Foto: Shutterstock
17. augustā Ministru kabineta komitejas sēdē tika izskatīts Veselības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.

Plānots, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikumu projekts paredz noteikt atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu.

Pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, tas nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramu kopējā tauku daudzuma, savukārt pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Noteikumu projektā noteikts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kas tiek izplatīti Latvijā – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām valstīm, gan arī tiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Noteikumi izstrādāti ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, tādējādi ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību, informē Veselības ministrija

Jaunās prasības piemēros tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes jeb daļēji hidrogenēti augu tauki, kas iegūti rūpnieciski pārveidotas pārtikas ražošanas procesā, piemēram, hidrogenējot eļļas, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstās temperatūrās u.c. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā trans-taukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Jauno prasību uzraudzību īstenos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Ja, veicot pārtikas produktu pārbaudes, PVD konstatēs pārkāpumus noteiktajās normās attiecībā uz trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, tad pārtikas ražošanas uzņēmums varēs tikt sodīts atbilstoši Pārtikas aprites uzraudzības likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā minētajam.

Paredzēts, ka noteikumu projektā noteiktā kārtība stātos spēkā 2016. gada 1. janvārī, nosakot viena gada pārejas periodu to pārtikas produktu ražošanai un iztirgošanai, kuros maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums tiks pārsniegts. Šos pārtikas produktus būs atļauts izplatīt Latvijā vēl līdz 2017. gada 1. janvārim. 

Tie parasti ir mākslīgi radīti nepiesātinātie tauki, kas pievienoti pārtikas produktiem, lai paildzinātu to uzglabāšanas laiku. Transtaukskābes izraisa nopietnas sirds asinsvadu slimības, paaugstina onkoloģisko slimību risku un sievietēm var izraisīt neauglību. Transtaukskābes ir tauki, kas organismā nešķīst, bet tikai uzkrājas, radot minēto slimību risku. 

Jāpiebilst, ka pirms dažiem gadiem sabiedrību satricināja dāņu profesora Latvijas veikalos veiktas produktu pārbaudes, kas liecināja, ka lielā daļā iecienītu ēdienu transtaukskābju daudzums krietni pārsniedz vēlamo.

Vairāk par labajiem un sliktajiem taukiem lasi rakstā "Vai tauki ir neveselīgi? Mīti un fakti"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!