Foto: Shutterstock
Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), Latvijas Slimnīcu biedrība un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija atbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri jaunos ārstus pēc valsts apmaksātas rezidentūras beigām nosūtīt strādāt ārstniecības iestādēm ārpus Rīgas.

Kā informēja veselības ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova, minētās organizācijas aicina VM virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā grozījumus, kas nosaka rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas kārtību.

Minētās organizācijas atbalstu VM izteikušas rakstiski. Priekšlikums par mehānisma radīšanu, lai jaunie ārsti pēc rezidentūras programmas pabeigšanas būtu gatavi doties darbā uz ārstniecības iestādēm ārpus Rīgas, tika izteikts no Latvijas Slimnīcu biedrības, ņemot vērā situāciju reģionu ārstniecības iestādēs.

Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistra dati liecina, ka pēc rezidentūras beigšanas vairums ārstu lokalizējas Rīgas reģionā – pērnā gada 1. janvārī Rīgas reģionā pamatdarbā strādāja 71 procents, bet Latvijas reģionos – 29 procenti no kopējā ārstu skaita. Šādai praksei turpinoties, būtu apdraudēta ārstu pieejamība reģionālajās ārstniecības iestādēs, kur jau šobrīd liela daļa ārstu ir pensijas un pirmspensijas vecumā.

LPS, Latvijas Slimnīcu biedrība un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija uzskata, ka valsts pienākums ir rūpēties, lai reģionu iedzīvotājiem būtu iespējams saņemt augsti kvalificētu medicīnisko palīdzību iespējami tuvu dzīvesvietai, nevis tikai Rīgā. "Arī reģionos dzīvo nodokļu maksātāji, par kuru nomaksātajiem nodokļiem jaunie ārsti ir ieguvuši valsts apmaksātu izglītību. Līdz ar to ir taisnīgs Veselības ministrijas radītais mehānisms, kā brīvprātīgā veidā jaunie speciālisti varētu sniegt veselības aprūpi pašu izvēlētās ārstniecības iestādēs reģionos," uzskata organizācijas.

Slimnīcu biedrības vārdā atbalstu izteicis organizācijas vadītājs Jevgēņijs Kalējs, LPS vārdā tās priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, bet lauku ģimenes ārstu vārdā – asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Jau ziņots, ka puse jauno ārstu pēc pamatstudiju beigām ir gatava doties uz ārzemēm, ja viņiem piespiedu kārtā pēc valsts apmaksātās rezidentūras būs jāstrādā reģionālajās slimnīcās.

Kā informēja Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs, studenti ir tikušies ar VM pārstāvjiem, lai iepazītos ar jauno rezidentūras noteikumu grozījumu projektu, kā arī lai izteiktu savas domas.

Šilovs stāstīja, ka studenti ir neizpratnē par ministrijas iniciatīvu dot priekšroku rezidentūras uzņemšanas konkursā jaunajiem ārstiem, kuriem ir noslēgts līgums ar kādu no reģionālajām slimnīcām. Jaunā kārtība paredz, ka līguma noslēgšana būs prioritārāka par ārsta zināšanām un prasmēm, stāstīja studentu pārstāvis, norādot, ka šādā veidā zūd uzņemšanas konkursa jēga un tiek veicināta labāko jauno ārstu došanās uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!