Foto: Shutterstock

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkologu rīkojā praktiskā seminārā, kura centrālā tēma bija savlaicīga ādas vēža diagnostika, speciālisti iepazīstināja ar galvenajiem vizuālajiem parametriem, kam būtu jāpievērš uzmanība, domājot par savlaicīgu ļaundabīgu ādas veidojumu diagnostiku, informē slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

"Pēdējo divu gadu laikā ādas vēzis Latvijā ir ieņēmis pirmo vietu starp pārējām ļaundabīgo audzēju diagnozēm un šāda situācija ir novērojami arī citās pasaules valstīs," norāda onkologs Aleksandrs Derjabo. "Tomēr kā pozitīvo aspektu vēlos izcelt to, ka arī pēdējos gados ādas vēža diagnostikā ir vērojami būtiski uzlabojumi - audzējus atklāj arvien agrīnākā stadijā, kas, pēc manām domām, ir arī masu mediju nopelns – cilvēki ir labi informēti par ultravioletā starojuma kaitīgumu, bet galvenais par to, kā sevi pasargāt no tā ietekmes. Cilvēki ir kļuvuši arī vērīgāki pret saviem ādas veidojumiem un man par lielu prieku jāatzīst, ka 90% pacientu, kuri vēršas pie manis, lai pārbaudītu dzimumzīmes, to dara profilaktiskos nolūkos – tātad viņi apzinās riskus un negaida līdz situācija ieņem negatīvu virzienu."

Pie speciālista ir jāvēršas tad, ja novērojat kādu no piecām pazīmēm:

1. Ir parādījies jauns pigmentēts veidojums;
2. Ir notikušas iepriekš esoša pigmentēta veidojuma formas (simetrijas), krāsas, izmēra (visbiežāk palielinās), malu (robežu), virsmas izmaiņas;
3. Uz ķermeņa ir ādas veidojums, kas ilgstoši ir sāpīgs, jutīgs, niez, periodiski asiņo un pārklājās ar kreveli, ir izveidojušās čūlas vai brūces, kas nedzīst;
4. Ir ādas veidojumi, kas zvīņojās un nedzīst pēc ārstēšanas;
5. Uz ķermeņa ir piepacelti ādas veidojumi ar vai bez kreveles, zvīņošanās, asinsvadu tīklojuma.

Derjabo atgādina, ka katram ir jārūpējas par savu veselību un, ja parādās kādas sūdzības, laikus jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā, nosūtīs pie kompetentā speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!