas nekādā veidā neietekmē matu saknes, līdz ar to tie turpina augt tieši tikpat ātri un tikpat spēcīgi, kā iepriekš. Drīzāk Mēness fāzes var ietekmēt matu augšanas ātrumu, nevis matu galiņu apgriešana," saka daktere Zemīte.

"Mata šūnas dalās un ir dzīvas tikai pašā saknītē – dermālajā papilā. Izspiežoties no tās, mata šūnas keratinizējas (pārragojas un kļūst nedzīvas – red.), izaug virs ādas un tad jau vairs nekādā veidā nesaņem ne barības vielas, ne jel kādā citādā veidā kontaktē ar sakni. Tas nozīmē, ka mats būs tieši tik kvalitatīvs, cik kvalitatīvi ir bijuši tā augšanas apstākļi tajā brīdī, kad tas veidojies, daloties dermālās papilas šūnām."

Tādēļ, lai nodrošinātu veselīgus matus, jāveicina matu saknīšu apasiņošana, tās jānodrošina ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un mikroelementiem un jānovērš iespējamu kaitīgo faktoru (piemēram, hormoni, toksīni u.tml.) ietekme uz saknīti, stāsta Zemīte. Pacientiem, kuri tīko pēc biezākiem un veselīgākiem matiem, ārste nereti iesaka lieto speciāli matiem paredzētu vitamīnu un minerālvielu kompleksu.

Nogriežot matu galus, tas nekādā veidā neietekmē matu saknes, līdz ar to tie turpina augt tieši tikpat ātri un tikpat spēcīgi, kā iepriekš. Drīzāk Mēness fāzes var ietekmēt matu augšanas ātrumu, nevis matu galiņu apgriešana.
Inga Zemīte, triholoģe
"Cerēt, ka matu galiņu apgriešana veicinās to augšanu, ir nepareizi. Taču, ja mati tiks regulāri apgriezti, tie izskatīsies pievilcīgāk," saka Zemīte. "Ja zinām, ka mats mēnesī izaug par aptuveni centimetru garāks, tas nozīmē – gadā par 12 centimetriem garāk, ir skaidrs, ka laiks, kas nepieciešams, lai mati izaugtu gari, var izrādīties diezgan ilgs. Un visu šo laiku dažādi ārējās vides faktori, tostarp saules ultravioletais starojums, jūras ūdens, sals un vējš, kā arī kosmētiskie pasākumi – matu krāsošana, ilgviļņošana, matu eļļas un citi līdzekļi – ir matu stiebrus ietekmējuši un bojājuši un ja mati no saknītes ir auguši vāji, tie var izrādīties pārāk neizturīgi, tādēļ to gali var šķelties un aplūst. Tomēr, ja no saknītes mati ir auguši spēcīgi, pat ilgstoša galiņu neaplīdzināšana to izskatam nekaitēs."

Tātad, visu savelkot kopā, matu galiņu apgriešana matu augšanu neietekmē, to saknīšu stāvokli ne uzlabo, ne pasliktina. Taču matu izskatu galu aplīdzināšana ietekmēt var – ja galiņi izskatās nevīžīgi, tie jāapgriež, lai mati izskatītos labi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!