Foto: Shutterstock
Ir dažādas infekciju slimības, kas izpaužas kā nelaba dūša vai vemšana, arī caureja. Reizēm tā var būt saindēšanās ar ēdienu vieglā formā, bet citos gadījumos tā var liecināt par saslimšanu ar salmonelozi. Inficēšanos ar salmonellas baktērijām var izraisīt pat nāvi, tāpēc svarīgi ir laicīgi atpazīt šo slimību.

Kas ir salmoneloze?

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas ietekmē zarnu trakta veselību. To izraisa baktēriju grupa salmonellas. Baktēriju avots var būt gan savvaļas dzīvnieki, gan mājdzīvnieki, arī cilvēki. Tās dzīvo un vairojas zarnu traktā un apkārtējā vidē izdalās ar izkārnījumiem. Baktērijas var vairoties arī pārtikas produktos. 

Inficēties var, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus, arī esot kontaktā ar inficētiem cilvēkiem vai dzīvniekiem, uzturā lietojot ēdienus, kuru pagatavošanai nav ievērotas higiēnas prasības.

Inficēšanās var notikt pat nelielam baktēriju daudzumam nokļūstot organismā.

Slimības simptomi

Par saslimšanu ar salmonelozi var liecināt slikta dūša, vemšana, caureja, galvas sāpes, krampji, arī drudzis. 

Simptomi parādās apmēram 6 līdz 72 pēc inficēšanās.

Tā kā ir daudz infekciju slimību, kuru simptomi ir vemšana, caureja, tad saslimšanu ar salmonelozi nosaka, veicot izkārnījumu mikrobioloģisko izmeklēšanu.

Kā rīkoties saslimšanas gadījumā?

Novērojot salmonelozes simptomus, noteikti ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Šī saslimšana var izraisīt pat nāvi atsevišķos gadījumos, jo smagā formā lielais šķidruma zudums var izraisīt nopietnu atūdeņošanos. 

Saslimšana ir nopietns drauds veselībai arī tāpēc, ka baktērijas no zarnu trakta var iekļūt asinīs, inficējot arī iekšējos orgānus. 

Pastiprināta uzmanība ir jāpievērš maziem bērniem, veciem cilvēkiem, tiem, kuru organisms ir novājināts citu saslimšanu dēļ. 

Tiem, kuri nav riska grupā vai ir inficējušies vieglā formā, var izveseļoties piecu līdz septiņu dienu laikā. Tomēr dažreiz organismam ir nepieciešams ilgāks laika periods, kas var ilgt vairāku mēnešu garumā, lai zarnu trakts atkal darbotos pilnvērtīgi.

Dažos gadījumos var attīstīties arī Reitera sindroms, kas ir sāpes locītavās, sāpīga urinācija, vai arī hronisks artrīts, kas ir locītavu iekaisums. 

Kā novērst inficēšanos ar salmonelozi?

Izvairies no jēlu olu lietošanas uzturā.

Ievēro uz pārtikas produktiem norādītos derīguma termiņus.

Pagatavotos un jēlos produktus uzglabā atsevišķi, nepieļauj to saskari.
Ievēro higiēnas noteikumus virtuvē.

Nomazgā rokas pēc saskarsmes ar dzīvniekiem, pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas.
Arī pēc atveseļošanās ir atsevišķi gadījumi, kad cilvēks, kurš slimojis ar salmonelozi, citus ar šo slimību var inficēt pat vēl pēc gada un vēlāk. Tāpēc, pasargājot apkārtējos, arī pēc izveseļošanās ir jāievēro īpaša piesardzība.

Raksta veidošanā izmantota informācija no portāliem: aslimnica.lv, cdc.gov.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!