Foto: AFP/Scanpix

Lai gan cilvēki ir atklājuši daudz un dažādus veidus, kā manipulēt un izpētīt cilvēka smadzenes, no mazu 3D kameru izmantošanu operāciju laikā līdz galvā ievietotām mikroshēmām, kas ļauj cilvēkam kontrolēt datoru ar savām domām, bet mēs joprojām esam tālu no visu smadzeņu darbību un spēju noslēpumu atklāšanas, raksta Medicaldaily.com.

Pētnieki no Vašingtonas universitātes (University of Washington) ir radījuši ierīci, ar kuras palīdzību var redzēt smadzeņu iekšpusi, neveicot griezumus vai nenoņemot daļu galvaskausa. Šī ierīce palīdzēs labāk izprast, kā darbojas un attīstās dažās smadzeņu saslimšanas.

Jaunajā ierīcē izmanto uz gaismas bāzes balstītu attēlveidošanas tehnoloģiju, ar kuras palīdzību iespējams redzēt smadzenes skaidrāk, un to var izmantot, lai izpētītu, kā dažādas kaites, piemēram, Alcheimera slimība, demence un audzēji saslimšanas laikā izmaina smadzeņu audus.

Foto: Shutterstock

Izmantojot neinvazīva lāzera iespējas attēlot dziļus audu attēlus, smadzeņu stāvoklis redzams ievērojami skaidrāk. Smadzeņu attēlveidošanas dziļums ir gandrīz dubultojies. Šī ierīce paver jaunas iespējas un ārstniecību, neskarot atmiņas procesu galveno centru un lieki neriskējot ar cilvēku veselības stāvokli.

Pētnieki izmanto jaunu eksperimentālu metodi, ko sauc par optiskās koherences tomogrāfiju, lai iegūtu dziļus bioloģisko audu attēlus. Ar metodi būs iespējams pārbaudīt dažādu akūto un hronisko asinsvadu izmaiņas smadzenēs. Iespējams iegūt labākus audu slāņu šķērsgriezuma attēlus bez invazīvas operācijas vai jonizējošā starojuma.

  • Invazīva operācija ir operācija ar ķirurģisku iejaukšanos.
  • jonizējošais starojums jeb rentgens.

Eksperimentējot, zinātnieki izaudzēja vairākas peles ar Alcheimera slimību un demenci, viņi bija pārsteigti, ka paralēli audu izpētei, tie skaidri varēja novērot, kā smadzenes noveco un laika gaitā mainās.

Jaunā ierīce palīdzēs ārstiem nodrošināt labāku ieskatu pacienta smadzenēs un ar laiku ļaus ātrāk atklāt smagāko smadzeņu slimību simptomus un laikus uzsākt ārstēšanu, lai izvairītos atmiņas un saprāta zuduma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!