Elektroniskās cigaretes jau vairākus gadus ir daudzu smēķētāju ikdiena. Daudzi tic, ka tās ir kaut kādā veidā "veselīgākas" par parastajām cigaretēm, bet citi uzskata, ka tās palīdz samazināt uzņemtā nikotīna daudzumu un atmest smēķēšanu. Speciālisti ir pārliecināti, ka kļūdās gan vieni, gan otri – pētījumi turpina apstiprināt elektronisko cigarešu kaitīgumu un elektroniskās cigaretes apmierina atkarību gan no nikotīna, gan no procesa.

"Viņa" aptaujātie speciālisti norāda, ka elektroniskās cigaretes ražo tie paši uzņēmumi, kas tabaku, tāpēc nevajadzētu ticēt, ka attieksme pret cilvēku veselību ir atbildīgāka. Tas, ka elektroniskās cigaretes palīdzētu atmest smēķēšanu vai būtu mazāk kaitīgas, nekad nav ticis pierādīts, bet, lai izpētītu to ietekmi uz veselību un attiecīgi rīkotos, ir nepieciešami gadu desmiti un milzu līdzekļi.

Arī Pasaules veselības organizācija (PVO) norāda, ka elektroniskās cigaretes nekādā veidā nav veselīgas un nepalīdz cilvēkiem. PVO veiktajā pētījumā ir norādīts, ka nav nekādu pierādījumu tam, ka elektronisko cigarešu lietošana palīdz atmest smēķēšanu. Tāpat organizācija norāda, ka, lai arī elektronisko cigarešu smēķēšanas laikā cilvēks neieelpo degšanas blakusproduktus, karstumā izdalās citas vielas, no kurām daļa ir toksīni.

PVO izplatītā informācija vairākos medijos ir nodēvēta par "soli atpakaļ" ceļā uz tabakas lietošanas ierobežošanu. Kamēr daudzi uzskata, ka elektronisko cigarešu kaitīgums ir jāpierāda, laiku pa laikam tiem ziņots par to izraisītiem nāves gadījumiem, piemēram, 2014. gada nogalē "The Independent" ziņoja par bērna, kas iedzēris šķidrumu, kas paredzēts elektronisko cigarešu uzpildīšanai, nāvi. Bet pirms nepilna mēneša BBC vēstīja par gadījumu, kad vīrietis miris pēc tam, kad elektroniskā cigarete lietošanas laikā uzsprāgusi.

Elektroniskās cigaretes nav veselīgākas par parastajām

Foto: Shutterstock

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģijas galvenais speciālists Alvils Krams uzsver, ka, runājot par elektroniskajām cigaretēm, nevar lietot vārdus "veselīgs" vai "veselīgāks", jo tās noteikti tādas nav. Tās varbūt var uzskatīt par mazāk kaitīgām nekā parastās cigaretes, jo to lietošanas laikā nav degšanas procesa. Tomēr jāņem vērā, ka izdalās arī daudzas citas vielas, kuru ietekme uz veselību nav līdz galam izpētīta, jo elektroniskās cigaretes ir salīdzinoši jauns produkts. Tomēr skaidrs ir viens – tās ir kaitīgas.

"Tas ir netīrs bizness, jo tiek tirgots produkts, kurš izraisa atkarību, kaitē veselībai un izraisa daudzu lietotāju pāragru nāvi," par smēķēšanu teic Krams. Viņš norāda, ka 80-90 % smēķētāju kaitīgajam ieradumam pievēršas, esot nepilngadīgi. Pēc tam atbrīvoties no netikuma izdodas tikai nelielai daļai cilvēku: "Ir ļoti, ļoti grūti atmest smēķēšanu."

Krams uzsver, ka ir ļoti būtiski nosargāt bērnus un neļaut viņiem uzsākt smēķēt. "Cīņa pret smēķēšanu ir cīņa par bērnu dvēselēm," salīdzina speciālists. Tas attiecas arī uz elektroniskajām cigaretēm trīs būtisku faktoru dēļ:

  • Arī elektroniskās cigaretes izraisa atkarību;
  • Elektroniskās cigaretes ir kaitīgas;
  • Ir ļoti liela iespējamība, ka cilvēki (jaunieši), kas smēķē elektroniskās cigaretes, pēc kāda laika pievērsīsies klasiskajam smēķēšanas veidam.

Krams uzsver, ka smēķēšana publiskās vietās rāda piemēru bērniem un veicina tās izplatību – tas ir vēl viens iemesls, lai to attiecinātu arī uz elektroniskajām cigaretēm.

Ja cilvēks vienu smēķēšanas veidu aizstāj ar citu, nevar uzskatīt, ka viņš no ieraduma ir atbrīvojies, skaidro speciālists. Cilvēks, kas ir atkarīgs no nikotīna, katru dienu uzņem vienu un to pašu nikotīna daudzumu, tāpēc arī cigarešu nomaiņa ir bezjēdzīga un no netikuma atbrīvoties nepalīdz, piemēram, izvēloties cigaretes, kas satur mazāk nikotīna, cilvēks dūmus ievelk dziļāk vai cigareti izsmēķē pilnīgāk un uzņemtā nikotīna daudzums nemainās.

Nikotīna kaitīgums, neskaitot tā atkarību izraisošās īpašības, ir maz pētīts. Ir pierādīts, ka tas kavē bērnu centrālās nervu sistēmas attīstību. Nikotīns ir inde un šķidruma apjoms, kas atrodas vienā elektronisko cigarešu flakoniņā, vairākkārt pārsniedz cilvēkam nāvējošo devu, kas īpaši bīstami, to nejauši iedzerot bērniem.

Krams arī norāda, ka elektroniskās cigaretes bieži nav standartizētas un nav zināmi visi blakusprodukti, kas izdalās smēķēšanas procesā. Lai arī tās laikā cilvēks neuzņem degšanas blakusproduktus, smēķēšanas laikā cigarete uzkarst un var izdalīties vielas, kuru ietekme uz cilvēku veselību nav zināma. Pētījumi, kas noskaidrotu šos jautājumus, ir sarežģīti un dārgi, bet pēdējā laikā parādās arvien vairāk un vairāk informācijas par to, kādu kaitējumu veselībai nodara elektronisko cigarešu smēķēšana. Lai pilnībā izprastu elektronisko cigarešu smēķēšanas ietekmi uz cilvēka dzīves ilgumu, ir nepieciešami vairāki desmiti gadu.

Nekaitīgums nekad nav pierādīts, bet pretējā apstiprināšana prasa laiku

Foto: Shutterstock

Arī narkoloģe Ilze Maksima ir pārliecināta par elektronisko cigarešu kaitīgumu. Viņa norāda, ka elektroniskās cigaretes ražo tās pašas tabakas kompānijas, kas parastās cigaretes. Tas nozīmē, ka ražotājus vada tieši tās pašas intereses, un elektronisko cigarešu smēķēšanu nekādā gadījumā nevar uzskatīt par ārstēšanas metodi. Tās nepalīdzēs atbrīvoties no atkarības.

Tajā pašā laikā viņa norāda, ka pierādītais kaitējums no elektroniskajām cigaretēm ir mazāks, jo cilvēks neieelpo izdedžus. Tomēr pašlaik tiek veikts arvien vairāk pētījumu, kas parāda jauno smēķēšanas tehnoloģiju ļauno dabu. Speciāliste arī skaidro, ka elektroniskās cigaretes tapa pieejamas lietotājiem, pirms tika izpētīts, kā tās ietekmē veselību. Tas, ka tās ir mazāk kaitīgas par parastajām cigaretēm, nekad nav ticis pierādīts.

No elektroniskajām cigaretēm īpaši jāsargā bērni un jaunieši, jo tajās izmantotais nikotīns tāpat ir inde un, nepareizi apejoties ar flakoniem cigarešu uzpildīšanai, pastāv augsts saindēšanās risks. Tāpat pastāv eksplozivitātes risks. Arī Maksima norāda, ka cilvēki, kas kļuvuši atkarīgi no smēķēšanas, lietojot elektroniskās cigaretes, nereti vēlāk sāk kūpināt parastās cigaretes.

Naivi ir uzskatīt, ka parasto cigarešu alternatīvas izmantošana palīdz atbrīvoties no kaitīgā ieraduma. Atkarībai no smēķēšanas iekļauj atkarību no procesa un atkarību no nikotīna. Elektroniskā cigarete piedāvā abus. Gadās, ka cilvēki, pārejot uz elektronisko cigareti, smēķē vairāk, jo nesatraucas par dūmu smaku dzīvoklī vai mājās un var apmierināt vēlmi ievilkt kādu dūmu jebkurā brīdī. Uzņemt nikotīnu ir vieglāk, tāpēc tas tiek darīts biežāk.

Tāpat Maksima atgādina, ka uz elektronisko cigarešu lietošanu attiecas tie paši ierobežojumi, kas uz parastajām cigaretēm. Tās nedrīkst lietot iekštelpās un publiskās vietās, jo to dūmi kaitē ne tikai lietotājam, bet arī apkārtējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!