Foto: Shutterstock
Ne visas sīkās ķezas ir iespējams iepriekš paredzēt. Tādēļ tikpat svarīgs darbiņš kā cienasta gādāšana, mājas pošana un svētku tērpa izvēle, būtu arī Jāņu aptieciņas izveidošana. Kopā ar speciālistiem izvētījām vēlamo aptieciņas saturu un nu ar to piedāvājam iepazīties arī tev!


Konsultē Andris Lasmanis, ģimenes ārsts, klīnika "Alma" un Elīza Sālījuma, dermatoloģe, dermatoloģijas klīnika "Prof. Ķīsis & Doc. Rone-Kupfere".

No plāksteriem līdz pretodu aerosolam

Ārsts Lasmanis rekomendē aptieciņā noteikti ielikt visu, kas nepieciešams mazu brūču apstrādei un pārsiešanai: ūdeņdraža pārskābi, sterilu saiti, no kuras vajadzības gadījumā var nogriezt mazāku gabalu, leikoplastu, ar ko pielīmēt pārsēju, kā arī dažāda izmēra plāksteru komplektu. Vēlams, lai šajā komplektā būtu arī tādi plāksteri, kas speciāli paredzēti tulznām. Ja gadījies iedzīvoties noberzumā, vispirms pušumu kārtīgi izskalo ar ūdeņraža pārskābi un tikai tad uzliec pārsēju.

Runājot par konkrētiem medikamentiem, ko vēlams likt aptieciņā, Lasmanis kā pirmo min aktīvo ogli. Tā nāks talkā, ja ir nelaba dūša, vēdergraizes, vēdera pūšanās. Tālāk var pievienot kādu no aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu medikamentiem pret caureju. Lai izvairītos no problēmām ar vēderu un saindēšanās – jo īpaši karstā laikā, kad produkti ātrāk bojājas, – svarīgi atcerēties, ka, gatavojot gaļu un zivis, produkti kārtīgi jāizcep un ēdienu vēlams notiesāt tūlīt pēc pagatavošanas. Siltā laikā, jo īpaši tiešos saules staros, visstraujāk bojājas piena un olu produkti, konditorejas izstrādājumi ar krēmu. Vēdergraižu gadījumā pēc pārēšanās var līdzēt arī nošpa.

Nepieciešams parūpēties, lai aptieciņā būtu putas vai aerosols ar pantenolu – šo līdzekli var lietot kā svaigu, tā jau vecu brūču apstrādei, saules apdegumiem un tādiem apdegumiem, kas var rasties, ja neuzmanīgi rīkojas ar grilu vai neievēro piesardzību ugunskura tuvumā.

Galvassāpes, saaukstēšanās – arī tā var gadīties, tādēļ parūpējies par kādu pretsāpju līdzekli, piemēram, tādu, kas satur aktīvo vielu ibuprofēnu. "Ja uznāk kādi kreņķi vai arī no karstuma jūtams diskomforts sirds apvidū, piemēram, sāpes, pārsitieni, labi, ja pa rokai būs validols. Protams, tie pacienti, kuriem ir hroniskas slimības, tie zina savus medikamentus un paņems tos līdzi," saka Lasmanis.

Visbeidzot, neaizmirsti aptieciņas saturam pievienot profilaktisko līdzekli, kas pasargās no odiem, ērcēm un citiem kukaiņiem. Tāpat pēc uzturēšanās ārā atceries pārbaudīt ķermeni, vai kaut kur pie ādas nav manāmi aizdomīgi veidojumi. Ērces visbiežāk piesūcas padusēs, ap ausīm, ap nabu, paceles bedrītēs, matos, ap jostasvietu, cirkšņos – šīs ķermeņa vietas būtu jāpārbauda īpaši rūpīgi. Ja tomēr atrodi piesūkušos ērci, svarīgi to pēc iespējas ātrāk noņemt.

Saules aizsardzība arī mākoņainās dienās

Seko līdzi UV indeksam. Tā apjoms tiek mērīts no nekaitīgā lieluma 0 līdz ekstremālam apjomam 11+. Jo augstāks šis skaitlis, jo ātrāk var iegūt saules apdegumus. Ja indekss ir trīs un augstāks, noteikti nepieciešams lietot saules aizsargkrēmu. Arī mākoņainās dienās! Kā norāda ārste Sālījuma, izvēloties šo līdzekli pievērs uzmanību, lai uz iepakojuma būtu norādīts, ka tas ir plaša spektra – pasargā gan no UVB (apzīmē ar SPF), gan UVA stariem. Izvēlies aizsarglīdzekli ar vismaz SPF 30.

Ne mazāk svarīga ir pareiza lietošana: uzklāšana vidēji 20 minūtes pirms došanās ārā; pietiekams daudzums – sejai nepieciešama deva, ar ko iespējams noklāt 2 pirkstu garumu; atkārtota uzklāšana ik pēc divām stundām. Neaizmirsti arī par ausīm, kaklu, dekoltē, delnu virspusēm, ja šīs zonas ir atsegtas. Ir pieejami arī lūpu balzami ar saules aizsardzību.

Svarīgi saules aizsargkrēmu uzklāt atkārtoti ik pēc divām stundām vai ik pēc katras peldes. Jāpadomā arī par atbilstošu galvassegu, kas pasargās seju no saules apdegumiem un galvu no pārkaršanas saulē. Tāpat rekomendējams viegls, brīvs, elpojošs apģērbs.

Lai gan kosmētiskās salvetes sejas attīrīšanai nav rekomendējamas ikdienas lietošanai, ja zini, ka Jāņos dosies uz vietu, kur nebūs pieejams tekošs ūdens (duša, izlietne utt.), šī reize var būt izņēmums. Rūpīgi attīri seju no sviedriem, netīrumiem, liekā sebuma un kosmētikas un, kad tas padarīts, uzklāj vieglas konsistences mitrinošu līdzekli.

Zini, kur meklēt medicīnisko palīdzību garajās svētku brīvdienās

Statistika ir nepielūdzama – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dati liecina, ka Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug divkārt. Lai pasargātu sevi un apkārtējos no nelaimes, NMPD mediķi aicina:

• Esi uzmanīgs pie ūdenstilpēm;
• Ievēro piesardzību ugunskura tuvumā;
• Jāņos mielastu baudi apdomīgi;
• Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās – precizē adresi jau iepriekš.

NMPD atgādina, ka uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana dzīvībai kritiskās situācijās. Savukārt nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Tāpat veselības problēmu gadījumā var vērsties pie dežūrārsta vai, piemēram, nelielu traumu (apdegumu, mežģījumu u. c.) gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem svētkos sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!