Foto: PantherMedia/Scanpix
Man ir 18 gadi, bet ir lielas problēmas ar liekajiem matiņiem, kas ir tumši. Man tie ir virs virslūpas, uz vēdera - zem nabas, dažreiz arī uz zoda un kakla. Tas man rada ļoti lielus kompleksus. Kā ar to var cīnīties? Vai vienīgā iespēja no tiem atbrīvoties ir ar lāzerepilāciju vai fotoepilāciju, vai arī tas ir saistīts ar hormoniem - man organismā ir par daudz vīrišķo hormonu?
Atbild Anna Bērziņa, dermatologs, "Lāzerplastikas klīnika", SIA

Ja uz ķermeņa pastiprināti veidojas apmatojums, būtu jākonsultējas ar ginekologu (jāveic olnīcu ultrasonogrāfija un hormonālas analīzes) un ģimenes ārstu, lai veiktu izmeklējumus un izslēgtu iekšējo orgānu saslimšanas. Ja izmeklējumu rezultāti neuzrāda izmaiņas, tad atliek izvēlēties kādu no matiņu likvidēšanas metodēm.

Skūšana ir visnesāpīgākā, taču līdzīgi kā vaksācijas gadījumā, matiņi ataug īsā laikā. Ja matiņi ir tumši un āda ir gaiša, tad ar lāzerepilācijas metodi ļoti veiksmīgi tiek atrisināta pastiprināta apmatojuma problēma. Matiņš tiek likvidēts un ilgstoši neataug. Lāzerepilāciju var veikt pie dermatologa klīnikā, pirms tam izrunājot nianses, kas ir būtiskas, uzsākot lāzerepilācijas kursu.

Atbild Inga Groskopa, ārste, "Panacea Pro", SIA

Labdien! Protams, efektīvākās lieko matiņu likvidēšanas metodes ir lāzer - un fotoepilācija. Taču ir arī elektroepilācija, vaksācija u.c. Tā kā Jūs jau norādījāt, ka vīrišķo hormonu ir par daudz, tad cīņa ar lieko apmatojumu var būt ilgstoša (visu metožu gadījumā). Varbūt ir vērts padomāt kopā ar ginekologu par hormonālo korekciju. Foto - un lāzerprocedūras ir veicamas rudens - ziemas sezonā.
 

Atbild Largija Eriņa, Derma kosmētiķe, "Ārstnieciskās kosmētikas kabinets Derma", SIA

Labdien! Viens no apmatojuma likvidēšanas veidiem uz sejas ir elektrolīzes epilācija, kuru veic sākumā 3x mēnesī kādus 3 - 4 mēnešus ilgi, tad 2x mēnesī, tad 1x mēnesī. Gada laikā var likvidēt ap 80% liekā apmatojuma pie nosacījuma, ja tos nerausta ar parasto pinceti, nelieto šķērītes, lai nogrieztu lieko matu.

Uz elektroepilācijas procedūru jānāk atkārtoti tad, kad liekais mats ir ataudzis un redzams virs epidermas kārtas tā, lai to varētu satvert ar elektropinceti un ar strāvas palīdzību sagraut mata sīpolu. Procedūra ir nedaudz sāpīga, bet efektīga. Pēc epilācijas epilējamajā zonā uzklāj serumu, kas aizkavē matu augšanu. Citu sejas krēmu vai pūderkrēmu nav ieteicams lietot, lai nepastiprinātu matu ataugšanu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!