Foto: Shutterstock
Vairums sieviešu laiku pa laikam izjūt pastiprinātu krūšu jutīgumu un sāpes, kas rada fizisku diskomfortu. Šai sakarā portāls "Women's Health" apkopojis izplatītākos sāpju ierosinātājus un ieteikumus to novēršanai.

Pirmsmenstruālais sindroms

Pirmsmenstruālais sindroms ir izplatītākais krūšu jutīguma cēlonis. Tas rodas, organismā mainoties hormonālajam līmenim, attiecīgi izsaucot krūšu sāpes un jutīgumu pirms menstruāciju sākšanās un to sākuma periodā. Savukārt menstruāciju beigu posmā sāpes izzūd.

Ja sāpes ir grūti panesamas un rada lielu fizisku diskomfortu, tām var palīdzēt hormonālā kontracepcija, kas regulēs hormonālo līdzsvaru organismā.

Intensīva fiziskā slodze

Nereti sāpīgas šķiet krūtis, lai gan patiesībā diskomfortu rada pārpūlēti krūšu muskuļi. Lai sāpes novērstu, vari uzlikt sildošu kompresi uz jutīgajām vietām un iedzert pretsāpju tableti, kā arī uzmanīties no atkārtotas pārpūlēšanās nākotnē.

Pārstiepšanās

Iespējams, neesi bijusi sporta zālē, bet gan bīdījusi mēbeles, sastiepjot zem krūtīm esošos muskuļus. Ja tā un krūtis šķiet sāpīgas un jutīgas, rīkojies tāpat kā pārmērīgas fiziskās slodzes gadījumā.

Nepiemērots krūšturis

Ja krūšturis ir par mazu un tā lencītes griežas miesā, apkārtmērs ir par īsu un kausiņš – par mazu, veļa rīvēsies pret ādu, radot gan krūšu galiņu nobrāzumus, gan traumējot ādu. Tāpat krūšu jutīgumu rada tās pietiekoši nebalstošs krūšturis, krūtīm dienas laikā kustoties augšup un lejup.

Sporta krūštura trūkums

Sportošanas laikā krūtīm, īpaši, ja tās ir lielas, nepieciešams kārtīgs atbalsts, neļaujot tām kustēties, staipot audus. Pētījumi rāda, ka katra trešā sieviete, kas noskrējusi maratonu, pēc tā jūt sāpes krūtīs, kas liecina par nepiemērotu veļas izvēli.

Ģenētiskas īpatnības

Mūsdienās sievietēm arvien biežāk tiek diagnosticēta fibrozo krūšu audu attīstīšanās, kas var ierosināt arī labdabīgo cistu veidošanos. Šai slimībai nav ļaundabīgu seku, tomēr tā liek pastiprināti reaģēt uz hormonālajām izmaiņām menstruālā cikla laikā.

Kofeīns

Lai gan kafijas un tējas lietošana uzturā nav tieši saistīta ar krūšu jutīguma un sāpju attīstīšanos, atsevišķi pētījumi liecina, ka kofeīnu saturošu dzērienu izslēgšana no ēdienkartes var mazināt fizisko diskomfortu, īpaši, ja ciet no iepriekš minētās krūšu audu fibrozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!