Foto: Shutterstock

2016. gada 14. februārī dibināts Latvijā ražotā un visā pasaulē pazīstamā vēža ārstniecības medikamenta "Rigvir" radītājas Ainas Mucenieces vārdā nosauktais Viroterapijas fonds. Fonda mērķis būs sniegt reālu palīdzību onkoloģijas slimniekiem, kā arī dot cerību daudziem cilvēkiem visā pasaulē, kuri sirgst ar dažādām vēža saslimšanas formām.

Fonda dibināšanas datums, 14. februāris, nav izvēlēts nejauši. Tieši šajā dienā mūžībā aizgāja "Rigvir" radītāja – profesore Dr. habil. med. Aina Muceniece.

Tā kā viens no fonda mērķiem ir pildīt cienījamās zinātnieces testamentā pausto gribu – padarīt viroterapiju pieejamu ikvienam – tā sasniegšanai tiks turpināta Mucenieces ģimenes radītā īpašā zāļu kompensācijas sistēma. Ar šīs sistēmas palīdzību tiek nodrošinātas ievērojamas atlaides, kas "Rigvir" padara pieejamu daudz plašākam Latvijas iedzīvotāju lokam.

Tāpat fonds turpinās Mucenieces ģimenes uzsākto atbalstu ģimenēm ar bērniem, kuri slimo ar onkoloģiskajām slimībām. Arī turpmāk bērniem viroterapija būs pieejama bez maksas. Tiks izveidota atbalsta programma trūcīgām ģimenēm, kurās ir onkoloģiskie pacienti, lai arī viņi varētu saņemt atbalstu vēža ārstēšanai ar viroterapijas metodi.

"Fonds ir likumsakarīgs turpinājums mūsu aizsāktajam darbam viroterapijā. Gadiem ilgi esam cīnījušies, lai mūsu sasniegumi tiktu pamanīti un novērtēti. Ar neviltotu gandarījumu varu teikt, ka Latvija ir viroterapijas lielvalsts, jo mūsu radītās zāles ir tālu priekšā citiem pretvēža medikamentiem, un tās ir vienīgās pasaulē, kur cīņā ar vēzi izmantots ģenētiski nemodificēts, nekaitīgs bērnu vīruss, kas pats atrod un iznīcina vēža šūnas.

Ar savu atklājumu palīdzību vēlamies sniegt atbalstu ikvienam, kurš saskāries ar ļaundabīgo audzēju graujošo ietekmi. Šāda bijusi arī manas mātes, izcilās zinātnieces un viroterapijas zinātnes aizsācējas Ainas Mucenieces testamentā izteiktā griba," uzsver viena no fonda izveidotājām, Ainas Mucenieces meita, bioloģijas zinātņu doktore, imunoloģe un viroterapeite Dite Venskus.

Fonda dibinātājas ir profesores Ainas Mucenieces meita Dite Venskus, mazmeita Katrīna Pumpuriņa un mazmazdēls Kristaps Reinholds, bet par fonda vadītāju ievēlēta Diāna Otisone, kura pēdējos septiņus gadus ir aktīvi nodarbojusies ar viroterapijas atpazīstamības veicināšanu Latvijā un pasaulē strādājot par International Virotherapy center izpilddirektori.

"Mūsu mērķis būs ne tikai popularizēt viroterapiju un sniegt praktisku atbalstu onkoloģiskajiem pacientiem, bet ar fonda palīdzību izveidot pasaules mēroga Viroterapijas pacientu kustību. Fonda ietvaros radīsim informatīvo platformu, kur pacienti no visas pasaules varēs dalīties savā ārstēšanās pieredzē, apmainīties viedokļiem un uzzināt sev aktuālu informāciju.

Pierādīts, ka viroterpija ir ne vien organismam nekaitīga, bet arī daudz efektīvāka par citām vēža ārstēšanas metodēm. Esam unikāli, mūs novērtē un kļūstam pasaulē arvien atpazīstamāki, tādēļ ar fonda palīdzību aktīvi turpināsim popularizēt viroterapijas sasniegumus, unikālās pretvēža zāles "Rigvir" un nesavtīgo darbu, ko viroterapijas attīstībā ieguldījusi izcilā profesore Aina Muceniece," fonda darbības mērķos dalās Diāna Otisone.

Fonds aktīvu darbību uzsāks šī gada martā. Pašlaik norisinās darbs pie fonda mājaslapas www.virotherapyfoundation.org izveides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!